Skövde kommunvapen

Bredband i Skövde

Skövde är både en postort och en kommun. På den här sidan hittar du statistik och information om bredband i Skövde. Du kan även söka på din adress och direkt hitta det bästa, billigaste och snabbaste bredbandet till din bostad i Skövde.

Nedan har vi sammanställt fakta och statistik om bredband i Skövde. Informationen är baserad på 15 386 sökningar på Bredbandsval.se som gjorts på adresser i postorten Skövde under de senaste tolv månaderna (2023-04-21 - 2024-04-20).

Tips: Om du hittar ett alternativ du gillar kan du beställa med en gång. Vi gör det extra enkelt för dig och det kostar inget. Du kan både beställa nytt och byta bredband, och det fungerar i hela Sverige.

Bredband via fiber i Skövde

Tillgången till bredband i Skövde, och vilka hastigheter, leverantörer och priser som gäller, beror på anslutningen på adressen samt vilka infrastrukturer, stadsnät, kommunikationsoperatörer och nätägare som finns i Skövde.

Stora delar av Skövde är anslutna till bredband via fiber. Fiber är idag den mest framtidssäkra typen av bredband och även den snabbaste.

Av de adresser i Skövde som sökts på Bredbandsval.se de senaste 12 månaderna var 80% anslutna till fiber. Av dessa adresser var 91% anslutna till öppen fiber medan 9% av adresserna var anslutna till vertikal fiber från en enskild operatör.

Som ansluten till öppen fiber kan man välja mellan ett flertal olika internetleverantörer och bredbandstjänster.

Billigaste bredband via fiber i Skövde

På Bredbandsval.se beräknar vi ett jämförpris per månad för att göra en rättvis prisjämförelse av bredband. Baserat på sökresultaten på Bredbandsval.se de senaste 12 månaderna är snittpriset* för billigaste Bredband 100 i Skövde 310 kronor per månad. Detta placerar Skövde på plats 531 av 1 677 i listan över postorter med billigaste Bredband 100 i Sverige.

* Snittpriset är baserat på tjänster med 100 Mbit/s nedströms och inkluderar inte eventuella gratistjänster eller nätverksavgifter och placeringen kan vara delad med andra orter. Postorter där vi inte identifierat något snabbt fast bredband är undantagna i listan.

Stadsnät i Skövde

Om du har bredband via öppet stadsnät i Skövde kan du oftast välja mellan ett flertal olika internetleverantörer. Stadsnätet tillhandahåller då den lokala infrastrukturen, medan internetleverantören tillhandahåller tillgången till själva internet och ofta även tjänster som IP-telefoni, TV via internet, med mera.

Under de senaste 12 månaderna har vi identifierat följande öppna nät i Skövde.

NamnTypProcent
IP-Only - SkövdeFiber42%
IP-Only - VillaFiber24%
Open Infra - SkövdeFiber9%
Telia - SkövdeFiber8%
Open Universe - SkövdeFiber5%
Zitius - SkövdeFiber4%
Telia - Öppen Fiber VillaFiber3%
Telia - Öppen Fiber LägenhetFiber2%
iTUX - SkövdeFiber1%
IP-Only - LägenhetFiber1%
Telia - Telia Öppen FiberFiber<1%
Openbit - SkövdeFiber<1%

Anslut fiber till bostad i Skövde

Om du inte har tillgång till bredband via fiber och vill dra in och installera fiber till en bostad eller lokal i Skövde kan du kontakta något av stadsnäten i tabellen ovan.

I vissa fall kan du behöva kontakta en nätägare direkt. Se listan över nätägare i Skövde kommun.

Bredband via kabel-TV i Skövde

Av de adresser vi testat i Skövde under de senaste 12 månaderna har 17% tillgång till bredband via kabel-TV, dvs via koaxialkabel (koax).

Internetleverantörer i Skövde

Vilka internetleverantörer är då vanliga i Skövde, och på hur många av adresserna vi testat finns de tillgängliga? Tabellen nedan visar hur ofta internetleverantörerna har dykt upp med erbjudanden på adressökningarna i Skövde under de senaste 12 månaderna.*

* Avser sökningar där det finns fast bredband på adressen.

LeverantörTyperProcent
Tele2Fiber, Koax82%
Bredband2Fiber72%
TeliaFiber72%
ComviqFiber67%
OwnitFiber66%
AllenteFiber65%
HalebopFiber62%
BoxerFiber54%
Net at OnceFiber43%
NWT MediaFiber37%
TelenorDSL, Fiber25%
Trygg SurfFiber18%
BredbandssonFiber2%
FolkeFiber<1%

Om du vill se exakt vilka internetleverantörer som erbjuder bredband på din adress i Skövde på Bredbandsval.se är det bara att göra en snabb sökning här:

Vilket fast bredband väljer man i Skövde?

Vår jämförelsetjänst för bredband fungerar över hela Sverige, inklusive Skövde. Eftersom det hittills gjorts över hundratusen beställningar av bredband på Bredbandsval.se så har vi en del intressant statistik på vilken typ av, och hur snabbt bredband, man brukar beställa i Skövde.

Följande tabell baseras på beställningar av bredband på adresser i Skövde de senaste 12 månaderna:

HastighetTypProcent
100/100Fiber31%
250/250Fiber20%
100/10Fiber18%
250/100Fiber11%
500/500Fiber7%

Av de som beställt bredband i Skövde väljer 68% bredband utan bindningstid. Av de som beställer bredband med bindningstid väljer 86% 12 månaders bindningstid och 14% väljer 24 månaders bindningstid.

Snabbast bredband i Skövde

Det går att beställa riktigt snabbt bredband i Skövde. Det snabbaste abonnemanget vi sett hittills via fiber eller koaxial har en nedladdningshastighet på 1200 Mbit/s, dvs ≈ 1,2 Gbit/s och levereras via Fiber och Koax. Av sökningarna i Skövde på adresser där vi har identifierat fast bredband kan 87% av adresserna få Gigabit-tjänster (minst 1000 Mbit/s).

Hur snabbt bredband kan du få på din adress? Tillgången till fast bredband beror på var i Skövde du bor, så använd vår söktjänst för att se exakt vilka möjligheter du har.

Gruppavtal för bredband i Skövde

Av de adresser som sökts på Bredbandsval.se i Skövde finns gruppavtal på 8%. Exempel på leverantörer som erbjuder gruppanslutningar i Skövde är Tele2, Telenor och Telia.

Mobilt bredband i Skövde

Mobilt bredband, dvs internet via mobilnätet (3G, 4G, och 5G), kan vara ett bra alternativ eller komplement till fast internet. Det finns ju tillgängligt nästan överallt, och med olika datapotter. Baserat på beställningar av mobilt bredband i Skövde på Bredbandsval.se så väljer 95% obegränsat mobilt bredband.

Jämför abonnemang för mobilt bredband

Nätägare i Skövde kommun

Enligt data från Post- och telestyrelsen (PTS) finns följande nätägare i kommunen:

 • Bergs Fiber ek.föreinng
 • Böja Fiber ek. för.
 • GlobalConnect AB
 • Greby Götlunda Fiberförening ek. för.
 • Landsbygdsfiber Skövde Ab
 • Open Infra Core AB
 • Rådene-Sjogerstad samfällighetsförening
 • Skövde kommun
 • Tele2 AB
 • Telenor Sverige AB
 • Telia Company AB
 • Tibro Energi AB
 • Ulvåkerbygdens fiber ekonomisk förening
 • Vallebygdens Energi ekf
 • Väring Sydost Fiber ek. för.
 • Östra Sventorp Fiber ek. för.e

Andel i Skövde kommun med tillgång till fast bredband via fiber

ÅrAndel anslutna hushåll
201544,24%
201650,01%
201766,80%
201871,53%
201974,94%
202079,86%
202183,38%

Källa: Post- och telestyrelsen, PTS mobiltäcknings- och bredbandskartläggning 2021, publicerad 2022.

Andra postorter i Skövde kommun

 • Lerdala
 • Stenstorp
 • Tidan
 • Timmersdala
 • Väring
 • Värsås