7 tips för att surfa säkert

mån 22 oktober 2018

Självklart vill man ju surfa säkert, och vi på bredbandsval.se vill dra vårt strå till stacken så därför har vi samlat våra topp 7 tips som ger dig några handfasta trix på hur du kan skydda dig.

1. Uppdatera dina mjukvaror

Försök att alltid ha de senaste versionerna av alla mjukvaror du har installerade på både din dator och dina telefoner. När säkerhetshål upptäcks släpper mjukvarubolagen nya versioner så uppdatera alltid om du blir föreslagen det på din telefon eller din dator.

2. Skaffa ID-skydd

ID-skydd innebär en online-bevakning av dina personuppgifter, inloggningsuppgifter och e-postadress. Du får larm via sms, e-post eller telefon om dina uppgifter riskeras att användas i bedrägerisyfte och/eller finns tillgängliga på fel ställen på internet.

3. Logga ut från enheter

Ha för vana att alltid logga ut dig direkt efter att du använt exempelvis sociala medier på delade enheter på exempelvis kontoret eller i skolan. Har du bott på hotell och lånat en dator så ska du också se till att logga ut.

4. Undvik publika WiFi hotspots

På många kaféer, flygplatser, hotell och andra allmänna ytor finns idag publika trådlösa nätverk som syftar till att ge enkel internetåtkomst. Detta är ju väldigt lockande såklart att använda och slippa nyttja dattapotten på mobilen. Problemet med dessa är att de inte alltid är krypterade och då kan informationen fångas upp av otillbörliga personer. Om möjligt, använd din mobildata istället för att skicka exempelvis känslig e-post.

5. Använd olika lösenord till olika tjänster

Detta är ju lättare sagt än gjort, men skapa olika och komplicerade lösenord till olika tjänster. Använd gärna kombinationer av olika bokstäver och siffror. Tillåts det också att använda andra tecken så gör gärna det och kombinera versaler och gemener. Sjukt svårt att komma ihåg, men försök att hitta på någon minnesregel eller liknande. Exempel på smart lösenord kan var "mingatajagväxteupppå_åretminmammaföddes_minfavoritblomma"

6. Använd back-up

Att bara lagra viktig information på ett ställe är ingen bra ide. Använd molnlagring eller annan backup för att lagra undan foton, känsliga dokument eller annan information du absolut inte vill bli av med.

7. Skaffa ett säkerhetspaket

Säkerhetspaketen innehåller ofta både antivirus och brandvägg och skyddar då din dator vi internetanvändning. Det finns olik avancerade nivåer på säkerhetspaket men också gratisversioner som ger ett grundskydd, använd åtminstone ett sådant.

Till alla blogginlägg