Vilken hastighet behöver jag för mitt bredband?

Uppdaterad 4 november 2021

Vi får ofta frågor från våra användare om vilken internethastighet man behöver och vilken hastighet man bör välja på sitt bredband.

Behovet av högre internethastigheter ökar i takt med att vi blir mer uppkopplade. I detta blogginlägg går vi igenom allt du behöver veta om internethastigheter och guidar dig till hur du ska tänka för att välja rätt hastighet på ditt bredband.

Tips! Undrar du vilken internethastighet du har idag? mät din internethastighet här.

Hur snabbt bredband behöver man?

När man pratar om hur snabbt bredband som behövs är det ofta internethastigheten man avser. Hastigheten på bredbandsuppkopplingen delas in i nedströmshastighet (ta emot data) och uppströmshastighet (skicka data).

Oftast är det dock nedströmshastighet (nedladdningshastigheten) man pratar om även om nedströmshastigheten (nedladdningshatisgheten) ökat i betydelse då vi jobbar mer hemifrån, spelar mer onlinespel och kopplar upp hemmet med smarta lösningar.

De tre viktigaste faktorerna som påverkar hur snabbt bredband man behöver är:

 • Hur många man är i hushållet: Bor du ensam, eller är ni en större familj som ska använda bredbandet samtidigt? Med fler personer i hushållet som använder uppkopplingen samtidigt krävs ofta högre hastighet.
 • Hur många uppkopplade enheter hushållet har: Om alla uppkopplade enheter i hemmet, såsom bärbara datorer, surfplattor, mobiltelefoner etc. använder samma WiFi-uppkoppling så krävs ofta mer kapacitet och högre hastighet.
 • Vad bredbandet ska användas till: Enkelt förklarat så kräver e-post, bankärenden, sociala medier och surf på vanliga hemsidor lägre nedladdningshastigheter medan streaming av videos via tjänster som exempelvis SVT Play, Netflix m.fl. kräver högre hastigheter – inte minst om du använder playtjänster och tv-apparater med högre videokvalitet (HD och Ultra-HD). Är det dessutom någon i hushållet som håller på med gaming & esport så krävs betydligt högre hastigheter.

För de flesta är nedhastigheten (hur snabbt man tar emot data) viktigast. Upphastigheten (hur snabbt man kan skicka data) är viktigare om du exempelvis spelar spel online, jobbar mycket hemifrån eller laddar upp mycket foton och filmer för lagring i molnet (t.ex. till tjänster som iCloud, Google Drive, Dropbox och OneDrive).


hastighetsmatrix


Tips! Jämför och beställ bredband på din adress!


Hur snabbt bredband behöver man för Netflix, Viaplay, HBO och andra streamingtjänster?

Nedan hittar du rekommendationer för internethastighet per stream för att spela upp serier och filmer och live-sport via de vanliga streamingtjänsterna.

 • 0,5 Mbit/s – lägsta bredbandshastighet
 • 1,5-3 Mbit/s – rekommenderad bredbandshastighet
 • 3,0 Mbit/s – rekommenderas för SD-kvalitet
 • 5,0 Mbit/s – rekommenderas för HD-kvalitet
 • 25 Mbit/s – rekommenderas för Ultra HD-kvalitet

Om du tittar på direktsändningar, exempelvis direktsänd sport, rekommenderas ofta minst ha 6,5 Mbit/s i hastighet.

Går bredbandshastigheten ned stundvis så justeras även kvalitén lite, detta för att undvika att det du tittar på buffrar. För att undvika detta så gäller det att man har en stabil nedladdningshastighet enligt ovan rekommendationer.

Hastighetskrav per användningsområde

Här går vi igenom hastighetsintervall och ungefär vilken internethastighet som krävs för olika ändamål. Om du har en högre internethastighet kan du självklart även göra det som beskrivs i de lägre intervallen.

 • 8-10 Mbit/s: Denna hastighet passar för E-post, surfa enklare hemsidor och sociala medier.

 • 25-60 Mbit/s: Denna hastighet fungerar bra för streaming av musik, TV och film.

 • 100-150 Mbit/s: 100 Mbit/s är vad ca 70% av det svenska folket valt som sin hastighet och täcker behoven för de flesta hushåll.

 • 250-300 Mbit/s: För hushåll om som har behov av att exempelvis arbeta hemifrån med tunga dokument, spelar mycket online-spel och inte vill att det ska lagga, har flera enheter uppkopplade samtidigt m.m. så är det här en bra hastighet.

 • 500-600 Mbit/s: Passar de kräsna hushållen.

 • 1000-1200 Mbit/s: När bara det bästa passar dig. Denna hastighet är ofta maxhastigheten i de vanliga stadsnäten och i kabel-tv nätet.

Vilken bredbandshastighet kan jag få då?

Genom att jämföra bredband i vår tjänst kan du enkelt se vilka bredbandshastigheter just du kan få. Vi ser vilka operatörer som finns på din adress så att du kan jämföra deras hastigheter, priser och erbjudanden.


Tips! Se hur snabbt bredband du kan beställa på din adress!


Tanken med Bredbandsval.se är att du enkelt och kostnadsfritt ska kunna hitta och beställa det bredband som passar dig bäst.

Vilken hastighet kan jag få via olika infrastrukturer?

Ibland kan man behöva välja mellan fast bredband och mobilt bredband. Och då förutsättningarna för att få höga hastigheter ser olika ut så har vi sammanställt en liten tabell.

Typ Infrastruktur Maxhastighet (Mbit/s)
Fast ADSL 30 Mbit/s
Fast VDSL 60 Mbit/s
Fast Radiolänk 100 Mbit/s
Fast Kabel-tv 1 200 Mbit/s
Fast Fiber 10 000 Mbit/s
Mobilt 4G 50 Mbit/s

Vilken internethastighet är vanligast?

Idag med de snabba fibernäten och kabel-tv-näten så har majoriteten av de fasta bredbandsabonnemangen en hastighet över 100 Mbit/s. Under första halvåret 2019 presenterade Post- och Telestyrelsen i Sverige följande statistik.

Vald hastighet %-andel
över 144 kbit/s och under 2 Mbit/s 0%
2 Mbit/s och över samt under 10 Mbit/s 6%
10 Mbit/s och över samt under 30 Mbit/s 11%
30 Mbit/s och över samt under 100 Mbit/s 7%
100 Mbit/s och över samt under 1000 Mbit/s 73%
1000 Mbit/s och över 3%

Vill du lära dig mer om bredbandshastigheter och datapotter kan du läsa vårt blogginlägg om detta.

Vad är bra internethastighet?

Alla hushåll har säkert olika svar på vad en bra internethastighet är. Vad som är "bra" avgörs ju bland annat av användarupplevelsen i förhållande till förväntningar, behov pris etc.

Något förenklat kan man dock säga att internethastigheter mellan 100–200 Mbit/s räcker gott för de allra flesta hushållen. Detta eftersom dessa hastigheter täcker kraven för de flesta användningsområden i en genomsnittlig familj och samtidigt möjliggör aktiviteter som streaming och videochatt.

Utöver hastigheten finns det dock andra faktorer som också bör beaktas när du väljer hastighet för ditt internetabonnemang– särskilt om du jobbar mycket hemifrån eller spelar spel online. Då blir även uppladdningshastigheten, raktionshastighet och minimal latens (fördröjning) viktigt för en bra internetupplevelse.

Även din position (var du befinner dig i hemmet i förhållande till ditt WiFi-nätverk) påverkar den upplevda internethastigheten. När du är längre ifrån routern blir signalen svagare och risken för störningar ökar. Den genomsnittliga hastigheten du faktiskt får ut via ditt WiFi kan i vissa fall vara så mycket som 20–50% lägre än den "utlovade hastigheten" från internetleverantören.

Med det sagt kan det vara klokt att välja en hastighet som är något snabbare än vad du behöver.

Nedan har vi sammanställt en tabell som förenklat beskriver olika internethastigheter och vilken typ av hushåll de typsikt sett lämpar sig för:

Tabell för val av internethastighet

Internethastighet (ned) Lämpligt för Beskrivning
50 Mbit/s 1-2 användare Bas
100 Mbit/s 3-4 användare Medel
250 Mbit/s 4-5 användare Snabbt
500 Mbit/s 5+ användare Mycket snabbt
1000 Mbit/s 5+ användare Gigabit

Observera att denna tabell ger en förenklad bild och inte nödvändigtvis stämmer överens med vad du anser vara "snabbt bredband".


Om Bredbandsval.se

Bredbandsval.se är en gratistjänst som gör det enkelt att hitta, jämföra och beställa bredband på din adress.

Tips! Prova att jämföra bredband på din adress.

Till alla blogginlägg

Hitta det bästa bredbandet för just dig

Spendera inte timmar på att leta och jämföra internetleverantörer.

Vi gör det åt dig på mindre än en minut, helt gratis. Sök på din adress här.

"placeholder"