Analog TV, vad är det?

Uppdaterad 17 september 2020

I detta inlägg går vi igenom vad analog tv innebär, hur du gör för att ta emot analog tv och pratar lite om hur utvecklingen för analog tv ser ut.

Analog TV, även kallad analog television eller det analoga tv-nätet, vad är det?

Analog television innebär att själva utsändningen av en TV-kanal sker i analog form. På tekniskt språk så innebär det att själva TV/Video-signalen direkt modulerar en bärvåg som motsvarar den önskade sändningsfrekvensen. När TV-sändningar startade så var faktiskt alla sändningar analoga, men idag är det inte lika vanligt då kvaliteten på ljud och bild ofta inte lever upp till konsumenternas krav.

Tips! Om du skaffar digital-TV får du bättre bild- och ljudkvalitet samt större möjligheter att välja det utbud som passar just dig.

Vad behöver jag för att kunna ta emot analog TV?

Tidigare fanns det analoga sändningar via marknätet i Sverige, men sedan 2007 är det helt nedstängt. Idag finns det enbart möjlighet att ta emot analoga sändningar via kabel-TV-nätet. Det analoga kanalutbudet via kabel-tv får du tillgång till att någon extra utrustning behövs till din TV. Det enda som krävs är att du har en analog mottagare i din TV som kan ta emot en analog signal. För att komma igång så behöver du bara koppla in en antennkabel direkt in i din TV och göra en kanalsökning.

Vilka kanaler sänds analogt?

Vilka analoga kanaler som går att se via kabel-tv-nätet i din bostad beror på hur avtalet ser ut mellan operatören och kanalbolagen. Vanligtvis ingår dessa analoga kanaler:

  • SVT1
  • SVT2
  • TV4
  • TV6

Men även fler kanaler utöver dessa kan ingå.

Störning på analoga kanaler

En analog tv-signal kan drabbas av brus och grynig bild medan en digital tv-signal istället drabbas av pixlar eller frysningar, eller helt bildbortfall. Upplever du störningar på dina analoga kanaler så börja med att kontrollera att din antennkabel är ordentligt ansluten i både antennuttaget i väggen och i din TV. Rekommenderar är att du alltid har antennkabeln kopplad direkt mellan uttaget och din TV. Fler saker du kan kontrollera för att felsöka:

  • Prova att testa en annan antennkabel för att utesluta att det är antennkabel det är fel på.
  • Testa också ett annat antennuttag, om det finns i din bostad för att utesluta att det är antennuttaget som det är fel på.

Vilka operatörer levererar analoga TV-kanaler?

Majoriteten av de analoga abonnemangen står Com Hem för. Andra operatörer som erbjuder analoga abonnemang är Telenor, Telia och Sappa.

Utvecklingen för analog TV

Antalet analoga abonnemang för kabel-tv har varit hyfsat stabil de senaste åren och uppgår till ca 2,3 miljoner abonnemang per den 31 december 2019. Dock har sannolikt tittandet på dessa abonnemang gått ned avsevärt. Då den absoluta majoriteten av de analoga abonnemangen är via fastighetsägaren och är inbakade i hyran eller avgiften är det inte riktigt representativt att titta på antalet abonnemang för att förstå efterfrågan på abonnemangen.

Com Hem arbetar också med att släcka ned de analoga kanaler, läs mer i detta blogginlägg om nedsläckningen.


Om Bredbandsval.se

Bredbandsval.se är en gratistjänst som gör det enkelt att jämföra bredband på nätet. Vårt fokus är att förse dig med all information du behöver genom att på ett överskådligt sätt synliggöra de operatörer och deras bredband som du kan få på just din adress. Tips! Prova att jämföra bredband på din adress.

Till alla blogginlägg