Fast.com - En tjänst från Netflix för att testa hastigheten på ditt bredband

Uppdaterad 18 maj 2020

I detta blogginlägg går vi igenom vad Fast.com från Netflix är. Hur du kan använda tjänsten för att mäta hastigheten på ditt bredband.

Vad är Fast.com?

Fast.com en ytterligaer en gratistjänst som ger konsumenter möjlighet att testa hastigheten på bredbandet. Fast.com hjälper dig att undersöka mo du faktiskt får den hastighet från din internetleverantör som du betalar för.

Tips! Använd Fast.com till att undersöka och se skillnader mellan olika placeringar av din trådlösa router i bostaden. På så sätt kan du hitta bästa möjliga placering för din router.

Fast.com kan också visa dig vilken internetleverantör du har.

Hur fungerar Fast.com?

Precis som för andra mätverktyg så undersöker Fast.com din internethastighet genom att skicka data och ta emot data till din enhet. På så sätt kan verktyget räkna ut din hastighet baserat på hur lång tid det tar för olika datapaket att skickas och hämtas.

Fungerar hastighetstestet Fast.com i hela världen?

Ja, Fast.com kan testa din internethastigheten i hela världen och på alla olika enheter (mobiler, bärbara datorer och smart-tv-apparater med webbläsare).

Så här använder du Fast.com

Öppna en browser (webbläsare) på din dator eller mobil och gå in på www.fast.com. Mätningen startar automatiskt när du kommer till sidan.

Mätning startar

Mätningen startar. Nedladdningshastigheten mäts i realtid. Vill du pausa mätningen går det bra.


fast.com pågående mätning


Mätning slutförd

Efter att mätningen är slutförd visas den uppnådda hastigheten.


fast.com mätning slutförd


Fler detaljer och uppladdningshastihet

Om man vill se mer detaljer så finns möjlighet att klicka på knappen "Visa mer info" och då få information om uppladdningshastighet och din anslutningsfördröjning (ping). FAST.com erbjuder två olika fördröjningsmått för din internetanslutning: ”laddat” och ”oladdat” med trafik. Skillnaden mellan dessa två mått kallas också för ”buffertstockning”.


fast.com mätning


Alternativ till Fast.com

Den vanligaste tjänsten för att mäta hastighet på din internetuppkoppling i Sverige är den kända Bredbandskollen som Innetnetstiftelsen står bakom. Vi har skrivit en blogginlägg tidigare om Bredbandskollen med diverse tips.

Det kan även vara av intresse läsa vårt blogginlägg om olika gratistjänster för att mäta hastighet på bredband.

Snabbare internet?

Vill du undersöka dina alternativ för bredband kan vi tipsa om vår tjänst som letar fram erbjudanden för bredband på din adress. Det är snabbt och gratis (tar mindre än en minut).

Till alla blogginlägg

Hitta det bästa bredbandet för just dig

Spendera inte timmar på att leta och jämföra internetleverantörer.

Vi gör det åt dig på mindre än en minut, helt gratis. Sök på din adress här.

"placeholder"