Gävle kommunvapen

Bredband i Gävle

Gävle är både en postort och en kommun. På den här sidan hittar du statistik och information om bredband i Gävle. Du kan även söka på din adress och direkt hitta det bästa, billigaste och snabbaste bredbandet till din bostad i Gävle.

Nedan har vi sammanställt fakta och statistik om bredband i Gävle. Informationen är baserad på 18 125 sökningar på Bredbandsval.se som gjorts på adresser i postorten Gävle under de senaste tolv månaderna (2023-05-21 - 2024-05-20).

Tips: Om du hittar ett alternativ du gillar kan du beställa med en gång. Vi gör det extra enkelt för dig och det kostar inget. Du kan både beställa nytt och byta bredband, och det fungerar i hela Sverige.

Bredband via fiber i Gävle

Tillgången till bredband i Gävle, och vilka hastigheter, leverantörer och priser som gäller, beror på anslutningen på adressen samt vilka infrastrukturer, stadsnät, kommunikationsoperatörer och nätägare som finns i Gävle.

Delar av Gävle är anslutna till bredband via fiber. Fiber är idag den mest framtidssäkra typen av bredband och även den snabbaste.

Av de adresser i Gävle som sökts på Bredbandsval.se de senaste 12 månaderna var 56% anslutna till fiber. Av dessa adresser var 84% anslutna till öppen fiber medan 16% av adresserna var anslutna till vertikal fiber från en enskild operatör.

Som ansluten till öppen fiber kan man välja mellan ett flertal olika internetleverantörer och bredbandstjänster.

Billigaste bredband via fiber i Gävle

På Bredbandsval.se beräknar vi ett jämförpris per månad för att göra en rättvis prisjämförelse av bredband. Baserat på sökresultaten på Bredbandsval.se de senaste 12 månaderna är snittpriset* för billigaste Bredband 100 i Gävle 292 kronor per månad. Detta placerar Gävle på plats 533 av 1 677 i listan över postorter med billigaste Bredband 100 i Sverige.

* Snittpriset är baserat på tjänster med 100 Mbit/s nedströms och inkluderar inte eventuella gratistjänster eller nätverksavgifter och placeringen kan vara delad med andra orter. Postorter där vi inte identifierat något snabbt fast bredband är undantagna i listan.

Stadsnät i Gävle

Om du har bredband via öppet stadsnät i Gävle kan du oftast välja mellan ett flertal olika internetleverantörer. Stadsnätet tillhandahåller då den lokala infrastrukturen, medan internetleverantören tillhandahåller tillgången till själva internet och ofta även tjänster som IP-telefoni, TV via internet, med mera.

I Gävle finns dock även Gavlenet, som tillhandahåller ett fibernät där vi saknar information om tillgängliga tjänster.

Under de senaste 12 månaderna har vi identifierat följande öppna nät i Gävle.

NamnTypProcent
IP-Only - GävleFiber55%
Open Infra - GävleFiber17%
Telia - GävleFiber11%
Telia - Öppen Fiber VillaFiber9%
iTUX - GävleFiber3%
Zitius - GävleFiber3%
IP-Only - VillaFiber2%
Telia - Öppen Fiber LägenhetFiber1%
IP-Only - LägenhetFiber<1%
Lidero Network - TierpFiber<1%

Anslut fiber till bostad i Gävle

Om du inte har tillgång till bredband via fiber och vill dra in och installera fiber till en bostad eller lokal i Gävle kan du kontakta något av stadsnäten i tabellen ovan eller Gavlenet.

I vissa fall kan du behöva kontakta en nätägare direkt. Se listan över nätägare i Gävle kommun.

Bredband via kabel-TV i Gävle

Av de adresser vi testat i Gävle under de senaste 12 månaderna har 50% tillgång till bredband via kabel-TV, dvs via koaxialkabel (koax).

Internetleverantörer i Gävle

Vilka internetleverantörer är då vanliga i Gävle, och på hur många av adresserna vi testat finns de tillgängliga? Tabellen nedan visar hur ofta internetleverantörerna har dykt upp med erbjudanden på adressökningarna i Gävle under de senaste 12 månaderna.*

* Avser sökningar där det finns fast bredband på adressen.

LeverantörTyperProcent
Tele2Fiber, Koax87%
TeliaFiber48%
Bredband2Fiber46%
TelenorFiber44%
AllenteFiber43%
HalebopFiber41%
BoxerFiber37%
OwnitFiber36%
ComviqFiber35%
Net at OnceFiber35%
Trygg SurfFiber13%
FolkeFiber1%
BredbandssonFiber1%
NWT MediaFiber<1%

Om du vill se exakt vilka internetleverantörer som erbjuder bredband på din adress i Gävle på Bredbandsval.se är det bara att göra en snabb sökning här:

Vilket fast bredband väljer man i Gävle?

Vår jämförelsetjänst för bredband fungerar över hela Sverige, inklusive Gävle. Eftersom det hittills gjorts över hundratusen beställningar av bredband på Bredbandsval.se så har vi en del intressant statistik på vilken typ av, och hur snabbt bredband, man brukar beställa i Gävle.

Följande tabell baseras på beställningar av bredband på adresser i Gävle de senaste 12 månaderna:

HastighetTypProcent
100/100Fiber31%
100/10Fiber20%
250/250Fiber19%
150/10Koax9%
500/500Fiber8%

Av de som beställt bredband i Gävle väljer 73% bredband utan bindningstid. Av de som beställer bredband med bindningstid väljer 87% 12 månaders bindningstid och 13% väljer 24 månaders bindningstid.

Snabbast bredband i Gävle

Det går att beställa riktigt snabbt bredband i Gävle. Det snabbaste abonnemanget vi sett hittills via fiber eller koaxial har en nedladdningshastighet på 1200 Mbit/s, dvs ≈ 1,2 Gbit/s och levereras via Koax och Fiber. Av sökningarna i Gävle på adresser där vi har identifierat fast bredband kan 66% av adresserna få Gigabit-tjänster (minst 1000 Mbit/s).

Hur snabbt bredband kan du få på din adress? Tillgången till fast bredband beror på var i Gävle du bor, så använd vår söktjänst för att se exakt vilka möjligheter du har.

Gruppavtal för bredband i Gävle

Av de adresser som sökts på Bredbandsval.se i Gävle finns gruppavtal på 7%. Exempel på leverantörer som erbjuder gruppanslutningar i Gävle är Tele2, Telenor och Telia.

Mobilt bredband i Gävle

Mobilt bredband, dvs internet via mobilnätet (3G, 4G, och 5G), kan vara ett bra alternativ eller komplement till fast internet. Det finns ju tillgängligt nästan överallt, och med olika datapotter. Baserat på beställningar av mobilt bredband i Gävle på Bredbandsval.se så väljer 89% obegränsat mobilt bredband.

Jämför abonnemang för mobilt bredband

Nätägare i Gävle kommun

Enligt data från Post- och telestyrelsen (PTS) finns följande nätägare i kommunen:

 • GlobalConnect AB
 • Gävle Energi AB
 • Open Infra Core AB
 • Svenska Centralantenntekniker AB
 • Tele2 AB
 • Telia Company AB
 • Trafikverket ICT

Andel i Gävle kommun med tillgång till fast bredband via fiber

ÅrAndel anslutna hushåll
201569,87%
201674,30%
201780,01%
201882,84%
201984,28%
202086,84%
202187,96%

Källa: Post- och telestyrelsen, PTS mobiltäcknings- och bredbandskartläggning 2021, publicerad 2022.

Andra postorter i Gävle kommun

 • Axmar
 • Bergby
 • Forsbacka
 • Furuvik
 • Hamrångefjärden
 • Hedesunda
 • Norrsundet
 • Valbo