För över och ta emot pengar med mobilen: Så kommer du igång med Swish

swish

Att ”swisha” har blivit ett nytt verb som betyder betala pengar digitalt. Ordet kommer från Swish är en enkel tjänst som låter dig skicka och ta emot pengar säkert med mobilen. Genom att ansluta ditt telefonnummer till ett bankkonto kan du föra över eller ta emot pengar digitalt mellan svenska kontonummer.

Idag används Swish av nästan 8 miljoner svenskar. Allt du behöver en smart telefon, tillgång till din internetbank och Mobilt BankID. Har du inte Mobilt BankID sedan tidigare kan du se hur du läsa vårt blogginlägg om hur du kommer igång med mobilt BankID.

Så installerar du Swish-appen

  1. Ladda ner Swish från App Store eller Google Play.
  2. Gå in på din internetbank och anslut ditt mobiltelefonnummer till Swish. Det gör du genom att ansluta ditt mobilnummer till något av dina bankkonton.
  3. Öppna Swish-appen i mobilen.
  4. Klicka på ”swisha” och legitimera dig i mobilen med Mobilt BankID.

Nu kan du ”swisha”. = betala eller ta emot pengar digitalt.

När du vill föra över pengar med Swish

  1. Öppna Swish- appen
  2. Tryck på den blå knappen ”Swisha” för att komma till betalningssidan.
  3. Skriv in mottagarens mobilnummer (eller hämta mottagaren från dina kontakter i telefonboken)
  4. Fyll i belopp Om du vill kan du även skicka med ett meddelande till mottagaren i samband med din betalning.
  5. Godkänn betalningen med Mobilt BankID

Använd Swish för att betala till företag

För att göra en betalning till ett företag anger du ett så kallat Swish-nummer istället för mobilnummer i sin Swish-app. Ett företags Swish-nummer börjar alltid på “123”, följt av sju siffror. Som privatperson godkänner du din betalning med hjälp av Mobilt BankID där namnet på mottagaren och Swish-nummer visas. Betalningen kommer att sättas in direkt på det konto som är kopplat till Swish-numret.

Ta emot pengar

Om någon skickar pengar till dig visas en markering på din Swish-app, precis som på kontoutdraget. Du kan logga in med hjälp av BankID och ser historik över överförda och betalade belopp med avsändare och mottagare.

Extra: Använd Swish som gratis nummerupplysning

En företeelse som blivit vanlig är att använda Swish för att ta reda på vem som har ett visst mobilnummer. Eftersom de flesta som har ett mobilnummer även har Swish är det ett smart sätt att ta reda på vem som innehar mobilnumret.

Om du exempelvis blivit uppringd av ett okänt nummer eller vill ta reda på vem som har ett visst nummer kan du följa beskrivningen “När du vill föra över pengar med Swish” ovan och ange det okända nummer som ringt och ange beloppet 1 kr utan att slutföra steg 5.

Det kostar ingenting eftersom du får reda på vem som har numret innan du slutgodkänner överföringen med BankID. Om numret inte är anslutet till Swish kommer det upp en notis om att numret inte är anslutet och du kan troligen utgå från att det missade samtalet inte var så viktigt...