Öppen fiber till villa och lägenhet

Uppdaterad 16 december 2021

Öppen fiber växer sig allt starkare runt om i Sverige. Den ökade tillgången till fiber via öppna nät gör att leverantörerna ständigt måste vara på tårna och erbjuda attraktiva tjänster i de öppna näten.

Här går vi igenom hur det fungerar att ansluta din villa eller lägenhet till bredband via öppen fiber och ger dig lite tips om vad du bör tänka på.


Tips! Jämför och beställ bredband inom öppen fiber!


Vad är ett öppet nät?

I korthet är det så de flesta av Sveriges olika stadsnät är uppbyggda. De är öppna nätverk som är neutrala och tillhandahåller infrastrukturen fram till bostäderna. Oftast används fiber eftersom det är framtidssäkert och det alternativ du bör välja om du vill ha riktigt snabbt internet.

När du är ansluten till ett öppet nät kan du själv välja från ett utbud av konkurrerande bredbandstjänster från olika leverantörer. Det är de som hjälper dig komma hela vägen ut på internet, kan man säga.

Den tjänst vi oftast talar om här är internetabonnemang men det finns massor av tjänster, till exempel TV och telefoni via internet.

Om du är nyfiken, ta gärna en titt på vår bloggpost om öppna stadsnät som går igenom det här lite mer på djupet.

Eftersom anslutning till öppna nät fungerar olika beroende på om du bor i villa eller lägenhet går vi igenom dem separat här nedanför.


Öppen fiber till villa och lägenhet


Öppen fiber till villa

När du bor i villa kan du beställa öppen fiber när det genomförs fibergrävning i ditt område. Vanligtvis får hushållen information och ett erbjudande om att beställa fiberanslutning via posten av den aktör som gräver i området. Det är självklart alltid frivilligt att ansluta sin villa.

Om du bor i ett område där det tidigare dragits in öppen fiber men din villa inte är ansluten kan du vanligtvis beställa en efteranslutning. Det finns dock inga garantier för när i tiden din villa kan efteranslutas.

Har det inte dragits fiber i ditt område kan du anmäla intresse hos de stora fibergrävarna i Sverige, exempelvis Telia eller IP-Only.

Kostnad för öppen fiber till villa. Vad är ett rimligt pris?

Att dra in öppen fiber kostar vanligtvis cirka 15.000–30.000 kronor och är en engångsavgift. Väljer du att inte nyttja fibern sedan så kostar det ingenting framöver. Vanligtvis finns inga underhållskostnader eller behov av serviceavtal eller motsvarande.

Det kan i vissa fall vara dyrare beroende på vilka markarbeten som behöver göras, hur terrängen ser ut, med mera.

Vanligtvis är det billigare att beställa fiberindragning när flera hushåll gör det samtidigt eftersom man då delar på etableringskostnaden.

Anslutning av öppen fiber till villa

Vanligtvis bokas ett projekteringsmöte av entreprenören som ansvarar för fiberindragningen i villan.

Vid det här mötet gås förutsättningarna för tomt och bostadshus igenom och ni kommer överens om var fiberkabeln ska gå in i bostaden.

I vanliga fall grävs fiberkabeln ner i marken i ett mindre dike fram till bostaden.

Efter installation av fiber och medieomvandlare (dit du ansluter utrustning som exempelvis din WiFi-router) kan du beställa tjänster från de olika leverantörer som finns i det öppna nätet du nu är ansluten till. Testa gärna att jämföra bredbandsleverantörer på din adress med Bredbandsval.se.

Öppen fiber till lägenhet

Öppen fiber till lägenhet fungerar lite annorlunda än det gör när du har en egen villa.

I flerbostadshus eller lägenheter är det föreningen eller hyresvärden som ansvarar för att ansluta fastigheten till ett öppet nät.

Som enskild lägenhetsinnehavare är det således svårt att själv ansluta till ett öppet nät om inte hyresvärden eller föreningen gör det för samtliga lägenheter.

Kostnad för öppen fiber till lägenhet

För flerbostadshus är det svårt att ge ett generellt svar vad det kostar att ansluta fastigheten till ett fibernät och bygga ett LAN (lokalt nätverk) inom fastigheten. Flera faktorer spelar in, bland annat:

  • Antalet lägenheter i fastigheten.
  • Om ett ett gruppavtal görs samtidigt.
  • Hur många år det är bundet.

Hur sker fiberanslutningen till lägenhet?

Fiberanslutningen sker vanligtvis till ett källarutrymme och sedan installeras ett lokalt nätverk med dragningar till alla enskilda lägenheter. Vanligtvis placeras nätverksuttag på ett eller flera platser i bostaden sedan.

Beställa bredbandstjänster i öppen fiber

Efter installation av öppet nät i din lägenhet eller villa är det fritt fram att beställa tjänster från de tjänsteleverantörer som finns i nätet. Det första du vill göra är i normala fall att välja en bredbandsleverantör för att komma ut på internet.

Här kan vi på Bredbandsval hjälpa till att göra det extra enkelt för dig. Sök efter bredband på din adress så jämför vi leverantörernas priser och tjänster åt dig helt gratis. Det tar cirka en minut.

Sen är det bara att välja bland de erbjudanden och kampanjer som internetleverantörerna har tillgängliga på just din adress.

Bredband via fiber är en utmärkt investering för dig som vill ha en riktigt bra internetuppkoppling hemma.

Till alla blogginlägg

Hitta det bästa bredbandet för just dig

Spendera inte timmar på att leta och jämföra internetleverantörer.

Vi gör det åt dig på mindre än en minut, helt gratis. Sök på din adress här.

"placeholder"