Den tidigare bredbandsleverantörens orange logotyp med svart text.

Glocalnet

Redan 2006 köptes leverantören Glocalnet av Telenor men det var inte förens 12 år senare som varumärket Glocalnet gick i graven. Förändringen innebar att Glocalnets kunder istället blev kunder till Telenor.

Glocalnet var en prisutmanare på den svenska telekommarknaden som erbjöd fast telefoni, bredband och mobiltelefoni. Den 15 maj 2018 togs det sista steget i sammanslagningen och Glocalnet integrerades i Telenorkoncernen.

Glocalnet bredband

2001 lanserade Glocalnet sin första bredbandstjänst “Internetabonnemang för privathushåll”. Tjänsten, som främst var riktad till befintliga telefoni-kunder gjorde det möjligt att beställa bredband via telejacket med en garanterad hastighet på 2 Mbit/s och maxhastigheter på 24 Mbit/s.

Efter en storsatsning på bredband via DSL under 2004 tog man mer än 20 procent av privatmarknaden och blev Sveriges fjärde största bredbandsleverantör.

Glocalnets bredbandssatsning fortsatte med lanseringen av mobilt bredband i 3G-nätet. Abonnemanget “Fri Surf Glocalnet Sommar” blev startskottet för satsningen på mobila bredband som medförde att Glocalnet kunde erbjuda bredband via två infrastrukturer:

Vad kostade Glocalnet bredband?

Baserat på en prisjämförelse som gjordes i samband med Glocalnets pressrelease i december 2009 kostade Glocalnets fasta bredband, “Bredband MAXIMAL”, 199 kr/månad, vilket då var betydligt lägre än priserna hos konkurrenterna Telia och Tele2. Till kostnaden tillkom en anslutningsavgift på 299 kr och som kund var du bunden i 18 månader.

Vid lanseringen av Glocalnets mobila bredband kostade abonnemanget Turbo-3G 169 kronor/månad.

Glocalnet telefoni

Även många associerar Glocalnet med bredband så var det egentligen telefoni som var grunden i företagets erbjudande.

Genom framgångsrik korsförsäljning av telefoni- och bredbandstjänster lyckades man även bygga en kundbas inom mobiltelefoni. 1998 lanserade Glocalnet även IP-telefoni i Spanien samt till Stockholm energi. Trots detta var Glocalnets fokus inom telefoni främst:

  • Fast telefoni via ADSL
  • Mobiltelefoni

Glocalnets reklam

Glocalnet var kända för sin kreativa kommunikation och sitt lekfulla manér i sina reklamkampanjer. Kanske minns du reklamfilmerna med komikern Robert Gustafsson där bland annat agerade “lågt” när han som gymnastiklärare tjuvkikade i damernas omklädningsrum.. Glocalnet erbjöd bredband från 199kr/månad och payoffen löd: "Inte lika lågt som Glocalnet".

För att tydliggöra hur mycket man kunde spara med Glocalnet gav man ofta konkreta exempel på hur stor besparingen med Glocalnet faktiskt blev.

I ett exempel från en pressrelease den 13 januari 2009 gav man följande exempel på vad man kunde göra om man blev kund hos Glocalnet – istället för att betala onödigt mycket för sitt bredband hos en konkurrent;

  • gå på bio 10 gånger
  • köpa 14 pocketböcker
  • köpa två spa-paket på SelmaSpa i Sunne
  • köpa 4 årskort på Liseberg
  • göra ett tvådagars besök i Kolmårdens djurpark + safaripark (1 vuxen + 2 barn)

Vad innebar köpet av Glocalnet för kunderna?

Initialt innebar Telenors köp av Glocalnet inte särskilt stora förändringar för Glocalnets kunder. Tjänsterna fortsatte att fungera som vanligt, fakturan kom separat och man fick behålla sin glocalnet.net mail.

2018 gjordes dock några större förändringar i samband med att varumärket Glocalnet försvann;

  • Fakturor började skickas från Telenor.
  • Det som tidigare fanns under Mina Sidor på Glocalnet flyttades till Mitt Telenor där man som Glocalnetkund blev tvungen att skapa en ny inloggning.
  • Inloggning till Glocalnet webmail flyttades till webbmejl.telenor.se.

Glocalnets historia

Glocalnet grundades redan 1997 inför avregleringen av den svenska telemarknaden som skedde i slutet av 1990-talet. Företagsnamnet kom från det vid tidpunkten populära uttrycket “Glocal”, som skulle återspegla att man som företag skulle vara relevanta både globalt och lokalt – tänk globalt men agera lokalt (“think globally, act locally”).

2006 köpte Telenor, via sitt helägda svenska dotterbolag TBS Infrastructure AB, samtliga aktier i Glocalnet, men företaget fortsatte att drivas som ett eget varumärke. I takt med att bredbandsutbyggnaden av fiber började ta fart och planerna för avvecklingen av kopparnätet blev tydligare avstannade dock bolagets tillväxt. 2018 avvecklades Glocalnet och abonnenterna blev Telenor-kunder.