Webb-TV

Uppdaterad

Digital curved TV med appar

I denna artikel kommer vi att gå igenom vad webb-TV är, hur det fungerar, samt ge några exempel på leverantörer på den svenska marknaden.

Vad är webb-TV?

Webb-TV, även kallat "Internet TV" innebär att distributionen av TV-innehåll sker direkt över öppna internet istället för exempelvis via IPTV, marksänd TV eller parabol TV. För att kunna kolla på webb-TV behövs bara en internetanslutning och en tjänst eller hemsida för webb-TV.

I sin strikta mening innebär webb-TV, likt tablålagd TV, att det är sändaren som bestämmer när sändningen börjar eller slutar. Men webb-TV används ofta som ett något bredbare begrepp där man syftar på rörlig media som går att tillgodogöra sig via olika streamingtjänster också. I denna artikel tittar vi på webb-TV i den lite bredare kontexten.

Fördelar med webb-TV:

Det finns många fördelar med webb-tv och här är dem som vi valt att lyfta fram:

  • Tillgänglighet: webb-TV ger dig möjlighet att titta på dina favoritprogram när du vill och var du vill, så länge du har en internetuppkoppling och surfar in på en hemsida som sänder Webb TV eller går till en annan tjänst för Webb TV.
  • Stort utbud av innehåll: Med webb TV har du som tittare tillgång till ett brett utbud av innehåll.
  • Många olika prisklasser: Du har möjlighet att välja abonnemang eller andra tjänster som erbjuder gratis tittande på webb-TV.

Hur Fungerar webb-TV?

I Sverige har webb-TV blivit ett populärt sätt för att kolla på TV. Det finns generellt sett tre olika möjligheter att få tillgång till webb-TV:

OTT (Over-the-Top)

OTT-plattformar som exempelvis Netflix, Max och Viaplay tillåter tittare att streama innehåll direkt över internet. Du kan således titta på webb-TV både via mobilt bredband och fast bredband, oavsett vilken uppkopplingstyp av fast bredband du använder.

Playtjänster från TV-kanaler

Många svenska TV-kanaler erbjuder sina egna playtjänster, där tittare kan streama program och serier som de missat. Dessa tjänster kan både erbjuda delar av sitt innehåll som de visar gratis, och andra delar där du som tittare behöver betala för att se mer innehåll.

Gratis webb-TV

Det finns plattformar som erbjuder gratis webb-TV, ofta finansierade genom annonser. Dessa plattformar ger användarna tillgång till ett urval av innehåll utan kostnad. I Sverige har vi exempelvis SVT Play som är en gratis tjänst. (Även om man kan argumentera för att man betalar för tjänsten via skattsedeln såklart.)

Exempel på leverantörer av webb-TV:

Det finns en uppsjö med möjligheter att se webb-tv och här är fyra exempel som vi på Bredbandsval.se valt ut:

  • SVT Play - SVT:s egna tjänst för Webb TV som ger dig möjlighet att streama SVT:s program och serier när som helst.
  • Viaplay - En av de större streamingtjänsterna i Sverige. Viaplay erbjuder ett omfattande utbud av filmer, serier och sportevenemang.
  • Netflix - global streamingtjänst som erbjuder en mångfald av internationella men även lokala produktioner.
  • Riksdagens webb-TV - Här publiceras video från alla riksdagens öppna sammanträden och seminarier. Riksdagen direktsänder mer än 800 timmar varje år och i arkivet finns över 23 000 videoklipp från 2001 och framåt.