Swish, så kommer du igång

Att ”swisha” har blivit ett nytt verb som betyder betala pengar digitalt. Ordet kommer från Swish är en enkel tjänst som låter dig skicka och ta emot pengar säkert med mobilen. Genom att ansluta ditt telefonnummer till ett bankkonto kan du föra över eller ta emot pengar digitalt mellan svenska kontonummer.

Idag används Swish av nästan alla svenskar. Allt man behöver är en smart telefon, tillgång till internetbanken och Mobilt BankID. Om man inte har Mobilt BankID sedan tidigare, eller om BankID gått ut, rekommenderar vi denna artikel om hur du kommer igång med mobilt BankID.

Så installerar du Swish-appen

  1. Ladda ner Swish från App Store eller Google Play.
  2. Gå in på din internetbank och anslut ditt mobiltelefonnummer till Swish. Det gör du genom att ansluta ditt mobilnummer till något av dina bankkonton.
  3. Öppna Swish-appen i mobilen.
  4. Klicka på ”swisha” och legitimera dig i mobilen med Mobilt BankID.

Nu kan du ”swisha”. = betala eller ta emot pengar digitalt.

När du vill föra över pengar med Swish

  1. Öppna Swish-appen
  2. Tryck på den blå knappen ”Swisha” för att komma till betalningssidan.
  3. Skriv in mottagarens mobilnummer (eller hämta mottagaren från dina kontakter i telefonboken)
  4. Fyll i belopp Om du vill kan du även skicka med ett meddelande till mottagaren i samband med din betalning.
  5. Godkänn betalningen med Mobilt BankID

Använd Swish för att betala till företag

För att göra en betalning till ett företag anger du ett så kallat Swish-nummer istället för mobilnummer i sin Swish-app. Ett företags Swish-nummer börjar alltid på “123”, följt av sju siffror. Som privatperson godkänner du din betalning med hjälp av Mobilt BankID där namnet på mottagaren och Swish-nummer visas. Betalningen kommer att sättas in direkt på det konto som är kopplat till Swish-numret.

Ta emot pengar

Om någon skickar pengar till dig visas en markering på din Swish-app, precis som på kontoutdraget. Du kan logga in med hjälp av BankID och ser historik över överförda och betalade belopp med avsändare och mottagare.

Extra: Använd Swish som gratis nummerupplysning

En företeelse som blivit vanlig är att använda Swish för att ta reda på vem som har ett visst mobilnummer. Eftersom de flesta som har ett mobilnummer även har Swish är det ett smart sätt att ta reda på vem som har ett visst mobilnummer. I vår artikel Vem ringde förklarar vi hur det funkar.