Smarta hem

Uppdaterad

Bild som visar komponenter som kan göras smarta i hemmet

Här går vi igenom allt du behöver veta om smarta hem. Vad är ett smart hem? Hur kan ett smart hem förenkla mitt liv? Hur kommer jag igång med mitt smarta hem, och vad ska jag tänka på när jag väljer bredband och router till ett smart hem?

Att planera och effektivisera hushållsarbetet är inget nytt. Vi människor har alltid letat efter sätt att göra våra liv enklare. Med en stabil internetuppkoppling som grund finns det nu ännu bättre möjligheter att förenkla och automatisera många av de tidskrävande och långtråkiga sysslorna.

Kanske har du börjat höra vänner och grannar berätta om sitt “smarta hem” och om hur de styr hela, eller delar av, hemmets prylar via mobilen och kanske till och med röststyrning? Ofta handlar det om att slå av och på belysning, sätta igång och stänga av robotdammsugaren eller justera värmen? Dags att gå vi till botten med smarta hem och reda ut begreppen.

Vad är ett smart hem?

Även om du säkert kommer få många olika svar på frågan beroende på vem som svarar så kan man beskriva “smarta hem” som bostäder där uppkopplade enheter används för att möjliggöra fjärrövervakning, och styrning av apparater och system i hemmet, såsom belysning och uppvärmning.

Den gemensamma nämnaren är att enheterna kopplas upp, vilket gör att man kan kontrollera stora delar av sitt hus från en mobiltelefon eller dator, så att ditt hus i princip kan anpassa sig efter dig.

Även om det idag finns system och paketlösningar för smarta hem är det vanligast att man gör hemmet smartare steg för steg – när man insett hur bekvämt det blev att ansluta en smart pryl. För många börjar det kanske med en högtalare med röststyrning, exempelvis Amazons Alexa eller Googles “Google Assistant” som gör det möjligt att få svar på frågor, få matrecept presenterade och stegvis underlätta livet och automatisera hemmet. De som tagit konceptet längre väljer ofta att länka flera olika produkter till samma system för att möjliggöra styrning av mycket i hemmet såsom belysning, lås, larm, övervakningskamera, tvättmaskin, kylskåp, dammsugare, gräsklippare, bevattning etc.

Varför pratas det om smarta hem nu?

Konceptet smarta hem är faktiskt inte nytt. Redan tidigt 2000-tal kunde man stöta på begreppet, även om det inte var särskilt utbrett. Varför har då folk bara börjat prata om det här nu?

Smarta hem var under lång tid ett väldigt nischat och dyrt intresse, men i takt med digitaliseringen och utvecklingen av snabbare och mer stabila bredbandsuppkopplingar har förutsättningarna för hemautomation ökat.

Om det tidigare kostade hundratusentals kronor att sätta upp ett smart hem så har förutsättningarna ändrats radikalt på senare år. Komponenterna för att tillverka uppkopplade prylar har blivit billigare, kunskapen har spridits och konkurrensen bland aktörerna på marknaden har ökat.

För några år sedan krävdes ofta specialutbildade tekniker, eller ett stort specialintresse och tekniskt kunnande, för att åstadkomma några av de saker som idag är självklara i ett smart hem. Dessutom var många av produkterna främst framtagna för den amerikanska marknaden, med standarder för el och termostater mm, vilket försvårade använding utanför USA (och Kina).

Tack vare utvecklingen har intresset för smarta prylar ökat och systemen för smarta hem blivit billigare. Idag finns det flera företag som alla arbetar med smarta hem och det man brukar kalla Internet of Things (IoT), vilket har medfört att de produkter som tidigare kostade hundratusentals kronor istället kostar en tiondel att köpa och installera.

Hur ett smart hem förenklar ditt liv

Vad ett smart hem kan göra för dig är egentligen helt upp till dig! Eftersom lösningarna som finns idag är så pass anpassningsbara är det helt upp till konsumenten.

Vill du kunna låsa din dörr från telefonen och låta podden du lyssnar på följa dig från din bil in i husets högtalare är det fullt möjligt. Behöver du hjälp att vakna på morgonen? Ditt smarta hem kan sätta på din favorit-spellista och slå på kaffekokaren samtidigt som den stegvis slår på belysningen. Möjligheterna är nästintill oändliga. Här är en lista med exempel på några vanliga komponenter och funktioner som beskriver produkter som kan göra ditt hem smart:

 • Högtalare
 • Lampor och belysning
 • Vägguttag
 • Termostat
 • Lås
 • Kameror
 • Bevattningssystem
 • Detektorer för rök och fukt
 • Dörrklockor
 • Garageportöppnare
 • Persienner
 • Vitvaror
 • Dammsugare
 • Fönster (öppning för ventilation)
 • Gräsklippare
 • WiFi & Mesh-system

Smarta hem kan även göra oss mer miljömedvetna och hjälpa till att minska matsvinnet. Samsung har till exempel lanserat en kombinerad kyl och frys med inbyggda kameror som gör det möjligt att avgöra matvarornas bäst-föredatum och rekommendera recept där ingredienserna finns med. Vi kan nog se fram emot fler lösningar som gör det möjligt att automatisera hemmet samtidigt som vi minskar vårt klimatavtryck.

System för smarta hem

Idag finns flera tillverkare av system och färdiga paket med produkter för att bygga lösningar för smarta hem. Dessa system inkluderar ofta lampor, säkerhet, termostat och hushållsapparater. Några exempel på populära system för smarta hem är:

Innan du gör slag i saken och köper din första produkt kan det vara värt att tänka på kompatibilitet. Om du börjar köpa smarta hem-produkter från en leverantör är det inte alltid möjligt att kombinera med andra tillverkares produkter.

Om man inte vill låsa sig till en leverantör finns det dock gott om alternativ. Ofta är tillverkarna nischade och koncentrerar sig på olika funktioner, såsom Philips Hue (belysning), Ecobee SmartThermostat (värme) och då går det ofta att styra från olika enheter och kombinera med produkter från andra tillverkare.

Apple har i dagsläget inga egna produkter på marknaden men har en app som heter “Hem”, eller "Home". Hem-appen gör det möjligt att ansluta produkter från andra tillverkare som är kompatibla med “Apple Homekit”, exempelvis lampor från Philips Hue, så att styrning av hemmet kan ske i appen.

Vad kostar ett smart hem?

Eftersom definitionen av ett smart hem är ganska bred är det svårt att säga exakt vad det kostar att göra hemmet smart. Prissättningen varierar relativt mycket beroende på varumärke och funktion vilket gör att du kan behöva lägga allt mellan 1 000-100 000 kronor beroende på hur stort hem du har och hur många funktioner du behöver – “hur smart hem du vill ha”.

Om man tar ett Google- eller Nest-hem som exempel kostar det allt från 900 kronor till 30 000 kronor. Om du väljer att enbart köpa den smarta högtalaren Google Mini blir kostnaden lägre medan ett komplett säkerhets-, underhållnings- och hempaket med högtalare, kameror, termostat, larm etc. kostar mer.

Bredbandet är grunden i det smarta hemmet

Vad är då Bredbandsvals intresse i smarta hem? Eftersom smarta hem inte fungerar utan internetuppkoppling krävs i regel ett stabilt och snabbt bredband. När fler enheter kommunicerar med varandra krävs ofta stöd för högre internethastigheter. Möjligen kan det vara en idé att välja ett abonnemang med högre uppladdningshastighet, då en hel del av datatrafiken skickas från de smarta prylarna (t.ex en övervakningskamera).

Samtidigt bör man se till att man väljer en WiFi-router som klarar av att leverera bra trådlöst internet till alla anslutna enheter.