Skillnaden mellan accesspunkt och WiFi-repeater

Uppdaterad 15 april 2021

Det är inte ovanligt att uppleva att WiFi:t inte når till alla rum i hemmet, och att signalen bara blir sämre och sämre ju längre bort du rör dig från din router. Sanningen är att alla routrar har kort räckvidd, och det spelar mindre roll vilken hastighet du har om routern är långt ifrån enheterna du surfar på.

För att förbättra WiFi:ts räckvidd kan du behöva ta lite hjälp - det är här accesspunkter och WiFi-repeaters kommer in i bilden. De fungerar på olika sätt men har gemensamt att de förbättrar räckvidden på ditt WiFi. Våra kompisar på TechBuddy kommer nu titta närmare på skillnaden mellan WiFi-repeater och accesspunkt, fördelar och nackdelar med båda samt vilken som troligtvis passar dig bäst.


repeater+router-techbuddy

En router och WiFi-repeater. Bild: TechBuddy


Vad är en WiFi-repeater?

Genom att ansluta en repeater till din router och placera den på en optimal plats i ditt hem skickar den vidare signalen till ett större område. Du kan höra det i namnet - den “repeterar” din routers signal. Det som kan vara klurigt är att veta var repeatern ska placeras i hemmet. Vi brukar säger “en optimal plats” - men vad betyder det? Jo, det optimala är att placera repeatern mellan platsen du vill använda din enhet att surfa på och din router.

En nackdel med repeatern är att den inte gör WiFi-signalen starkare, utan kan faktiskt möjligvis göra den svagare. Det kan vara bra att ha med sig om du vet att du brukar streama filmer och serier i stor utsträckning.

En fördel däremot är att en WiFi-repeater är trådlös, så du slipper krångel med kablar och sladdar.


accesspunkt+repeater-techbuddy

Koppling mellan router och accesspunkt. Bild: TechBuddy


Vad är en accesspunkt?

Accesspunkten fungerar på liknande sätt som repeatern - den placeras på en optimal plats i ditt hem och skickar sedan ut WiFi-signalen därifrån. Största skillnaden är att accesspunkter är trådbundna. Installationen är, precis som med repeatern, enkel och skiljer sig beroende på vilken modell du har, men ofta loggar du in i accesspunktens gränssnitt och slutför installationen på några minuter.

En nackdel med accesspunkter för vissa kan vara som tidigare nämnt - de är trådbundna, vilket innebär att du behöver dra kablar för att placera repeatern på platsen du vill ha den. Alltså; är du inte ett fan av kabeldragning är en accesspunkt kanske inte för dig.

Den största fördelen däremot är att accesspunkter inte bara utökar räckvidden på nätverken. Den förbättrar även WiFi-signalen, vilket repeatern inte gör. Vilken är bäst - accesspunkt eller repeater? Om du endast är ute efter att utöka räckvidden på ditt WiFi-nätverk och vill slippa krångel med kablar är en WiFi-repeater troligtvis bästa lösningen för dig.

Vill du däremot utöka räckvidden och förbättra signalen på WiFi:t - och inte har något emot kabeldragning rekommenderar vi accesspunkter.

Hjälp vid installation

Våra kompisar på TechBuddy hjälper dig gärna med installation av WiFi-repeater och accesspunkt. Självklart kan de även göra en behovsanalys i ditt hem, för att se vilken nätverkslösning som är bäst för dig. Boka en TechBuddy idag!


bild-TechBuddy


Blogginlägget är skrivet av vår samarbetspartner TechBuddy. TechBuddy erbjuder teknisk support av hög kvalitet genom att ansluta ett community av tekniskt kunniga talanger till kunder i behov av vägledning och support. Teknikerna, som även kallas för ”Buddies”, installerar och ger support till kunder och företag med målet att förbättra det uppkopplade, digitala livet för alla.

Till alla blogginlägg

Hitta det bästa bredbandet för just dig

Spendera inte timmar på att leta och jämföra internetleverantörer.

Vi gör det åt dig på mindre än en minut, helt gratis. Sök på din adress här.

"placeholder"