Faluns kommunvapen

Bredband i Falun

Falun är både en postort och en kommun. På den här sidan hittar du statistik och information om bredband i Falun. Du kan även söka på din adress och direkt hitta det bästa, billigaste och snabbaste bredbandet till din bostad i Falun.

Nedan har vi sammanställt fakta och statistik om bredband i Falun. Informationen är baserad på 12 696 sökningar på Bredbandsval.se som gjorts på adresser i postorten Falun under de senaste tolv månaderna (2023-06-21 - 2024-06-20).

Tips: Om du hittar ett alternativ du gillar kan du beställa med en gång. Vi gör det extra enkelt för dig och det kostar inget. Du kan både beställa nytt och byta bredband, och det fungerar i hela Sverige.

Bredband via fiber i Falun

Tillgången till bredband i Falun, och vilka hastigheter, leverantörer och priser som gäller, beror på anslutningen på adressen samt vilka infrastrukturer, stadsnät, kommunikationsoperatörer och nätägare som finns i Falun.

Stora delar av Falun är anslutna till bredband via fiber. Fiber är idag den mest framtidssäkra typen av bredband och även den snabbaste.

Av de adresser i Falun som sökts på Bredbandsval.se de senaste 12 månaderna var 79% anslutna till fiber. Av dessa adresser var 94% anslutna till öppen fiber medan 6% av adresserna var anslutna till vertikal fiber från en enskild operatör.

Som ansluten till öppen fiber kan man välja mellan ett flertal olika internetleverantörer och bredbandstjänster.

Billigaste bredband via fiber i Falun

På Bredbandsval.se beräknar vi ett jämförpris per månad för att göra en rättvis prisjämförelse av bredband. Baserat på sökresultaten på Bredbandsval.se de senaste 12 månaderna är snittpriset* för billigaste Bredband 100 i Falun 270 kronor per månad. Detta placerar Falun på plats 506 av 1 676 i listan över postorter med billigaste Bredband 100 i Sverige.

* Snittpriset är baserat på tjänster med 100 Mbit/s nedströms och inkluderar inte eventuella gratistjänster eller nätverksavgifter och placeringen kan vara delad med andra orter. Postorter där vi inte identifierat något snabbt fast bredband är undantagna i listan.

Stadsnät i Falun

Om du har bredband via öppet stadsnät i Falun kan du oftast välja mellan ett flertal olika internetleverantörer. Stadsnätet tillhandahåller då den lokala infrastrukturen, medan internetleverantören tillhandahåller tillgången till själva internet och ofta även tjänster som IP-telefoni, TV via internet, med mera.

Under de senaste 12 månaderna har vi identifierat följande öppna nät i Falun.

NamnTypProcent
Kurbit - FalunFiber67%
iTUX - FalunFiber25%
Telia - FalunFiber4%
Telia - Öppen Fiber VillaFiber2%
IP-Only - LägenhetFiber1%
Telia - Öppen Fiber LägenhetFiber1%
Zitius - FalunFiber<1%
Telia - Telia Öppen FiberFiber<1%
Open Infra - FalunFiber<1%

Anslut fiber till bostad i Falun

Om du inte har tillgång till bredband via fiber och vill dra in och installera fiber till en bostad eller lokal i Falun kan du kontakta något av stadsnäten i tabellen ovan.

I vissa fall kan du behöva kontakta en nätägare direkt. Se listan över nätägare i Faluns kommun.

Bredband via kabel-TV i Falun

Av de adresser vi testat i Falun under de senaste 12 månaderna har 12% tillgång till bredband via kabel-TV, dvs via koaxialkabel (koax).

Internetleverantörer i Falun

Vilka internetleverantörer är då vanliga i Falun, och på hur många av adresserna vi testat finns de tillgängliga? Tabellen nedan visar hur ofta internetleverantörerna har dykt upp med erbjudanden på adressökningarna i Falun under de senaste 12 månaderna.*

* Avser sökningar där det finns fast bredband på adressen.

LeverantörTyperProcent
Tele2Fiber, Koax80%
TeliaFiber73%
Bredband2Fiber73%
OwnitFiber70%
HalebopFiber68%
BoxerFiber68%
AllenteFiber66%
TelenorFiber64%
ComviqFiber57%
DaladatorerFiber46%
Net at OnceFiber18%
FolkeFiber14%
Trygg SurfFiber7%
BredbandssonFiber<1%

Om du vill se exakt vilka internetleverantörer som erbjuder bredband på din adress i Falun på Bredbandsval.se är det bara att göra en snabb sökning här:

Vilket fast bredband väljer man i Falun?

Vår jämförelsetjänst för bredband fungerar över hela Sverige, inklusive Falun. Eftersom det hittills gjorts över hundratusen beställningar av bredband på Bredbandsval.se så har vi en del intressant statistik på vilken typ av, och hur snabbt bredband, man brukar beställa i Falun.

Följande tabell baseras på beställningar av bredband på adresser i Falun de senaste 12 månaderna:

HastighetTypProcent
100/100Fiber37%
250/250Fiber32%
100/10Fiber16%
250/100Fiber9%
500/500Fiber3%

Av de som beställt bredband i Falun väljer 68% bredband utan bindningstid. Av de som beställer bredband med bindningstid väljer 89% 12 månaders bindningstid och 11% väljer 24 månaders bindningstid.

Snabbast bredband i Falun

Det går att beställa riktigt snabbt bredband i Falun. Det snabbaste abonnemanget vi sett hittills via fiber eller koaxial har en nedladdningshastighet på 1200 Mbit/s, dvs ≈ 1,2 Gbit/s och levereras via Koax och Fiber. Av sökningarna i Falun på adresser där vi har identifierat fast bredband kan 81% av adresserna få Gigabit-tjänster (minst 1000 Mbit/s).

Hur snabbt bredband kan du få på din adress? Tillgången till fast bredband beror på var i Falun du bor, så använd vår söktjänst för att se exakt vilka möjligheter du har.

Gruppavtal för bredband i Falun

Av de adresser som sökts på Bredbandsval.se i Falun finns gruppavtal på 2%. Exempel på leverantörer som erbjuder gruppanslutningar i Falun är Tele2, Telenor och Telia.

Mobilt bredband i Falun

Mobilt bredband, dvs internet via mobilnätet (3G, 4G, och 5G), kan vara ett bra alternativ eller komplement till fast internet. Det finns ju tillgängligt nästan överallt, och med olika datapotter. Baserat på beställningar av mobilt bredband i Falun på Bredbandsval.se så väljer 100% obegränsat mobilt bredband.

Jämför abonnemang för mobilt bredband

Nätägare i Faluns kommun

Enligt data från Post- och telestyrelsen (PTS) finns följande nätägare i kommunen:

 • Bodarna bredband ekonomisk förening
 • Envikens Fiber ek. för.
 • Falu Elnät AB
 • Fibertjänst i Staberg ek. för.
 • GlobalConnect AB
 • Tele2 AB
 • Telia Company AB

Andel i Faluns kommun med tillgång till fast bredband via fiber

ÅrAndel anslutna hushåll
201555,24%
201660,35%
201766,63%
201870,66%
201974,89%
202078,00%
202180,44%

Källa: Post- och telestyrelsen, PTS mobiltäcknings- och bredbandskartläggning 2021, publicerad 2022.

Andra postorter i Faluns kommun

 • Bjursås
 • Enviken
 • Grycksbo
 • Linghed
 • Sundborn
 • Svärdsjö
 • Sågmyra
 • Toftbyn
 • Åshammar