Föräldraguide till Fortnite

fortnite

Fortnite, ett av de mest populära onlinespelen bland barn och tonåringar, kan vara en mystisk värld för föräldrar som inte är bekanta med spelet och dess funktioner. Här förklarar vi vad Fortnite är och ger svar på andra frågor som kan dyka upp för dig som förälder.

Vad är Fortnite?

Fortnite är ett spel som skapats av Epic Games. Spelet kombinerar överlevnad, byggande och stridande element och har två huvudlägen: "Battle Royale" och "Save the World".

I "Battle Royale" kämpar 100 spelare mot varandra för att vara den sista överlevande i spelets värld. "Save the World" är en annat spelläge som går ut på att spelare ska samarbeta för att överleva mot fiender.

Vem ligger bakom spelet Fortnite?

Det är Epic Games, en framstående spelutvecklare, som ligger bakom Fortnite. Företaget har en lång historia inom spelindustrin och har även utvecklat andra populära spel som Unreal och Gears of War.

På vilka konsoller finns Fortnite?

Fortnite är otroligt tillgängligt och kan spelas på en rad olika plattformar. Det inkluderar PlayStation, Xbox, Nintendo Switch, PC, Mac och mobila enheter som iOS och Android. Dessutom stöder spelet "crossplay", vilket innebär att spelare på olika plattformar kan spela tillsammans.

Fortnite åldersgräns

Fortnite har en åldersgräns på 12 år och uppåt, rekommenderat av PEGI (Pan European Game Information) och ESRB (Entertainment Software Rating Board). Åldersgränserna är satta för att säkerställa att innehållet är lämpligt för spelarnas mognadsnivå och inte är för avancerat.

Det kanske enklaste och smartaste sättet att bilda sig en uppfattning om hur lämpligt Fortnite är för ditt barn är att testa själv innan du låter barnet spela. Det kan också vara ett fint och naturligt sätt att starta diskussionen om barnets skärmtid och knyta an till barnets spelintresse.

Vad kostar Fortnite?

Fortnite är i grunden gratis att spela, vilket betyder att ett barn kan ladda ner spelet gratis och börja spela spelet utan att betala något. Spelet tar dock betalt genom så kallade mikrotransaktioner, exempelvis för att köpa föremål, nya utseenden på karaktärer och andra tillbehör. För att betala används spelets virtuella valuta – "V-Bucks". Det är därför viktigt som förälder att vara medveten om att köp kan göras inuti spelet.

Att vara involverad och förstå spelets dynamik kan hjälpa föräldrar att skapa en trygg spelupplevelse för sina barn. Genom att använda de föräldrakontroller och inställningar som erbjuds av spelet och plattformarna kan man som förälder "skräddarsy" och anpassa sitt barns upplevelse för en rolig och ansvarsfull speltid.

Anpassa Fortnite för ditt barn

Spelutvecklaren Epic Games erbjuder möjligheten till föräldrakontroll via sin Epic Games spelportal. Genom att välja en sexsiffrig pinkod kan man som förälder kontrollera olika delar av spelet, såsom:

  • Vänkontakter: Begränsa och hantera ditt barns ”vänlista” för en tryggare spelupplevelse.
  • Chatt: Reglera möjligheten till kommunikation för att säkerställa en lämplig och trygg miljö.
  • Köp i spelet: Kontrollera och begränsa eventuella inköp som ditt barn kan göra inuti spelet med hjälp av den angivna pinkoden.
  • Olämpligt innehåll: Ställa in begränsningar för nedladdning av spel från Epics portal och på så sär filtrera innehållet och anpassa det till ditt barn.

Det är dock viktigt att tänka på att inställningarna endast gäller för det specifika spelet och andra spel som utvecklats av Epic Games.

Om ditt barn spelar på PlayStation, eller annan konsol, kan det finnas inbyggda chattfunktioner i plattformen som behöver justeras separat för att anpassa spelupplevelsen. Att vara medveten om och använda föräldrakontroll kan hjälpa dig att skapa en säker och trygg miljö för ditt barn när de ska utforska nya spel.