Roblox – allt du behöver veta som förälder

Uppdaterad

roblox

I denna artikel går vi ingeom allt du som förälder behöver veta om det populära spelet Roblox. Vi guidar dig kring åldersgräns, vad valutan Robux innebär och hur du kan hjälpa ditt barn så att spelet är säkert.

Vad är Roblox?

Roblox är en onlinespel som låter spelare designa, dela och spela spel skapade av andra användare. Roblox som släppte 2006 har blivit mycket populär bland barn och tonåringar såväl internationellt som i Sverige och det sägs att det idag är över 150 miljoner användare. I Sverige gjordes en undersökning 2019 där det uppskattades att 6 av 10 barn mellan 11-19 år spelar Roblox varje dag. Roblox är lite unikt eftersom den inte bara är ett spel, utan en plattform där användare kan skapa sina egna spel eller delta i spel skapade av andra.

Roblox åldersgräns

Roblox är officiellt riktat till användare i åldern 7 år och uppåt. PEGI (en åldersmärkning för spel) rekommenderar vuxet sällskap. Apple har en rekommendation på 12+ i deras Appstore.

Det rekommenderas generellt sätt en övervakning för yngre barn, eftersom innehållet i de spel som skapas och delas av användarna kan variera. Det finns spel som är lämpliga för alla åldrar, men också sådana som riktar sig mot lite äldre barn.

Valutan i Roblox - Robux

Roblox använder en virtuell valuta som heter "Robux". Denna valuta kan användas för att köpa spel, tillbehör för spelkaraktärer, och andra spelförbättringar. Robux kan köpas med riktiga pengar och det finns olika paket med varierande mängder Robux. Det är viktigt att som förälder att övervaka hur mycket pengar barn spenderar på Roblox.

Föräldrakontroll

Roblox har flera funktioner för föräldrakontroll för att skydda de yngre användarna.

  • Kontosäkerhet: Föräldrar kan skapa PIN-koder för att förhindra att barn ändrar inställningar på sitt konto.
  • Chattfiltrering: Roblox har ett automatiskt system som filtrerar olämpligt språk och personlig information i chattar.
  • Åldersgränser: Spel på Roblox är märkta med rekommenderade åldersgränser, och föräldrar kan använda dessa för att begränsa vilka spel deras barn kan spela.
  • Kontroll av vänförfrågningar: Föräldrar kan begränsa vem som kan skicka vänförfrågningar till deras barn eller vem de kan kontakta.
  • Tidsgränser: Det är möjligt att sätta tidsgränser för hur länge barnet kan spela.

Tips! Vill du vara riktigt bra på att skydda dina barn på nätet? Läs gärna också hela vår artikel om föräldrakontroll på internet.

Spärra köp i Roblox

Om smartphonen som barnet spelar Roblox på är kopplat till en betalningsfunktion så det vår rekommendation att spärra för köp i inställningarna för enheten. Det går annars också att ställa in att det i alla fall behövs ett lösenord för att kunna genomföra köp.

Om barnet får lov att köpa saker i spelet - Håll ett öga på eventuella inköp av Robux och diskutera vikten av att hantera pengar och budget. Detta är kanske extra viktigt i början när man spelar Roblox med sitt barn.

Tips för till föräldrar vars barn spelar Roblox

Här kommer våra tre bästa tips för att spelandet ska bli så bra som möjligt för ditt barn.

  1. Spela Roblox tillsammans: Engagera dig genom att spela spelet tillsammans med ditt barn. Detta hjälper dig att förstå spelet bättre och att se vilket innehåll ditt barn konsumerar. Ni kan då också diskutera om barnet behöver förstår delar av spelet.
  2. Prata om säkerhet online: Diskutera vikten av att skydda personlig information och beteendet online.
  3. Använd föräldrakontrollen: Se till att du är bekant med och använder föräldrakontrollfunktioner i Roblox för att skapa en säkrare spelupplevelse för ditt barn.