IoT, allt om Internet of Things

Uppdaterad

Uppkopplade högtalare och mobiltelefon

Det finns en chans att du har sett förkortningen IoT och “IoT-enabled” på olika produkter. Men vad står egentligen IoT för? Vad skiljer IoT-produkter från andra produkter? Och varför ska vi bry oss om IoT? Det ska vi försöka reda ut i detta blogginlägg.

Här guidar vi dig i IoT– Internet of Things. Vad är IoT? Vad används det till? Vad är skillnaden på en IoT-enabled produkt och en annan som inte är det, och varför ska vi egentligen bry sig om IoT?

Vad är IoT?

IoT är precis som de flesta tekniska begrepp en engelsk förkortning. IoT eller “Internet of Things” som förkortningen står för är ett tekniskt koncept som går ut på att genom Internet koppla ihop “saker” (enheter/apparater) i ett sammanlänkat och "samarbetande" nätverk. På svenska används i bland termen "sakernas internet".

Genom IoT kan du till exempel skapa ett hem som känner dig och anpassas efter dina rutiner – det man kallar “smarta hem”.

Vad skiljer en IoT-produkt från en icke IoT produkt?

Det finns en chans att du har sett produkter där det står något i stil med “IoT enabled”. Dessa produkter är vanligtvis lite dyrare och tar en aning längre tid att installera. Så vad gör dessa produkter som andra produkter inte kan? Funktionsmässigt gör de ju egentligen samma sak. Så vad är det som är speciellt?

Jo, IoT-produkter har den otroliga fördelen att faktiskt kunna kommunicera med varandra och på så sätt förlänga internets kapacitet längre än internet självt. Istället för att dina hushållsapparater står och brummar för sig själva kan dina IoT-produkter länkas ihop med varandra för att göra din vardag enklare. Du kan alltså länka ihop dina produkter och kontrollera dem från en enhet – exempelvis din telefon.

Men det är inte bara miraklet att du kan kontrollera en lampa från din telefon som IoT står för. Nej det som IoT är bättre designat för är inprogrammerade rutiner. Du skulle t.ex. kunna skapa en rutin som följer din egna morgonrutin. Din uppkopplade väckarklocka vet, förutom när du ska väckas, även det effektivaste sättet att väcka dig på. När det börjar bli dags att vakna skickas en signal till din uppkopplade belysning som sakta dimmar upp belysningen. När du sedan vaknat och stängt av väckarklockan så får den kanske din kaffekokare att börja brygga? Du skapar helt enkelt ett hem som känner dig och kan anpassa sig efter hur du lever ditt liv. Låter lite som science-fiction, visst gör det?

Var används IoT?

IoT blir i vanligare och vanligare. Man kan hitta IoT-teknologi i smarta hem som vi nämnt tidigare med produkter som Amazon Alexa, Philips Hue-lampor eller Samsungs kylar. Det börjar också ske ökad implementering av IoT inom transportsektorn. Bilindustrin har insett att med IoT sensorer kan de göra både passagerare och fotgängare säkrare. De flesta nyproducerade bilar kommer nu ut med en rad smarta sensorer för ökad säkerhet.

Innan IoT lanserades på konsumentmarknaden har konceptet använts flitigt bland företag och inom industrin. En majoritet av dagens affärer har någon typ av IoT-system för att exempelvis skapa statistik över konsumtionen av olika varor. I dagens till stor del automatiserade industri är det också populärt att sätta in kostnadseffektiva IoT-enheter som spärrar eller kvalitetskontroller. Så IoT finns nästan överallt, allting från trafikljus till din bils högtalare kan innehålla någon form av IoT-system.

IoT har blivit snabbt populärt eftersom det erbjuder en anpassningsbar och kostnadseffektiv lösning till många av problemen som finns inom konsument och företagsmarknaden. Man kan åstadkomma saker man för 5-10 år sedan inte trodde var möjligt.

Framtiden för Internet of Things

Så vart är IoT på väg? Som du kanske förstått av den här artikeln är möjligheterna näst intill oändliga för vad IoT kan åstadkomma. Det finns dock några aspiranter som verkar ivrigare att implementera IoT teknologi än andra.

  • Transport: Som vi skrev tidigare har redan vissa företag börjat implementera smarta sensorer i sina fordon. Men de flesta experter håller med om att det inte kommer sluta där. Tillsammans med en myriad andra teknologier är IoT en av sakerna som kommer att vara avgörande inom självkörande-fordon. Man hoppas att med hjälp av IoT, sensorer och uppkoppling kunna skapa ännu säkrare och bekväma fordon.

  • Städer: För att kunna skapa ett tryggare och bekvämare sätt att leva har städer som Tokyo, New York och San Francisco börjat implementera mer och mer IoT-teknologi. Några av målen brukar vara att effektivisera kollektivtrafiken, skapa säkrare allmänna ytor och hitta bättre vägar för utryckningsfordon. Här kan du också läsa mer om LoRa och LoRaWAN som är en teknik som används inom smarta städer.

  • Lokala företag: I takt med att de komponenter som möjliggör IoT blir billigare väljer fler och fler små företag att utnyttja IoT för att samla in data och effektivisera sin verksamhet. Man kan nog räkna med att det inom kort kommer lanseras många IoT-produkter som syftar till att hjälpa småföretagare i deras olika verksamheter.

Varför ska du bry dig om IoT?

IoT är på sätt och vis en revolution som innebär oändliga möjligheter för både konsumenter och företag. IoT kan användas som ett verktyg för att förbättra såväl ditt eget som andras liv och skapar varje dag en mer uppkopplad och lättåtkomlig värld. Vare sig du gillar det eller inte är det en del av framtiden..