Xplora: Smart klocka för barn

Uppdaterad

xplora klocka och app

Här går vi igenom Xplora, en serie smarta klockor speciellt utvecklade för barn. Vi förklarar vad Xplora är, hur en Xplora-klocka fungerar, vilka olika modeller som finns samt vad de kostar. Vi avslutar med att gå igenom fördelar och nackdelar med att satsa på en smart klocka istället för en mobiltelefon.

Att få sin egen mobiltelefon är många barns högsta önskan. Enligt Internetstiftelsens rapport Svenskarna och internet 2023 har hela 7 av 10 lågstadiebarn en egen mobiltelefon.

Men med ökad skärmtid, och mer stillasittande som ett växande problem, söker föräldrar smarta lösningar för att skjuta fram introduktionen av en egen mobiltelefon för sina barn. Ett sätt att göra detta – samtidigt som man får fördelarna som en mobiltelefon kan ge – är en smart klocka.

Vad är Xplora?

Xplora är ett ledande varumärke inom smarta klockor för barn. Xplora Technologies AS grundades av norrmannen Sten Kirkbak efter en traumatisk upplevelse på ett köpcentrum i Trondheim, då hans fyraåriga son försvann.

Xploras mål är att ge barn en trygg introduktion till ett digitalt liv, samtidigt som man vill skapa en bättre balans mellan skärmtid och fysisk aktivitet. Idag ger Xplora över en miljon föräldrar en innovativ lösning för att hålla sina barn säkra. Klockorna är designade med barnens behov och säkerhet i fokus och ger föräldrar möjlighet att kommunicera med sina barn på ett säkert sätt.

Hur fungerar en Xplora-klocka?

Xplora-klockorna är i princip som en mobiltelefon med begränsad funktionalitet som bärs på armen som en klocka. Precis som en mobiltelefon har Xplora-klockan ett tillhörande SIM-kort med ett abonnemang för röst- och datatrafik. Men istället för ett gränssnitt som fokuserar på internet, sociala medier, musik eller digital bilddelning (som ofta är det som driver skärmtid) ligger Xploras fokus på röst- och textkommunikation (med begränsade kontaktlistor), GPS-positionering samt en mängd andra funktioner för att främja barnets säkerhet och fysiska aktivitet.

Som förälder laddar man ner Xplora-appen och kopplar klockans telefonnummer till appen, vilket gör att man får tillgång till en rad funktioner.

Xploras modeller och funktioner

Xplora erbjuder två olika modeller med lite olika funktioner och färger. Den något enklare XGO3-modellen (uppföljare till XGO2) är en “instegsmodell” och har de flesta funktionerna. Den mer avancerade X6Play, som ersatt föregångaren X5Play, är lite mer kraftfull.

Både XGO3 och X6Play ger tillgång till Xploras app för föräldrar där man kan hantera funktioner, kontakter, sätta trygga zoner, se klockans GPS-position och hantera andra inställningar. Ingen av klockorna ger tillgång till sociala medier, internet eller digital bilddelning online.

En av de kanske mest populära funktionerna i Xplora, förutom möjligheten att se barnets position på en karta, är möjligheten att styra barnets kontaktlista. Endast de kontakter som angetts av en vuxen i Xplora-appen kan nämligen ringa till, eller ta emot samtal från, Xplora-klockan. På så sätt finns en “inbyggd” föräldrakontroll som minskar risken för att barnet kommer i kontakt med någon obehörig.

Nedan listar vi Xploras smarta klockor och tydliggör respektive modells funktioner och pris:

Xplora XGO3

  • Funktioner: Samtal, chatt, röstmeddelanden, GPS med trygga zoner, skolläge, stegräknare, alarm och 2 megapixels kamera.
  • Pris utan abonnemang: 1890 kr.

Xplora X6Play

  • Funktioner: Alla funktioner i XGO3 fast större skärm, ökat minne och en 5 megapixels kamera.
  • Pris utan abonnemang: 2490 kr.

Xplora abonnemang och kostnader

Xplora erbjuder två egna abonnemang – Basic och Premium. Den största skillnaden mellan abonnemangen är att Premium ger obegränsad tillgång till Xploras aktivitetsplattform med appar och spel.

Priset skiljer sig dessutom lite beroende på hur man väljer att betala. Varken Basic eller Premium har någon bindningstid. Båda abonnemangen ger fria samtal och surf inom EU/EES.

Abonnemang Basic Premium
12 månaders förskottsbetalning 109 kr 139 kr
6 månaders förskottsbetalning 119 kr 149 kr
Månadsfaktura 129 kr 159 kr

Även mobiloperatörer såsom Telia och Tre erbjuder möjligheten att köpa en Xplora-klocka med sina egna respektive abonnemang.

Tänk på att priserna kan variera beroende på region och leverantör. Innan man köper en Xplora-klocka är det, precis som med bredbandsabonnemang, smart att undersöka och jämföra abonnemangen för att hitta det som bäst passar ens behov och budget. Dessutom kan det vara bra att tänka på hur täckningen ser ut i det område där klockan kommer att användas mest.

Smart klocka för barn jämfört med mobiltelefon

Smarta klockor för barn i allmänhet, och Xplora i synnerhet, fokuserar på barns säkerhet snarare än den sociala aspekten som en mobiltelefon ger. En smart klocka från Xplora ger inte barnet tillgång till vare sig sociala medier, internet eller digital bilddelning. Samtidigt kan man som förälder ge sitt barn en ökad frihetsgrad.

Samtidigt finns det i princip inga funktioner i en Xplora-klocka som en mobiltelefon inte har. Den största fördelen med en klocka från Xplora är att man kan ge sitt barn tillgång till en kontrollerad plattform med funktioner som är viktiga för barnet – att hålla kontakten med sina nära och kära.

Fördelar och nackdelar med smart klocka

Fördelar med smart klocka:

  • Säkerhet och trygghet: Föräldrar kan hålla koll på barnens position i realtid.
  • Kommunikation: Möjlighet till röst- och textkommunikation mellan betrodda kontakter och barn.
  • Barnanpassad: Robust design och barnvänliga funktioner.

Nackdelar med smart klocka:

  • Begränsad funktionalitet: Jämfört med en mobiltelefon har Xplora begränsade funktioner.
  • Dyrt: Eftersom de allra flesta barn får en egen mobiltelefon förr eller senare så är det en “ny kostnad” som uppstår.

Sammanfattningsvis erbjuder en smart klocka för barn en unik och specialiserad lösning för föräldrar som söker en uppkopplad och säker lösning för sina barn. En smart klocka är ett sätt skjuta fram introduktionen av en egen mobiltelefon för sina barn samtidigt som man får fördelarna som en mobiltelefon ger.

Friskrivningsklausul: Alla varumärken, logotyper och bilder tillhör Xplora Technologies AS.