Bredband via satellit, vad är det?

Uppdaterad 30 november 2021

Bredband via satellit är en teknik för bredband som funnits ett tag men som inte varit så omtalad då utbyggnaden av andra, mer moderna, tekniker för fast bredband (såsom bredband via fiber) varit mer prioriterade.

Här går vi igenom allt du behöver veta om bredband via satellit. Vad är bredband via satellit? Hur fungerar det? Hur snabbt är det? Hur mycket data ingår? vilka för- och nackdelar finns med bredband via satellit, och vilka alternativ finns?


Vad är bredband via satellit?

Bredband via satellit låter ju väldigt märkligt, och är inte heller så vanligt i Sverige idag. Bredband via satellit ansluter användare till internet med hjälp av tre separata antenner; en som är stationerad hos internetleverantören, en i rymden och en hos kunden.

Eftersom uppkopplingen till internet kräver att en parabolantenn installeras hos mottagaren kallas bredband via satellit ibland även för bredband via parabol.

Tips! Läs om Elon Musks satsning på bredband via satellit – Starlink.


Jämför och beställ bredband på din adress!


Hur fugerar bredband via satellit?

Genom att montera en parabolantenn på ett hustak eller vägg med fri sikt mot söder kan parabolen kommunicera med en satellit i rymden. Data skickas från leverantörens basstation via en satellit i rymden som skickar vidare signalen till parabolen. Parabolen ansluts till en specialanpassad Gateway (modem och router) i huset som sedan möjliggör internetkommunikation till uppkopplade enheter via ethernetkabel eller WiFi.

bredband via satellit

Hastigheten som erbjuds är upp till 50 Mbit/s vilket täcker basbehoven för många. Surfmängden som erbjuds är obegränsad men kan komma att prioriteras lägre om du är storförbrukare (> 100 GB/månad).

Ett alternativ där fiber inte finns

Behovet av snabbt bredband tydliggjordes än mer i samband med Coronapandemin och i takt med att Telia monterar ner kopparnätet i Sverige letar många hushåll efter alternativa lösnignar för att få en snabb bredbandsuppkoppling.

För hushåll som ligger i områden där inte fibernäten har dragits fram finns möjlighet till bredband via satellit, även om mobilt bredband fortfarande är en betydligt vanligare alternativ lösning.

För- och nackdelar med bredband via satellit

Bor du i en storstad finns det goda chanser att du kan välja på en rad tekniker för att få fast bredband och en snabb och tillförlitlig internetuppkoppling. Bor du däremot i en mindre ort eller på landsbygden ser det ofta annorlunda ut– trots att behovet av tillförlitlig internetanslutning är minst lika stort där.

Därför är en av de stora fördelarna med bredband via satellit tillgängligheten. Bredband via satellit är tillgängligt i så gott som hela Sverige, vilket också är en av anledningarna till att tekniken lyfts fram som ett alternativ där fiber, ADSL och bredband via kabel-tv-nätet inte finns.

De största nackdelarna, däremot, är priset, de lägre maxhastigheterna, latens (fördröjning) och att bindningstiderna ofta är längre. Eftersom en nyinstallation av parabolantenn innebär en viss investering, och insats från leverantören i form av montering, är det inte ovanligt att leverantören vill binda upp på ett längre avtal.

Tekniken för bredband via satellit har vidareutvecklats och förbättrats markant på senare år – så pass mycket att Post- och telestyrelsen (PTS) nu ska undersöka ifall det kan vara tekniken som gör det möjligt att nå bredbandsmålet 2025.

För- och nackdelar med bredband via satellit sammanfattat

Fördelar med bredband via satellit

  • Tillgängligt på de flesta platser i Sverige
  • Olika prisnivåer och paket per hastighet– du får vad du betalar för
  • Ibland snabbare än utlovat

Nackdelar med bredband via satellit

  • Dyrare än andra alternativ då det kräver installation och montering
  • Hög latens (fördröjning)
  • Lägre maxhastigheter än via kabel-tv-uttaget och fiber
  • Väderkänsligt
  • Långa bindningstider

Alternativ till bredband via satellit

Alternativen du har till bredband via satellit är bland annat:

Och som sagt, om du är nyfiken på vad för typ av internetuppkoppling och bredbandstjänster som finns tillgängliga på just din adress, sök gärna här på Bredbandsval.se. Snabbt och gratis.


Ange din adress för att jämföra bredband!


Till alla blogginlägg

Hitta det bästa bredbandet för just dig

Spendera inte timmar på att leta och jämföra internetleverantörer.

Vi gör det åt dig på mindre än en minut, helt gratis. Sök på din adress här.

"placeholder"