Uppsala kommunvapen

Bredband i Uppsala

Uppsala är både en postort och en kommun. På den här sidan hittar du statistik och information om bredband i Uppsala. Du kan även söka på din adress och direkt hitta det bästa, billigaste och snabbaste bredbandet till din bostad i Uppsala.

Nedan har vi sammanställt fakta och statistik om bredband i Uppsala. Informationen är baserad på 38 650 sökningar på Bredbandsval.se som gjorts på adresser i postorten Uppsala under de senaste tolv månaderna (2022-05-31 - 2023-05-30).

Tips: Om du hittar ett alternativ du gillar kan du beställa med en gång. Vi gör det extra enkelt för dig och det kostar inget. Du kan både beställa nytt och byta bredband, och det fungerar i hela Sverige.

Bredband via fiber i Uppsala

Tillgången till bredband i Uppsala, och vilka hastigheter, leverantörer och priser som gäller, beror på anslutningen på adressen samt vilka infrastrukturer, stadsnät, kommunikationsoperatörer och nätägare som finns i Uppsala.

Stora delar av Uppsala är anslutna till bredband via fiber. Fiber är idag den mest framtidssäkra typen av bredband och även den snabbaste.

Av de adresser i Uppsala som sökts på Bredbandsval.se de senaste 12 månaderna var 78% anslutna till fiber. Av dessa adresser var 82% anslutna till öppen fiber medan 18% av adresserna var anslutna till vertikal fiber från en enskild operatör.

Som ansluten till öppen fiber kan man välja mellan ett flertal olika internetleverantörer och bredbandstjänster.

Billigaste bredband via fiber i Uppsala

På Bredbandsval.se beräknar vi ett jämförpris per månad för att göra en rättvis prisjämförelse av bredband. Baserat på sökresultaten på Bredbandsval.se de senaste 12 månaderna är snittpriset* för billigaste Bredband 100 i Uppsala 308 kronor per månad. Detta placerar Uppsala på plats 767 av 1 692 i listan över postorter med billigaste Bredband 100 i Sverige.

* Snittpriset är baserat på tjänster med 100 Mbit/s nedströms och inkluderar inte eventuella gratistjänster eller nätverksavgifter och placeringen kan vara delad med andra orter. Postorter där vi inte identifierat något snabbt fast bredband är undantagna i listan.

Stadsnät i Uppsala

Om du har bredband via öppet stadsnät i Uppsala kan du oftast välja mellan ett flertal olika internetleverantörer. Stadsnätet tillhandahåller då den lokala infrastrukturen, medan internetleverantören tillhandahåller tillgången till själva internet och ofta även tjänster som IP-telefoni, TV via internet, med mera.

I Uppsala finns dock även LidNet, som tillhandahåller ett stängt nät. I ett stängt fibernät är antalet leverantörer som erbjuder bredband ofta begränsat, vilket påverkar informationen om bredband nedan.

Under de senaste 12 månaderna har vi identifierat följande öppna nät i Uppsala.

NamnTypProcent
IP-Only - VillaFiber49%
Open Universe - UppsalaFiber15%
Telia - Öppen Fiber VillaFiber10%
IP-Only - LägenhetFiber9%
Zitius - UppsalaFiber6%
IP-Only - UppsalaFiber6%
Telia - Öppen Fiber LägenhetFiber2%
iTUX - UppsalaFiber2%
ViaEuropa - UppsalaFiber1%
Open Infra - UppsalaFiber<1%

Anslut fiber till bostad i Uppsala

Om du inte har tillgång till bredband via fiber och vill dra in och installera fiber till en bostad eller lokal i Uppsala kan du kontakta någon av stadsnäten i tabellen ovan eller LidNet.

Bredband via kabel-TV i Uppsala

Av de adresser vi testat i Uppsala under de senaste 12 månaderna har 19% tillgång till bredband via kabel-TV, dvs via koaxialkabel (koax).

Internetleverantörer i Uppsala

Vilka internetleverantörer är då vanliga i Uppsala, och på hur många av adresserna vi testat finns de tillgängliga? Tabellen nedan visar hur ofta internetleverantörerna har dykt upp med erbjudanden på adressökningarna i Uppsala under de senaste 12 månaderna.*

* Avser sökningar där det finns fast bredband på adressen.

LeverantörTyperProcent
Tele2Fiber, Koax65%
Bredband2Fiber62%
TeliaFiber59%
TelenorFiber54%
OwnitFiber54%
ComviqFiber53%
BoxerFiber53%
HalebopFiber48%
Net at OnceFiber46%
AllenteFiber40%
BredbandssonFiber33%
InternetbolagetFiber2%
BitcomKoax<1%
NWT MediaFiber<1%

Om du vill se exakt vilka internetleverantörer som erbjuder bredband på din adress i Uppsala på Bredbandsval.se är det bara att göra en snabb sökning här:

Vilket fast bredband väljer man i Uppsala?

Vår jämförelsetjänst för bredband fungerar över hela Sverige, inklusive Uppsala. Eftersom det hittills gjorts över hundratusen beställningar av bredband på Bredbandsval.se så har vi en del intressant statistik på vilken typ av, och hur snabbt bredband, man brukar beställa i Uppsala.

Följande tabell baseras på beställningar av bredband på adresser i Uppsala de senaste 12 månaderna:

HastighetTypProcent
250/250Fiber31%
100/100Fiber30%
100/10Fiber17%
500/500Fiber8%
250/100Fiber4%

Av de som beställt bredband i Uppsala väljer 68% bredband utan bindningstid. Av de som beställer bredband med bindningstid väljer 91% 12 månaders bindningstid och 9% väljer 24 månaders bindningstid.

Snabbast bredband i Uppsala

Det går att beställa riktigt snabbt bredband i Uppsala. Det snabbaste abonnemanget vi sett hittills via fiber eller koaxial har en nedladdningshastighet på 10000 Mbit/s, dvs ≈ 10 Gbit/s och levereras via Fiber. Av sökningarna i Uppsala på adresser där vi har identifierat fast bredband kan 84% av adresserna få Gigabit-tjänster (minst 1000 Mbit/s).

Hur snabbt bredband kan du få på din adress? Tillgången till fast bredband beror på var i Uppsala du bor, så använd vår söktjänst för att se exakt vilka möjligheter du har.

Gruppavtal för bredband i Uppsala

Av de adresser som sökts på Bredbandsval.se i Uppsala finns gruppavtal på 14%. Exempel på leverantörer som erbjuder gruppanslutningar i Uppsala är Ownit, Tele2, Telenor och Telia.

Mobilt bredband i Uppsala

Mobilt bredband, dvs internet via mobilnätet (3G, 4G, och 5G), kan vara ett bra alternativ eller komplement till fast internet. Det finns ju tillgängligt nästan överallt, och med olika datapotter. Baserat på beställningar av mobilt bredband i Uppsala på Bredbandsval.se så väljer 100% obegränsat mobilt bredband.

Jämför abonnemang för mobilt bredband

Andel i Uppsala kommun med tillgång till fast bredband via fiber

ÅrAndel anslutna hushåll
201569,23%
201677,72%
201779,98%
201881,40%
201984,43%
202087,60%
202189,76%

Källa: Post- och telestyrelsen, PTS mobiltäcknings- och bredbandskartläggning 2021, publicerad 2022.

Andra postorter i Uppsala kommun

 • Almunge
 • Alunda
 • Björklinge
 • Bälinge
 • Järlåsa
 • Knutby
 • Länna
 • Skyttorp
 • Storvreta
 • Vattholma
 • Vänge