Anonyma kontantkort förbjudna

Uppdaterad

registrerade simkort ska minska bedrägerier.

Vi har tidigare skrivit om att regeringen vill se id-krav vid fakturaköp på nätet fr.o.m. 1 januari 2023. Ett annat initiativ som också är tänkt att minska brott och bedrägerier trädde i kraft redan 1 augusti 2022 och handlar om registrering av kontantkort.

Fram tills nyligen har det varit fritt fram för vem som helst att köpa ett oregistrerat (och därmed anonymt) SIM-kort till mobilen, så kallade förbetalda kontantkort. Den som behövt ett telefonabonnemang eller surfpott för mobilt bredband har helt enkelt kunnat gå till en matvarubutik, kiosk eller annan återförsäljare och köpa ett kontantkort (och därmed få ett telefonnummer eller tillgång till internet) helt anonymt.

Från och med den 1 augusti 2022 är det dock inte längre möjligt att välja ett förbetalt kontantkort för mobiltelefoni eller mobilt bredband utan att registrera viss abonnentinformation innan tjänsten börjar användas.

Vilka SIM-kort kräver registrering?

Förutom i telefoner, surfplattor och routers för mobilt bredband finns förutbetalda kontantkort (SIM-kort) även i utrustning, såsom larm, sensorer, mätinstrument, uppvärmningsanläggningar, övervakningskamera med SIM-kort och andra apparater för smarta hem.

SIM-kortet gör att utrustningen kan kommunicera med andra apparater eller med människor, t.ex. genom SMS. Detta kallas ibland ”maskin-till-maskin-tjänster”.

Det är dock endast kontantkort som kan ge tillgång till telefonitjänster eller bredband, och som därmed kan användas för att ringa, skicka SMS eller surfa på internet kräver registrering.

Vilka abonnentuppgifter måste registreras?

De grundläggande abonnentuppgifter som ska registreras i samband med köp av förbetalda kontantkort är:

  • namn och postadress
  • personnummer, samordningsnummer, organisationsnummer eller annat identifieringsnummer
  • nummer eller annan beteckning för tjänsten.

Vad händer med befintliga kontantkort?

Kontantkort eller liknande förbetalda tjänster som inhandlats före den 1 augusti 2022 måste registreras innan den 1 februari 2023. Annars kommer kontantkortet att sluta fungera. Operatörerna har valt att införa registreringsreglerna på lite olika sätt vilket innebär att det bästa är att kontakta operatören eller leverantören för mer information.

Hur gör man överlåtelser av kontantkort?

Om planerar att överlåta sitt kontantkort till någon annan måste den nya abonnenten (undantaget nära anhöriga) registreras innan den 1 februari 2023 för att undvika att mobiloperatören stänger av tjänsten.

Ser mer från PTS om registrering av kontantkort.