Så raderar du gamla konton på internet

Registrera dig, bli medlem eller tacka ja till vårt nyhetsbrev för att få rabatt – har du hört det förut? Du har förmodligen registrerat dig hos en rad onlinetjänster som du inte längre använder. Vi förklarar varför det kan vara bra att radera gamla användarkonton och ger tips på hur du kan hitta och ta bort informationen.

"Registrera dig", "bli medlem" eller "tacka ja till vårt nyhetsbrev för att få rabatt" – har du hört det förut?

Du har förmodligen registrerat dig hos en rad onlinetjänster och appar som du inte längre använder. Den digitala utvecklingen i kombination med e-handelns framfart gör att registrering och skapande av nya användarnamn och lösenord tillhör vardagen.

Många av dessa konton finns förmodligen kvar, och innehåller troligen en blandning av kontaktuppgifter, personuppgifter och kreditkortsnummer. I detta blogginlägg förklarar vi varför det kan vara en god idé att ta bort gamla konton som du inte längre använder, vi ger tips på hur du hittar gamla konton och användarprofiler och hur du raderar konton och profiler som du inte längre vill ha kvar.

Obs! Vi skyddar din integritet. Dina adressuppgifter krypteras via en säker anslutning.

Varför ska man ta bort gamla konton på nätet?

Samtidigt som det kan vara smidigt, och ibland rent av nödvändigt, att registrera sig på olika webbsidor och tjänster för att kunna använda dem kan det vara bra att städa upp bland sina online-konton med jämna mellanrum. Detta, då vi tyvärr lever i en tid där dataintrång och läckor blir vanligare och vanligare.

För vad händer om tjänsten du registrerat dig på skulle hackas och läcka dina personuppgifter, och om någon oseriös skulle få tag på informationen och missbruka dina person- och kortuppgifter? Har man tur leder det till en massa skräppost, har man otur kan det hända att det hamnar i händerna på bedragare som missbrukar din information.

Tips! Vi har tidigare skrivit om vikten av att använda säkra lösenord och gett tips på hur du kan skydda dina uppgifter online. Läs mer om säkra lösenord här.

Om ditt lösenord skulle läcka kan den som kommit över informationen komma åt dina konton och information som sparats i appar och på olika webbplatser. Även om du är duktig, och inte återanvänder lösenord, finns det en risk att personuppgifterna som är kopplade till ditt gamla oanvända konto fortfarande kan ge bedragare viktig information, exempelvis svar på dina säkerhetsfrågor, som fortfarande används på vissa webbplatser.

För att skydda dina konton, och i förlängningen din integritet, kan det därför vara smart att ta bort dina privata data från tjänster som du inte längre använder. Du kan göra detta genom att tömma gamla konton på känslig information eller radera kontot helt.

Har du något konto som blivit hackat?

På den betrodda tjänsten haveibeenpwned.com kan du söka på din e-post och telefonnummer och se om dina uppgifter har läckt eller blivit utsatt för någon hackerattack. Ordet “Pwned” betyder i detta sammanhang helt enkelt konton som har utsatts för ett dataintrång. Tjänsten kan faktiskt även hjälpa dig att hitta gamla konton som du kanske glömt bort att du hade.

Hitta gamla konton och användarprofiler

Det första steget om du vill ta bort gamla konton är att hitta dem. Här är några tips som kan hjälpa dig att hitta webbplatser du registrerat dig på och konton du kanske glömt bort att du har:

  • Leta i din lösenordshanterare: Om du använder en lösenordshanterare för att hålla reda på dina inloggningsuppgifter fungerar din lösenordshanterare, eller “nyckelring” som Apple kallar det, nästan som en databas över de konton du har skapat. Om du använder din webbläsares inbyggda lösenordshanterare kan den också ha sparat information om många av dina konton. Titta igenom listan över sparade inloggningar för konton du inte längre använder.
  • Sök i din e-post: Om du söker i din e-post efter "välkommen", "verifiera", "konto", "användarnamn”, “lösenord” och liknande fraser som finns i "välkomstmeddelanden" som många tjänster skickar ut när du registrerat dig kan du säkert hitta en hel del gamla konton.
  • Kontrollera Facebook, Google, LinkedIn och Twitter: Många tjänster låter användare registrera sig och "logga in" med hjälp av sitt Facebook-, Google- LinkedIn- och Twitterkonto. Om man har använt den funktionen kan man kontrollera sin lista över appar och webbplatser som du har anslutit till dina sociala media-konton i inställningarna. Tänk på att “Ta bort”-funktionen på exempelvis Facebook endast bryter kopplingen mellan Facebook och de appar och webbplatser som du loggat in på med hjälp av Facebook. Ditt konto och dina data kommer dock fortfarande att finnas kvar hos appar och webbplatser som fu kopplat dig mot.

online-konton

Så här raderar du dina gamla konton

När du väl har hittat ett eller flera konton som du vill ta bort kanske du har en liten lista över konton som du vill avsluta? Att ta bort kontot känns kanske som den enklaste uppgiften men tyvärr är så inte alltid fallet..

Här är några tips på hur du kan bort ett konto

  1. Sök efter namnet på appen eller tjänsten tillsammans med frasen "ta bort konto" på Google eller DuckDuckGo.
  2. Kolla in tjänsten JustDelete.me. Sajten består bland annat av en databas med instruktioner för hur du raderar konton och uppgifter från en rad tjänster.
  3. Besök appen eller tjänstens support-sida och leta efter information om hur du tar bort konton. Kolla även appen eller tjänstens sekretesspolicy för detaljer om hur företag hanterar personuppgifter och hur man kan göra för att begära radering.
  4. Maila eller ring webbplatsens support och be dom radera ditt konto.

När du väl har begärt att ditt konto ska raderas kan det vara klokt att följa upp och se så att det faktiskt gjorts. Även om alla EU-medborgare enligt GDPR (General Data Protection Regulation) äger sin data och har "rätten att bli glömd" kan det vara smart att följa upp att den du kontaktat faktiskt raderat uppgifterna också. Testa därför att logga in på kontot med dina gamla uppgifter och se så att det inte fungerar. Det är ett bra tecken som i alla fall tyder på att tjänsten tagit bort ditt gamla konto.