Kom igång med mobilt BankID

bankid

En förutsättning för att kunna utföra de mest grundläggande vardagsärenden online och bli ”digital på riktigt” är att man har BankID på mobilen. Här förklarar vi hur du kommer igång med Mobilt BankID i tre enkla steg.

Vad BankID?

BankID är en e-legitimation som gör det möjligt för företag, banker, myndigheter och andra organisationer att identifiera och ingå avtal med privatpersoner på Internet. BankID är som en elektronisk ID-handling som är jämförbar med pass, körkort och andra fysiska ID-handlingar.

BankID fungerar nuförtiden för de flesta ärenden som kräver din signatur eller legitimation, såsom bank- och myndighetsärenden, kontakt med vårdcentral/1177 eller med din bredbandsleverantör.

Företaget som utvecklat och förvaltar BankID heter Finansiell ID-Teknik BID AB och startades 2002. Företaget ägs av Danske Bank, Handelsbanken, Ikano Bank, Länsförsäkringar Bank, SEB, Skandiabanken och Swedbank.

Mobilt BankID

Ett mobilt BankID är som ett id-kort på din mobila enhet (mobiltelefon eller surfplatta). Med BankID på telefonen förenklas ditt digitala liv, utan att tumma på säkerheten.

Så skaffar du Mobilt BankID

För att aktivera mobilt BankID behöver du tillgång till din internetbank samt en mobiltelefon/surfplatta med BankID-appen installerad.

Följ sedan dessa steg:

Ladda ner BankID säkerhetsapp på din mobil eller surfplatta. Du hämtar appen från App Store eller Google Play. Logga in på din internetbank precis som vanligt och leta upp din banks BankID-sida. Om du inte hittar kan du prova skriva in ”Mobilt BankID” i sökfältet. Följ sedan din banks instruktioner för att skaffa tjänsten. Aktivera Mobilt BankID.

  • Via din dator: läs av QR-koden på datorn med BankID-appen i din mobil/surfplatta.
  • Via mobilen/surfplattan: När du installerat BankID via din internetbank, starta appen.

Så fungerar mobilt BankID

När du ska logga in på en sida med BankID börjar du med att ange ditt personnummer. För att verifiera din identitet öppnar du sedan BankID-appen i din mobil/surfplatta och knappar in den säkerhetskod du valt. Sidan bekräftar detta och loggar sedan in dig.

Testa mobilt BankID

Om du vill testa att ditt BankID fungerar utan att behöva genomföra riktiga inloggningar eller betalningar kan du använda BankIDs testsida: https://test.bankid.com/Mobile/CurrentOrOtherDevice

Varning!

BankID är en säker tjänst som utvecklats för att underlätta svenskarnas vardag. Det händer dock att bedragare ringer upp privatpersoner och uppger sig representera företag, banker eller myndigheter med avsikt att lura dig på pengar. Starta därför aldrig BankID på någon annans uppmaning! Blir du uppringd av någon som ber dig starta ditt BankID och knappa in din kod – lägg på luren.