TPTEST – Bredbandskollens föregångare

Uppdaterad 20 april 2021

TPTEST lanserades 29 augusti 2001 och är föregångaren till det populära mätverktyget som vi idag känner som Bredbandskollen. TP-test var ett datorprogram baserat på öppen källkod som togs fram av IT-kommissionen. Programmet kom senare att vidareutvecklades av Stiftelsen för Internetinfrastruktur (Internetstiftelsen), Post- och telestyrelsen och Konsumentverket.

Vikten av snabb och stabil uppkoppling ökar

I takt med att bredband och en snabb och stabil internetuppkoppling växte fram som en allt viktigare fråga för svenska folket uppstod behovet av ett verktyg för att testa bredbandsuppkopplingen i hemmet. Vid denna tidpunkt var det inte ovanligt att IT-kommissionen mottog mail från privatpersoner med kommentarer som ”Detta kan inte vara bredband?!” och frågor som "Varför kan jag inte mäta min internethastighet?"

För att möjliggöra mätning av bredbandshastigheten lät IT-kommissionen utveckla ett verktyg som man kallade TPTEST. Programmet, som var i full drift vid årsskiftet 2001/2002, blev snabbt en succé och 2005 gjordes varje dag över 25,000 tester.

Hur fungerade TP-test?

Genom att ladda ner ett cirka 1.5 Mb stort program från TPTEST:s webbsida och installera programvaran TPTEST på sin Windows eller Mac kunde man testa bandbredden på sin nätverksförbindelse för att se om man fick den internethastighet man betalade för.

TPTEST

Programmet vidareutvecklades och släpptes i flera versioner men eftersom programmet inte supportades och till slut inte gick att installera på Windows eller OSX valde man att ta bort programmet. Istället utvecklades den populära tjänsten Bredbandskollen som idag använd av miljontals svenska internetanvändare varje vecka.

Läs mer i vår blogg om Bredbandskollen och du hur mäter din hastighet där.

Snabbare internet?

Om du även råkar vara nyfiken på vad för typ av internetuppkoppling och vilka bredbandstjänster som finns tillgängliga på just din adress, sök gärna här på Bredbandsval.se. Snabbt och gratis. Då kan du även se om det finns andra alternativ och abonnemang med högre hastighet än vad du har i dagsläget.

Till alla blogginlägg

Hitta det bästa bredbandet för just dig

Spendera inte timmar på att leta och jämföra internetleverantörer.

Vi gör det åt dig på mindre än en minut, helt gratis. Sök på din adress här.

"placeholder"