Smarta hem: Så här fungerar det

Uppdaterad

Bild som visar komponenter som kan göras smarta i hemmet

Kanske har du hört vänner och grannar berätta om sitt “smarta hem” och om hur de styr hela, eller delar av, hemmets prylar via mobilen och kanske till och med röststyrning?

Ofta handlar det om att slå av och på belysning, sätta igång och stänga av robotdammsugaren eller justera värmen? Här går vi till botten med smarta hem och hemautomation och reder ut begreppen.

Vad är ett smart hem?

Även om du säkert kommer få många olika svar på frågan beroende på vem som svarar så kan man beskriva “smarta hem” som bostäder där uppkopplade enheter används för att möjliggöra fjärrövervakning, och styrning av apparater och system i hemmet, såsom belysning och uppvärmning.

Den gemensamma nämnaren är att enheterna kopplas upp, vilket gör att man kan kontrollera stora delar av sitt hus från en mobiltelefon eller dator, så att ditt hus i princip kan anpassa sig efter dig.

Även om det idag finns system och paketlösningar för smarta hem är det vanligast att man gör hemmet smartare steg för steg – när man insett hur bekvämt det blev att ansluta en smart pryl. För många börjar det kanske med en högtalare med röststyrning, exempelvis Amazons Alexa eller Googles “Google Assistant” som gör det möjligt att få svar på frågor, få matrecept presenterade och stegvis underlätta livet och automatisera hemmet.

De som tagit konceptet längre väljer ofta att länka flera olika produkter till samma system för att möjliggöra hemautomation och styrning av fler enheter i hemmet såsom belysning, lås, larm, övervakningskamera, tvättmaskin, kylskåp, dammsugare, gräsklippare, bevattning etc.

Hemautomation

Hemautomation är, precis som namnet antyder, ett samlingsnamn för att styra och automatisera hushållsfunktioner, aktiviteter och apparater i hemmet. Med Internet of Things (IoT) genombrott, där fler och fler enheter kopplas upp, ökar möjligheterna att fjärrstyra enheter så att de beter sig på ett förutbestämt (programmerat) sätt så att man kan få ett smart hem.

Oavsett vilken lösning eller vilket system man använder för hemautomation är de tre grundläggande byggstenarna alltid de samma. För att automatisera hemmet krävs alltid en minst en sensor, styrenhet och ställdon.

  • Sensor: I varje enhet som är ansluten via WiFi finns någon form av sensor som berättar ”vad som händer”. Sensorer kan exempelvis upptäcka rörelse, dörrar som öppnas eller förändringar i temperatur, luftfuktighet och ljus.
  • Styrenhet: Styrenheten (eller Controller som det kallas på engelska) är den enhet som tar emot och skickar meddelanden om status för de automatiserade funktionerna i ditt hem. Ofta används en surfplatta eller smartphone för att styra vad som ska hända och när.
  • Ställdon: Ställdon är mekaniken som gör att saker händer. Exempel på ställdon är strömbrytare eller motorer som styr själva funktionen i ett hemautomationssystem. Ställdon är programmerade att aktiveras av ett kommando från styrenheten, exempelvis tända en lampa när sensorn i en övervakningskamera registrerar rörelse, öppna en gardin vid en viss tid eller justera värmen när på temperaturen sjunker under 19 grader.

Med hemautomation kan enheter trigga varandra så att man inte behöver styra dem manuellt via en app eller röstassistent. Man kan till exempel ställa in så att lampor följer ett förutbestämt schema för när de ska tändas och släckas. Tanken med hemautomation är att det ska göra livet enklare och att det i förlängningen ska effektivisera livet i hemmet så att man till och med kan spara pengar och få lägre elräkning. En aspekt som ibland glöms bort är att hemautomation även syftar till att öka tryggheten och säkerheten i hemmet med smarta dörrlås och säkerhetskameror.

Varför pratas det om smarta hem nu?

Konceptet smarta hem är faktiskt inte nytt. Redan tidigt 2000-tal kunde man stöta på begreppet, även om det inte var särskilt utbrett. Varför har då folk bara börjat prata om det här nu?

Smarta hem var under lång tid ett väldigt nischat och dyrt intresse, men i takt med digitaliseringen och utvecklingen av snabbare och mer stabila bredbandsuppkopplingar har förutsättningarna för hemautomation ökat.

Om det tidigare kostade hundratusentals kronor att sätta upp ett smart hem så har förutsättningarna ändrats radikalt på senare år. Komponenterna för att tillverka uppkopplade prylar har blivit billigare, kunskapen har spridits och konkurrensen bland aktörerna på marknaden har ökat.

För några år sedan krävdes ofta specialutbildade tekniker, eller ett stort specialintresse och tekniskt kunnande, för att åstadkomma några av de saker som idag är självklara i ett smart hem. Dessutom var många av produkterna främst framtagna för den amerikanska marknaden, med standarder för el och termostater mm, vilket försvårade användning utanför USA (och Kina).

Tack vare utvecklingen har intresset för smarta prylar ökat och systemen för smarta hem blivit billigare. Idag finns det flera företag som alla arbetar med produkter och system för smarta hem. Den ökade konkurrensen har lett till att de produkter som tidigare kostade hundratusentals kronor nu istället kostar en tiondel att köpa och installera.

Hur ett smart hem förenklar ditt liv

Vad ett smart hem kan göra för dig är egentligen helt upp till dig! Eftersom lösningarna som finns idag är så pass anpassningsbara är det helt upp till konsumenten.

Vill du kunna låsa din dörr från telefonen och låta podden du lyssnar på följa dig från din bil in i husets högtalare är det fullt möjligt. Behöver du hjälp att vakna på morgonen? Ditt smarta hem kan sätta på din favorit-spellista och slå på kaffekokaren samtidigt som den stegvis slår på belysningen. Möjligheterna är nästintill oändliga. Här är en lista med exempel på några vanliga komponenter och funktioner som beskriver produkter som kan göra ditt hem smart:

  • Högtalare
  • Lampor och belysning
  • Vägguttag
  • Termostat
  • Lås
  • Kameror
  • Bevattningssystem
  • Detektorer för rök och fukt
  • Dörrklockor
  • Garageportöppnare
  • Persienner
  • Vitvaror
  • Dammsugare
  • Fönster (öppning för ventilation)
  • Gräsklippare
  • WiFi & Mesh-system

Smarta hem kan även göra oss mer miljömedvetna och hjälpa till att minska matsvinnet. Samsung har till exempel lanserat en kombinerad kyl och frys med inbyggda kameror som gör det möjligt att avgöra matvarornas bäst-föredatum och rekommendera recept där ingredienserna finns med. Vi kan nog se fram emot fler lösningar som gör det möjligt att automatisera hemmet samtidigt som vi minskar vårt klimatavtryck.

Plattformar för smarta hem

Innan du gör slag i saken och köper din första produkt kan det vara värt att tänka på kompatibilitet och vilken plattform (system) och lösning du vill använda för att styra dina smarta enheter. Om du börjar köpa smarta hem-produkter från en leverantör är det viktigt att de går att kombinera med det system du önskar använda för att hantera ditt smarta hems olika funktioner.

Exempel på plattformar och system för smarta hem:

De flesta av företagen ovan erbjuder själva en rad smarta produkter, exempelvis högtalare, som ofta fungerar som ett nav för systemet. Vill man bygga ut sitt system kan det vara bra att känna till att övriga tillverkare av produkter för smarta hem oftast är nischade och koncentrerar sig på olika funktioner i det smarta hemmet, såsom Philips Hue (belysning), Ecobee SmartThermostat (värme).

Vad kostar ett smart hem?

Eftersom definitionen av ett smart hem är ganska bred är det svårt att säga exakt vad det kostar att göra hemmet smart. Prissättningen varierar relativt mycket beroende på varumärke och funktion vilket gör att du kan behöva lägga allt mellan 1 000-100 000 kronor beroende på hur stort hem du har och hur många funktioner du behöver – “hur smart hem du vill ha”.

Om man tar ett Google- eller Nest-hem som exempel kostar det allt från 900 kronor till 30 000 kronor. Om du väljer att enbart köpa den smarta högtalaren Google Mini blir kostnaden lägre medan ett komplett säkerhets-, underhållnings- och hempaket med högtalare, kameror, termostat, larm etc. kostar mer.

Bredbandet är grunden i det smarta hemmet

Vad är då Bredbandsvals intresse i smarta hem? Eftersom smarta hem inte fungerar utan internetuppkoppling krävs i regel ett stabilt och snabbt bredband. När fler enheter kommunicerar med varandra krävs ofta stöd för högre internethastigheter. Möjligen kan det vara en idé att välja ett abonnemang med högre uppladdningshastighet, då en hel del av datatrafiken skickas från de smarta prylarna (t.ex en övervakningskamera).

Samtidigt bör man se till att man väljer en WiFi-router som klarar av att leverera bra trådlöst internet till alla anslutna enheter.