RCS meddelande och RCS chatt – hur fungerar det?

Uppdaterad

rcs meddelande

Denna artikel förklarar vad RCS-meddelanden och RCS-chatt är, hur de fungerar, och vilka fördelar de erbjuder jämfört med traditionella SMS och MMS.

Ett av de senaste framstegen inom mobilkommunikation är RCS (Rich Communication Services) vilket många också kallar för nästa generations SMS. Denna artikel förklarar vad RCS-meddelanden och RCS-chatt är, hur de fungerar, och vilka fördelar de erbjuder jämfört med traditionella SMS och MMS.

Vad är RCS-meddelanden och RCS-chatt?

RCS står som sagt för Rich Communication Services och är en avancerad meddelandetjänst som utvecklats för att ersätta och förbättra traditionella SMS och MMS. RCS-meddelanden erbjuder en rikare uppsättning funktioner som påminner mer om moderna meddelandeappar som WhatsApp, Facebook Messenger och iMessage, men är integrerade i din telefonens inbyggda app för meddelanden.

RCS-chatt gör det möjligt för användare att skicka meddelanden med förbättrade funktioner som gruppchattar, läskvittenser, multimediaöverföringar, och mycket mer, utan att behöva ladda ner en separat app. RCS-chatt fungerar över mobilnät och Wi-Fi.

Hur fungerar RCS?

RCS-meddelanden skickas över mobilnätet eller Wi-Fi och använder sig av en dataanslutning istället för den äldre SMS-tekniken. Här är en översikt över hur RCS fungerar:

 • Användarregistrering: För att använda RCS måste din mobiloperatör och meddelandeapp stödja RCS-protokollet. När du aktiverar RCS i din meddelandeapp registreras din telefonnummer med RCS-tjänsten.
 • Meddelandesändning: När du skickar ett meddelande kontrollerar appen om mottagaren också stöder RCS. Om så är fallet skickas meddelandet som ett RCS-meddelande. Om mottagaren inte stöder RCS skickas meddelandet som ett vanligt SMS eller MMS.
 • Datakommunikation: RCS-meddelanden överförs över internet (mobildata eller Wi-Fi), vilket möjliggör snabbare och mer pålitliga leveranser jämfört med traditionella SMS och MMS.
 • RCS-funktioner: RCS stöder högupplösta bilder, videoklipp, filer, läskvittenser, skrivindikatorer och gruppchattar.

Fördelar med RCS-meddelanden och RCS-chatt

 • Rikare meddelanden: RCS möjliggör sändning av högupplösta bilder, videor, ljudmeddelanden och andra multimediafiler, vilket förbättrar kommunikationen jämfört med de begränsade funktionerna hos SMS och MMS.
 • Läskvittenser och skrivindikatorer: Precis som moderna meddelandeappar erbjuder RCS läskvittenser (läsbekräftelser) och skrivindikatorer som visar när mottagaren har läst ditt meddelande och när de skriver ett svar.
 • Gruppchattar: RCS stöder gruppchattar med avancerade funktioner som att lägga till eller ta bort medlemmar, vilket gör det enklare att hålla kontakt med flera personer samtidigt.
 • Oberoende av plattform: RCS fungerar på olika operativsystem och enheter, vilket gör det möjligt för Android- och iOS-användare att kommunicera med varandra med samma avancerade funktioner.
 • Säkerhet: RCS erbjuder förbättrad säkerhet jämfört med traditionella SMS, inklusive stöd för end-to-end-kryptering i vissa fall.
 • Integrerat i telefonens meddelandeapp: RCS är ofta integrerat i den inbyggda meddelandeappen på din telefon, vilket eliminerar behovet av att ladda ner och använda en separat app för avancerade meddelandefunktioner.

Hur aktiverar man RCS?

För att aktivera RCS på din telefon, följ dessa steg:

 • Android: Öppna din meddelandeapp som du brukar använda (vanligtvis Google Messages) och gå till Inställningar > Chatfunktioner. Aktivera chatfunktionerna och följ anvisningarna för att slutföra aktiveringen.
 • iPhone: För närvarande är RCS inte tillgängligt på iPhone, men iOS-användare kan använda liknande funktioner via iMessage. Det finns också tredjepartsappar som stöder RCS för användare som vill använda dessa funktioner på iOS. Som det ser ut nu kommer RCS lanseras för iPhone under hösten 2024.