Tips när du ska jobba hemifrån

remote work

Aldrig har så många arbetat så mycket hemifrån. Här har vi samlat några tips för att minska teknikfrustrationen när man jobbar hemifrån.

Våren 2020, när Covid-19 lamslog stora delar av världen, var det många som fick börja jobba hemifrån. Viktigt när man jobbar hemifrån är då givetvis att tekniken fungerar som den ska så att man faktiskt kan genomföra sitt arbete. På Bredbandsval.se såg vi att fler valde högre internethastigheter och ett snabbare bredband. Här ger vi några andra tips på hur man kan förbättra arbetsmiljön i hemmakontoret.

Se till att tekniken fungerar

Frustrationen med långsamt internet och hackande videosamtal kan förstöra en hel arbetsdag. Se därför till att tekniken fungerar innan arbetsdagen börjar. För att minska teknikfrustrationen lite har vi samlat de bästa tipsen för att optimera WiFi och täckningen i hemmet.

Boka in kalendertid för arbete

När man sitter hemifrån och jobbar är det lätt att det blir en massa möten. För att få tid att faktiskt jobba kan det därför vara smart att avsätta tid för faktiskt jobb i kalendern. Lite som att boka in ett möte med sig själv.

Skaffa rätt program för digitala möten

Idag finns ju tekniken för att kunna ta både interna och externa möten digitalt. Utmaningen är att olika företag använder olika program för digitala möten. Ett tips är därför att se till så att man har mjukvaran man behöver nedladdad i god tid innan mötet. Vanliga program för möten online är Google Hangouts, Microsoft Teams, Skype eller Zoom. De flesta program är dessutom helt gratis.

Var noga med agendan

Ibland kan ju faktiskt ett möte vara nödvändigt. Ett tips är då att se till så att mötet har en tydlig agenda (som alla kommer överens om) så att inte mötet drar ut på tiden och tar upp dyrbar tid.

Ergonomi är A och O

Ibland kan det kännas härligt att jobba från sängen eller soffan. Men att arbeta ergonomiskt är viktigt - trots att du jobbar hemma. Här kommer några enkla tips:

  • Prova att ställa en fotpall på matsalsbordet – nu har du ett ståbord du kan arbete vid.
  • Ta regelbundna pauser och gör lite stretchövningar, eller bara rör på dig.
  • Tänk på placeringen av skärmen - prova att ställa böcker eller annat under laptopen på skrivbordet så du har skärmen i rätt höjd - dina ögon bör vara i höjd med skärmens övre del. Enklast är då också att ha ett separat tangentbord som du kopplar till skärmen.
  • Avlastning av armar är viktigt och hitta gärna en position där du vilar dina armbågar på ett bord - jobba hellre från ett matbord än från ett soffbord.

Behöver du hjälp med tekniken?

Få hjälp av Hemfixarna som hjälper dig lösa dina teknikproblem i hemmet. Du kan både få hjälp i hemmet eller via telefon.