Bredband via telejacket

Uppdaterad 1 juli 2020

Här går vi igenom allt du behöver veta om bredband via telejacket. Vad är bredband via telejacket? Hur snabbt är det? Vad är fördelarna och nackdelarna jämfört med andra sätt att koppla upp sin bostad mot internet? Hur ser framtiden ut?

Bredband via telefonjacket

Bredband via telejacket är idag samma sak som bredband via ADSL eller VDSL.

Bredband via ADSL eller "telejacket" är historiskt sett en vanligt förekommande form av fast bredband i Sverige. I folkmun säger man ofta att man har "bredband via kopparnätet" eftersom bredbandet använder det existerande telefonnätet för att transportera signaler.

Beställ bredband via telejacket

Genom att söka här på bredbandsval.se kan du enkelt som om du kan få bredband via telejacket. Vi jämför flertalet operatörer på din adress och du kan jämföra priser och erbjudanden samt beställa direkt.

Vi visar även andra alternativ om de finns tillgängliga på din adress, till exempel internet via fiber. Målet med Bredbandsval är att du lätt (och gratis) ska kunna hitta det internet-abonnemang som passar dig bäst.

Hur snabbt är bredband via telejacket?

De nedströmshastigheter (nedladdningshastigheter) som erbjuds via telejacket (ADSL) är upp till 24 Mbit/s. För VDSL kan hastigheter upp till 60 Mbit/s erbjudas av internetleverantörerna i Sverige. Dock beror hastigheten på hur nära telestationen ditt hushåll är. Ju närmare desto bättre.

Snabbare ner än upp

Hastigheten för bredband via telejacket (ADSL) är asymmetriskt. Det innebär att hastigheten inte är densamma i båda riktningarna. För ADSL är nedladdningshastigheten avsevärt högre än uppladdningshastigheten.

Eftersom nedladdningshastigheten är viktigast för ett typiskt hushåll (t.ex. för streaming av video och surfande) så är detta oftast inget större problem. Du kan till exempel lätt titta på Netflix och YouTube.

Om du ska ladda upp stora filer till internet, till exempel för backup eller uppladdning till molntjänster som Dropbox eller Google Drive, så kan dock den långsammare hastigheten i den riktningen bli märkbar.

Notera att som vi nämnde här ovanför så beror hastigheten du får i praktiken på hur långt du har till närmaste telestation. Internetleverantörerna brukar lista den maxhastighet du kan få under idealiska omständigheter.

Obegränsad data

Precis som för alla andra fasta bredband är det obegränsad datamängd för alla abonnemang via telejacket (ADSL). Detta är såklart en stor fördel jämfört med mobila bredbandsabonnemang som oftast har begränsade datapotter.

Fördelar och nackdelar med bredband via telejacket

Även om bredband via telejacket är den teknik för fast bredband i Sverige idag som levererar lägst hastigheter finns det många bra saker med bredband via telejacket.

Fördelar

  • Obegränsad data (som alla fasta bredbandsalternativ)
  • Går via kopparnätet (stabilt)
  • Fungerar bra för streaming
  • Finns väldigt utbrett (fortfarande) i Sverige

Och naturligtvis kan du enkelt sätta upp WiFi i din bostad med en router, som med vilken annan uppkopplingstyp som helst.

Nackdelar

  • Inte lika snabbt som internet via fiber eller kabel-tv
  • Hastigheten för uppladdning till internet är långsam
  • Inte framtidssäkert. Håller på att avvecklas i delar av Sverige (se nedan)

I korthet kan man säga att bredband via telejacket är ett alternativ man bör överväga när man inte kan få internet via fiberoptisk kabel (exempelvis via ett öppet stadsnät).

Operatörer som erbjuder bredband via telejacket

De är främst tre operatörer som idag har majoriteten av bredbandsabonnemangen via telejacket (DSL).

Operatörerna är:

Alternativ till ADSL

Alternativen du har till bredband via telejacket är bland annat:

Och som sagt, om du är nyfiken på vad för typ av internetuppkoppling och bredbandstjänster som finns tillgängliga på just din adress, sök gärna här på Bredbandsval.se. Snabbt och gratis.

Till alla blogginlägg