Bildgoogla - bildsök på Google

Bildgoogla

Letar du efter en bild på nätet? Att bildgoogla innebär att man laddar upp en bild på Googles bildsök för att exempelvis söka information om bilden eller hitta andra webbsidor som använder precis samma eller en variant av bilden.

Här går vi igenom hur det fungerar att bildgoogla och ge exempel på hur det kan vara användbart i vardagen. Dessutom kommer vi att gå igenom praktiska exempel för att visa hur du kan dra nytta av denna sökfunktion.

Vad innebär bildgoogla eller bildsök?

Du är säkert van vid att använda sökord för att hitta information eller tjänster och produkter på exempelvis Google. Med Googles bildsökning fungerar det ungefär på samma sätt, men istället för en text använder du en bild som sökfråga. Google analyserar då den visuella informationen i bilden och genererar relevanta resultat baserat på dess innehåll.

Så här gör du för att bildgoogla

En bildgoogling kan göras antingen genom att du laddar upp en bild du har på din enhet eller genom att du klistrar in bildens webbadress.

1. Besök Google bilder: Gå till Google bilder genom att besöka sidan https://images.google.com

2. Ladda upp eller klistra in en bild: Klicka på kameraikonen och ladda upp bilden från din enhet eller klistra in webbadressen där bilden finns. Arbetar du från en dator kan du också ”Dra dig bilden” från exempelvis Utforskaren och släppa den i fönstret.

3. Granska resultaten: Efter att Google har analyserat bilden får du en lista med relaterade bilder och webbplatser. Granska resultaten noggrant för att hitta den mest relevanta informationen. Klicka dig därefter vidare till sidan som berättar mer om bilden. Är det en pryl som finns att köpa så listas också de sajter som säljer prylen.

4. Utforska liknande bilder: Klicka på resultaten för att hitta mer information eller försök att klicka på "Liknande bilder" för att se fler visuellt liknande bilder.

5. Förfina sökningen: Om resultaten inte är exakt vad du letar efter, försök att finjustera din sökning genom att söka med en ny liknande/bättre bild eller lägga till relevanta.

Bildgoogla på Iphone eller en annan smartphone

Har du hittat en bild på nätet du vill bildgoogla genomför du dessa steg:

  1. Kopiera bilden genom att ”håll länge på bilden” och sedan välja ”Spara i Bilder” när du får upp alternativ.
  2. Gå in i Google appen
  3. Välja bilden du sparat ned. Den dyker upp under ”Alla bilder”.
  4. Du kommer nu få fram relaterade bilder till din sökning.

Har du en bild på din telefon du vill bildgoogla genomför du dessa steg:

  1. Gå in i Google appen
  2. Välja en bild på din telefon. Du hittar dina bilder under ”Alla bilder”.
  3. Du kommer nu få fram relaterade bilder till din sökning.

Exempel på när det kan vara smart att bildgoogla

Det finns såklart olika anledningar till att bildgoogla och här ger vi dig några exmepel för att inspirera dig och komma igång med bildgoogling.

1. Identifiering av okända föremål: Bildsökning är användbart när du har en bild på ett föremål som du inte kan identifiera. Kan vara smart att göra på loppisrundan med andra ord! Genom att ladda upp en bild på till Google kan du snabbt få information liknande objekt och kan då läsa på mer om dem och dess ursprung.

2. Källkritik och faktagranskning: För att verifiera äktheten av en bild på internet kan du använda bildsökning för att se om samma bild förekommer på andra trovärdiga källor.

3. Prisjämförelser: Om du ser en produkt som du vill ha men inte vet var du kan köpa den eller hitta bästa priset, kan du använda bildsökning för att hitta liknande produkter och jämföra priser från olika butiker på nätet.

4. Hitta recept och maträtter: Har du ätit något gott men inte vet vad det är? Prova att ta en bild ochse om Google kan hjälpa dig att hitta recept och information om maträtten.

5. Konst och design: Är du konstnäligt intresserad eller kanske en designer? Använd då bildsökning för att hitta inspiration från andra tavlor och verk eller för att söka efter exempelvis liknande stilar och mönster. Testa!