Vem ringde? Så här spårar du okänt nummer och identifierar uppringaren

Uppdaterad

vem ringde?

Välkommen till Bredbandsvals guide som tipsar dig om flera olika sätt att spåra okända nummer och identifiera vem som ligger bakom ett missat samtal eller ett SMS.

Vem ringde mig? Varför vill vi veta det?

När vi har ett missat samtal från ett nummer som inte finns i vår telefonbok börjar vi kanske fundera: Är det bara en telefonförsäljare eller kanske något annat som är viktigt?

Det kan också finnas situationer där vi är försiktiga och inte vill svara på okända samtal. Telefonbedrägerier och oseriösa försäljare är vi inte så sugna på att prata med. Att kunna identifiera dessa samtal kan hjälpa oss att undvika oönskade kontakter och potentiella bedrägerier.

Här kommer vi som sagt gå igenom fem bra sätt för att identifiera okända telefonnummer:

  1. Använda sig av nummerupplysningstjänster
  2. Gå via vanliga sökmotorer
  3. Appar för identifiering av telefonnummer
  4. Hitta uppringaren med Swish
  5. Använd sociala medier

1. Gratis nummerupplysningstjänster för att hitta person bakom telefonnummer

En effektiv metod för att ta reda på vem som ringde från ett okänt nummer är att använda sig av nummerupplysningstjänster. Det finns flera online-tjänster där du enkelt kan slå upp telefonnummer och få information om vem som äger numret. I Sverige är Hitta.se och Eniro de största. Börja med att testa dem.

Dessa nummerupplysningstjänster är gratis och kräver bara att du anger det okända numret i deras sökfält. Resultaten kan variera beroende på tillgängligheten av information och om numret är registrerat någonstans. Ibland kan man få grundläggande information som operatör eller geografisk plats för numret, medan andra gånger kan man få mer detaljerad information som namn och adress på ägaren till numret.

2. Via vanliga sökmotorer, såsom Google, kan du hitta telefonnummer

Du kan också använda vanliga sökmotorer såsom Google för att söka efter numret. Skriv in numret i citattecken i sökfältet och se om det finns några träffar på webben. Ibland kan telefonnummer associeras med företag eller organisationer, och du kan hitta värdefull information om vem som ringde.

3. Appar för identifiering av telefonnummer

Tekniken har gjort det möjligt att skapa appar som hjälper dig att identifiera okända nummer. Det finns ett antal appar tillgängliga för både Android och iOS som kan ge dig information om den som ringer, även om numret inte finns i dina kontakter. Svenska Truecaller är ett exempel på en sådan app. Dessa appar fungerar oftast genom att koppla samtalet mot en omfattande databas av telefonnummer och användargenererad information. När samtalet kommer in visas uppgifterna på din skärm, så att du kan fatta ett beslut om du vill svara på samtalet eller inte.

4. Hitta uppringaren med Swish

Ett lite annorlunda men smart sätt är att använda betalappen Swish för att se vem som ringde. Ett ganska smart sätt tycker vi på Bredbandsval.se!

Starta Swish-appen och välj ”Swisha”. Fyll i mottagare (det telefonnumret du vill undersöka) och ange beloppet en krona. Tryck sedan på Swisha. Nu ser du vem som innehar detta telefonnummer. När du ska signera sedan med ditt mobila Bank-ID är det bara att avbryta.

5. Använd sociala medier för att hitta telefonnummer

Det finns en stor chans att den som ringde kan vara kopplad till dig genom sociala medier. Kopiera numret och klistra in det i sökfältet på plattformar som Facebook, LinkedIn eller andra sociala nätverk. Om personen har angett sitt telefonnummer på något av sina profiler kommer du förmodligen att hitta en matchning.

Varna andra om misstänkta nummer

Om du har lyckats identifiera ett telefonnummer som en potentiell telefonbedragare eller oseriös försäljare, kan det vara till hjälp för andra att veta om detta. Det finns webbplatser och även forum där människor delar sina upplevelser med olika nummer och telefonbedrägerier. Genom att rapportera misstänkta nummer kan du bidra till att varna andra och förhindra att andra personer blir offer för bedrägerier eller påträngande försäljare.

Tips! Vill du själv ringa från ett dolt nummer? Läs då vår guide om hur du kan ringa från hemligt nummer.