Wayback Machine: Se hur hur webbsidor såg ut förr

Uppdaterad

Bild från Aftonbladet.se på Wayback machine

I en värld av ständiga och snabba förändringar är det lätt att bli fartblind. Då är det kul att det finns en tjänst som ger perspektiv på hur mycket som faktiskt hänt på webben – i alla fall när det kommer till hur en hemsida såg ut.

Här tar vi en närmare titt på den digitala tidsmaskinen och arkivarien av webbplatser – Wayback Machine.

Vad är Wayback Machine?

Wayback Machine är en digital arkivtjänst utvecklad av Internet Archive som indexerar och sparar snapshots (ögonblicksbilder) av webbsidor på Internet i en databas och på så sätt skapar ett historiskt arkiv av hemsidor.

Genom att använda en så kallad webbcrawler, som systematiskt indexerar och sparar webbsidor över tid, gör Wayback Machine det möjligt för användare att bläddra genom tidigare versioner av webbsidor och se hur de har utvecklats över tid.

Wayback Machine är inte bara ett roligt verktyg för att minnas tillbaka hur olika webbsidor sett ut, utan har även blivit en ovärderlig resurs för bevarande av digitalt kulturarv och personlig användning. Idag består databasen av snapshots från över 866 miljarder webbsidor och ger en unik inblick i Internets utveckling och förändringar över tid.

Internet Archive

Internet Archive är en ideell organisation som arbetar för att bevara och tillgängliggöra digitalt material för allmänheten.

Organisationen grundades 1996 av Brewster Kahle och Bruce Gilliat och har sitt huvudkontor i San Francisco, Kalifornien. Internet Archive har skapat och underhåller flera digitala samlingar av allt från webbsidor till böcker, filmer, musik och mycket mer.

Organisationen, vars främsta mål är att bygga ett ”digitalt bibliotek” på Internet, finansieras främst genom donationer. Dess arbete har gjort det till en viktig resurs för forskare, historiker, bibliotekarier och allmänheten runt om i världen.

Tack vare Internet Archive och Wayback Machine bevaras digitala artefakter för framtida generationer, vilket ökar förståelsen för Internets historia.

Hur fungerar Wayback Machine?

För att titta på hur en hemsida sett ut tidigare söker man på web.archive.org.

Ifall hemsidan är indexerad, och det finns historiska snapshots, visas en "kalender-vy", där man får välja vilket år och datum man vill titta på.

wayback-machine

Om det finns flera bilder från samma dag klickar man på det klockslag man vill välja.

Bredbandsval.se januari 2018

Som ett exempel sökte vi på Bredbandsval.se på Wayback Machine. Även om Bredbandsval.se lanserades som BETA under 2017 så är de första bilderna på tjänsten tagna 2018. Exemplet nedan är från 18 januari 2018.

Bredbandsval.se 18 januari 2018

Bredbandsval.se maj 2018

Fyra månader senare har sidan bland annat blivit blå.

Bredbandsval.se 18 maj 2018

Testa verktyget själv kan man surfa in på web.archive.org och söka på en hemsida som man vill utforska.