Mobilt eller fast bredband, vad passar dig bäst?

Uppdaterad 30 september 2020

När vi pratar om bredband i hemmet menar vi oftast fast bredband men faktum är att det faktiskt även i hemmet går att välja mobilt bredband.

Här går vi översiktligt igenom vad de olika uppkopplingsformerna av bredband innebär.

Fast bredband

En fast anslutning innebär att du har en infrastruktur hemma som tillåter dig att ta emot bredbandsanslutning via fiber, kabel-tv eller telefonjacket.

Till en fast bredbandsuppkoppling via ADSL eller kabel-tv behöver du koppla in ett modem och även en router för att du ska kunna få trådlöst nätverk (WiFi) i hemmet. För fiber så räcker det med en router för att få WiFi.

Alla de fasta bredband som erbjuds på den svenska marknaden är helt obegränsade i mängden data som du kan ta emot eller skicka.

Olika typer av fast bredband

Om du är nyfiken på vilka bredbandsalternativ som finns tillgängliga på just din adress, sök gärna här på Bredbandsval.se. Snabbt och gratis.

Fördelar och nackdelar med fast bredband

Fördelar

 • Obegränsad data, surfa hur mycket du vill.
 • Stabilt, bara att se till att routern är bra placerad eller att du använder extenders om du bor stort eller har tjocka väggar.
 • Fungerar bra för streaming.
 • Finns väldigt utbrett i Sverige.

Nackdelar

 • Är adressbundet, går ej att ta med sig. Om man inte har en väldigt lång nätverkssladd. ;)

Internetleveratörer som erbjuder fast bredband

Det finns många internetleverantörer som erbjuder fast bredband i Sverige. Några av de största är:

Mobilt bredband

Mobilt bredband är precis samma teknik som används i mobiltelefoner för att ta emot och skicka data via mobilnäten. Du behöver en mobil router hemma som du kopplar upp dig mot när du vill ansluta till internet.

Ett mobilt bredband är inte knutet till en adress så du kan ta med dig din mobila router till exempelvis sommarstugan, fritidshuset eller husvagnen.

De flesta abonnemang för mobila bredband på den svenska marknaden begränsar den mängd data som går att ta emot eller skicka, och man köper abonnemangen med en månatlig datapott. Datamängden kan då köpas i olika stora paket. Dock finns det vissa abonnemang med obegränsad datamängd.

Fördelar och nackdelar med mobilt bredband

Fördelar

 • Den självklara fördelen med mobilt bredband är att det är mobilt - du kan ta med dig det mobila bredbandet nästan var du än befinner dig i Sverige och det är inte knutet till en specifik adress. Har du exempelvis ett sommarställe eller husvagn har du möjlighet att nyttja det där också.
 • Fungerar bra för streaming.
 • Finns väldigt utbrett i Sverige.

Nackdelar

 • Ska du ha bredbandet hemma så behöver du alltid säkerställa att du har bra täckning i bostaden. Tips: testa att du har bra täckning med mobiltelefonen för datatrafik.
 • Ofta har de mobila bredbanden begränsningar i datapotterna. Dock finns det vissa mobila bredband med obegränsade datapotter, bland annat från operatören Tre.
 • Begränsningar i överföringshastigheten jämfört med fast bredband.
 • Har du behov av stora överföringshastigheter och datapotter bör du överväga att ha fast bredband om din bostad har det indraget.

Internetleveratörer som erbjuder mobilt bredband

Det finns många internetleverantörer som erbjuder mobilt bredband i Sverige. Några av de största är:

Jämför fast och mobilt bredband

Om du är nyfiken på vad för typ av internetuppkoppling och fasta bredbandsabonnemang som finns tillgängliga på just din adress, sök gärna här på Bredbandsval.se.

Vi har även en sida där du enkelt och gratis kan jämföra olika abonnemang för mobilt bredband.

Vi hjälper dig hitta det bästa och billigaste bredbandet för dina behov, snabbt och enkelt.

Till alla blogginlägg

Hitta det bästa bredbandet för just dig

Spendera inte timmar på att leta och jämföra internetleverantörer.

Vi gör det åt dig på mindre än en minut, helt gratis. Sök på din adress här.

"placeholder"