Bredband via telejacket

Uppdaterad 22 november 2021

Här går vi igenom allt du behöver veta om bredband via telejacket. Vad är bredband via telejacket? Hur snabbt är det? Vad är fördelarna och nackdelarna jämfört med andra sätt att koppla upp sin bostad mot internet? Hur ser framtiden ut?


Jämför och beställ bredband på din adress!


Vad är bredband via telejacket?

Bredband via telejacket är en typ av fast bredband och syftar på att dataöverföringen sker via telenätet. Eftersom telenätet är tillverkat av koppar används ibland även "bredband via kopparnätet” som benämning på tekniken.

Bredband via telejacket är ett alternativ för dig som inte har tillgång till fiber. Du kan surfa, se på video och lyssna på musik i hastigheter upp till 60 Mbit/s beroende på vilka hastigheter som finns tillgängliga via telejacket på din adress. Hastigheten via telejacket påverkas av avståndet till din bostad från telestationen.

Tekniken, som håller på att avvecklas till förmån för snabbare och mer robusta infrastrukturer, erbjuds fortfarande av ett fåtal bredbandsleverantörer, men då under namnet bredband via ADSL eller VDSL.

Beställ bredband via telejacket

Genom att söka här på bredbandsval.se kan du enkelt som om du kan få bredband via telejacket. Vi jämför flertalet operatörer på din adress och du kan jämföra priser och erbjudanden samt beställa direkt.

Vi visar även andra alternativ om de finns tillgängliga på din adress, till exempel internet via fiber. Målet med Bredbandsval är att du lätt (och gratis) ska kunna hitta det internet-abonnemang som passar dig bäst.


Sök på din adress och jämför bredband!


Hur snabbt är bredband via telejacket?

De nedströmshastigheter (nedladdningshastigheter) som erbjuds via telejacket (ADSL) är upp till 24 Mbit/s. För VDSL kan hastigheter upp till 60 Mbit/s erbjudas av internetleverantörerna i Sverige. Dock beror hastigheten på hur nära telestationen ditt hushåll är. Ju närmare desto bättre.

Snabbare ner än upp

Hastigheten för bredband via telejacket (ADSL) är asymmetriskt. Det innebär att hastigheten inte är densamma i båda riktningarna. För ADSL är nedladdningshastigheten avsevärt högre än uppladdningshastigheten.

Eftersom nedladdningshastigheten är viktigast för ett typiskt hushåll (t.ex. för streaming av video och surfande) så är detta oftast inget större problem. Du kan till exempel lätt titta på Netflix och YouTube.

Om du ska ladda upp stora filer till internet, till exempel för backup eller uppladdning till molntjänster som Dropbox eller Google Drive, så kan dock den långsammare hastigheten i den riktningen bli märkbar.

Notera att som vi nämnde här ovanför så beror hastigheten du får i praktiken på hur långt du har till närmaste telestation. Internetleverantörerna brukar lista den maxhastighet du kan få under idealiska omständigheter.

Obegränsad data

Precis som för alla andra fasta bredband är det obegränsad datamängd för alla abonnemang via telejacket (ADSL). Detta är såklart en stor fördel jämfört med mobila bredbandsabonnemang som oftast har begränsade datapotter.

Fördelar och nackdelar med bredband via telejacket

Även om bredband via telejacket är den teknik för fast bredband i Sverige idag som levererar lägst hastigheter finns det många bra saker med bredband via telejacket.

Fördelar

  • Obegränsad data (som alla fasta bredbandsalternativ)
  • Går via kopparnätet (stabilt)
  • Fungerar bra för streaming
  • Finns väldigt utbrett (fortfarande) i Sverige

Och naturligtvis kan du enkelt sätta upp WiFi i din bostad med en router, som med vilken annan uppkopplingstyp som helst.

Nackdelar

  • Inte lika snabbt som internet via fiber eller kabel-tv
  • Hastigheten för uppladdning till internet är långsam
  • Inte framtidssäkert. Håller på att avvecklas i delar av Sverige (se nedan)

I korthet kan man säga att bredband via telejacket är ett alternativ man bör överväga när man inte kan få bredband via fiber (exempelvis via ett öppet stadsnät).

Operatörer som erbjuder bredband via telejacket

Eftersom kopparnätet successivt avvecklas, till förmån för snabbare och mer framtidssäkra infrastrukturer, är det idag endast ett fåtal bredbandsleverantörer som erbjuder bredband via telejacket. De två operatörer som har majoriteten av marknaden för bredband via telejacket och som fortfarande erbjuder bredbandsabonnemangen är:

Alternativ till bredband via telejacket

Om du inte längre kan beställa bredband via telejacket, eller vill byta bredbandsuppkoppling för att få högre hastigheter, är de bästa alternativen:

Och som sagt, om du är nyfiken på vad för typ av internetuppkoppling och bredbandstjänster som finns tillgängliga på just din adress, sök gärna här på Bredbandsval.se. Snabbt och gratis.

Till alla blogginlägg

Hitta det bästa bredbandet för just dig

Spendera inte timmar på att leta och jämföra internetleverantörer.

Vi gör det åt dig på mindre än en minut, helt gratis. Sök på din adress här.

"placeholder"