Bredband via ADSL

ons 20 juni 2018

Här går vi igenom allt du behöver veta om bredband via ADSL. Vad är ADSL och vad står det för? Hur snabbt är det? Vad är fördelarna och nackdelarna jämfört med andra sätt att koppla upp sin bostad mot internet? Hur ser framtiden ut för ADSL i Sverige?

Vad är ADSL?

Bredband via ADSL eller "telejacket" är historiskt sett en vanligt förekommande form av fast bredband i Sverige. I folkmun säger man ofta att man har "bredband via kopparnätet" eftersom bredbandet använder det existerande telefonnätet för att transportera signaler.

Vad står ADSL för?

DSL är en förkortning av Digital Subscriber Line och är det generella samlingsnamnet för den här tekniken. De två vanligaste formerna är ADSL (Asymmetrical Digital Subscriber Line) och VDSL (Very high speed Digital Subscriber Line, alternativt Very high-rate Digital Subscriber Line). Båda är vanliga i Sverige.

Kan jag få bredband via ADSL?

Genom att söka i vår tjänst kan du enkelt se som om du kan få bredband via adsl där du bor. Vi jämför flertalet operatörer på din adress så att du kan jämföra hastigheter, priser och erbjudanden.

Vi visar även andra alternativ om de finns tillgängliga på din adress, till exempel internet via fiber. Målet med Bredbandsval är att du lätt (och gratis) ska kunna hitta det internet-abonnemang som passar dig bäst.

Hur snabbt är bredband via ADSL?

De nedströmshastigheter (nedladdningshastigheter) som erbjuds via ADSL är upp till 24 Mbit/s. För VDSL kan hastigheter upp till 60 Mbit/s erbjudas av internetleverantörerna i Sverige. Dock beror hastigheten på hur nära telestationen ditt hushåll är. Ju närmare desto bättre.

Snabbare ner än upp

Hastigheten för ADSL är asymmetriskt. Det innebär att hastigheten inte är densamma i båda riktningarna. För ADSL är nedladdningshastigheten avsevärt högre än uppladdningshastigheten.

Eftersom nedladdningshastigheten är viktigast för ett typiskt hushåll (t.ex. för streaming av video och surfande) så är detta oftast inget större problem. Du kan till exempel lätt titta på Netflix och YouTube.

Om du ska ladda upp stora filer till internet, till exempel för backup eller uppladdning till molntjänster som Dropbox eller Google Drive, så kan dock den långsammare hastigheten i den riktningen bli märkbar.

Notera att som vi nämnde här ovanför så beror hastigheten du får i praktiken på hur långt du har till närmaste telestation. Internetleverantörerna brukar lista den maxhastighet du kan få under idealiska omständigheter.

Obegränsad data

Precis som för alla andra fasta bredband är det obegränsad datamängd för alla abonnemang via ADSL. Detta är såklart en stor fördel jämfört med mobila bredbandsabonnemang som oftast har begränsade datapotter.

Fördelar och nackdelar med bredband via ADSL

Även om ADSL är den teknik för fast bredband i Sverige idag som levererar lägst hastigheter finns det många bra saker med ADSL.

Fördelar

  • Obegränsad data (som alla fasta bredbandsalternativ)
  • Går via kopparnätet (stabilt)
  • Fungerar bra för streaming
  • Finns väldigt utbrett (fortfarande) i Sverige

Och naturligtvis kan du enkelt sätta upp WiFi i din bostad med en router, som med vilken annan uppkopplingstyp som helst.

Nackdelar

  • Inte lika snabbt som internet via fiber eller kabel-tv
  • Hastigheten för uppladdning till internet är långsam
  • Inte framtidssäkert. Håller på att avvecklas i delar av Sverige (se nedan)

I korthet kan man säga att ADSL är ett alternativ man bör överväga när man inte kan få internet via fiberoptisk kabel (exempelvis via ett öppet stadsnät).

Utvecklingen för bredband via ADSL i Sverige

Kulmen för DSL-tekniken var i Sverige år 2008 då det enligt Post- och telestyrelsen (PTS) fanns nästan 1,6 miljoner abonnemang för privatkunder.

I takt med att fibreringen av Sverige rullat på har antalet abonnemang minskat och var 30 juni 2019 nere på knappt 482.000 abonnemang, en minskning med över 1.100.000 abonnenter sedan toppåret. Minskningen av ADSL-abonnemang väntas fortsätta även framöver.

Telia stänger ner delar av kopparnätet under 2020

Telia, som äger stora delar av kopparnätet, har sagt att de i flera områden stänger ner nätet helt. Det är såklart problematiskt för de hushåll som inte ännu dragit in en alternativ fast uppkopplingsmöjlighet, vanligtvis fiber. Dessa hushåll kan dock välja andra alternativ för sitt bredband, t.ex. mobilt bredband eller bredband via parabol.

Läs mer om de kommuner och orter som drabbas av nedstängningen av kopparnätet.

Alternativ till ADSL

Alternativen du har till ADSL är bland annat:

Och som sagt, om du är nyfiken på vad för typ av internetuppkoppling och bredbandstjänster som finns tillgängliga på just din adress, sök gärna här på Bredbandsval.se. Snabbt och gratis.

Till alla blogginlägg