Cloudflare - ny tjänst på marknaden som mäter din internethastighet

Uppdaterad 30 juni 2020

Det finns ett antal hastighetstest där ute. Vi har tidigare skrivit ett blogginlägg om tre av de största tjänsterna som mäter din internethastighet. Cloudflare är dock ett nytt hastighetstest som dig insikter i vad de mäter och hur de beräknar den exakta poängen för din nätverksanslutning. Du kan även enkelt kan ladda ner mätningarna direkt från verktyget om du vill utföra din egen analys.

Testet har tre huvudkomponenter:

  • Nedladdning
  • Uppladdning
  • Latents och jitter

Var och en av dessa mäter olika aspekter av din nätverksanslutning.


Cloudflare


Nedladdning

Allt börjar med ett grundläggande nedladdningstest. Cloudflare laddar ner små filer och flyttar gradvis upp till större och större filer. Små filer (de börjar med 10KB, sedan 100KB och så vidare) är en bra representation av hur webbplatser kommer att laddas, eftersom dessa vanligtvis omfattar många små filer som bilder, CSS-formatmallar etc.

För varje filstorlek visar Cloudflare dig dina mätningarna i en tabell. Varje prick i stapeldiagrammet representerar en av mätningarna, med den tunna linjen som avgränsar hastighetsområdet som har uppmätts. När testet kommer upp till de större filstorlekarna kan du se maximal genomströmning: hur mycket bandbredd har du egentligen? Du undrar kanske varför de måste använda gradvis större filer. Anledningen är att nedladdningshastigheterna startar och sedan successivt blir snabbare. Om de bara skulle använda små filer skulle Cloudflare aldrig nå den maximala genomströmning som din nätverksleverantör stöder, vilket bör vara nära den internethastigheten som du beställt av din operatör.


Cloudflare download


Uppladdning

Uppladdning är motsatsen till nedladdning: Cloudflare skickar då data från din webbläsare till Internet. Uppladdningshastighet är viktig exempelvis när du arbetar hemifrån: det påverkar bland annat videokonferenser. En snabbare uppladdningshastighet innebär att din mikrofon och videoflöde kan vara av högre kvalitet, vilket betyder att människor kan se och höra dig mer tydligt på videokonferenser.

Mätningar för överföring fungerar på samma sätt: Cloudflare försöker successivt ladda upp större och större filer fram till den punkt de märker att din anslutning är mättad.

Latens och jitter

Nerladdning och uppladdning är såklart viktiga mätvärden men säger dock inte allt om kvaliteten på din internetanslutning. Även om hastigheter spelar roll, är video också mycket känslig för latensen för din internetanslutning. Latens representerar den tid ett IP-paket behöver för att resa från din enhet till den tjänst du använder på Internet och tillbaka. Hög latens innebär att när du pratar exempelvis på en videokonferens tar det längre tid för den andra parten att höra din röst.

Men latensen ger dig bara halva bilden. Föreställ dig själv i en konversation där du har en viss försening innan du hör vad den andra personen säger. Det kan vara irriterande men efter ett tag vänjer du dig till det. Det som skulle vara ännu värre är om fördröjningen skilde sig ständigt: ibland är ljudet nästan synkroniserat och ibland har det en fördröjning på några sekunder. Du kan föreställa dig hur ofta detta skulle leda till att två personer börjar prata samtidigt. Detta är direkt relaterat till hur stabil din latens är och representeras av något som kallas jitter.y Jitter är den genomsnittliga variationen som finns i på varandra följande latensmätningar. Ett lägre antal betyder att de uppmätta latenserna är mer konsekventa, vilket betyder att dina mediaströmmar kommer att ha samma fördröjning under hela sessionen.

Till alla blogginlägg

Hitta det bästa bredbandet för just dig

Spendera inte timmar på att leta och jämföra internetleverantörer.

Vi gör det åt dig på mindre än en minut, helt gratis. Sök på din adress här.

"placeholder"