Så döljer du nummer när du ringer – en guide om hur du kan ringa från hemligt nummer

Uppdaterad

hemligt nummer

Att dölja sitt telefonnummer när man ringer kan vara användbart i olika situationer för att skydda sin integritet eller för att inte avslöja sitt nummer till okända personer. Oavsett anledningen kan du enkelt dölja ditt nummer genom att följa några enkla steg. I den här artikeln kommer vi på Bredbandsval.se att ge förslag på flera olika sätt att ringa med ett dolt nummer.

Dolt nummer eller hemligt nummer, vad är skillnaden?

Hemligt nummer innebär att operatören inte lämnar vidare ditt telefonnummer till nummerupplysningsföretag (exempelvis Hitta.se eller Eniro) och att ditt nummer inte syns när du ringer till någon annan. Kontakta din operatör direkt för att aktivera den tjänsten.

Vill du bara tillfälligt ringa från dolt nummer finns det flera olika sätt, läs mer i vår guide nedan för fyra olika sätt att dölja ditt telefonummer.

1. Slå prefix för anonymt samtal

Ett enkelt sätt att dölja ditt telefonnummer är att använda ett prefix före det nummer du vill ringa. Prefixet kan variera mellan telefonoperatörer, men vanligtvis är det #31# som fungerar för att dölja numret. Så om du vill ringa till exempel 0701234567, slår du istället #31#0701234567.

2. Använd inställningarna på din telefon

Många smartphones erbjuder inbyggda alternativ för att dölja ditt nummer när du ringer. För att hitta detta alternativ, gå till telefonens inställningar och navigera till "Samtal" eller "Telefon" avsnittet. Där bör du hitta ett alternativ för att "Visa mitt nummer" eller "ID-presentatör". Stäng av detta alternativ för att dölja ditt nummer för mottagaren.

Ringa med dolt nummer på iPhone

Gömma ditt nummer på en iPhone:

  1. Gå in under inställning och väl ”Telefon”
  2. Scrolla ned till ”via mitt nummer”
  3. Stäng av växeln bredvid "Visa mitt nummer”

Glöm inte att ändra tillbaka igen! Annars kan det vara många som inte svarar när de inte vet att det är just du som ringer!

Ringa med dolt nummer på Android

  1. Öppna Telefon-appen
  2. Tryck på ”mer” (den med tre punkter)
  3. Välj "Inställningar"
  4. Gå till "Samtalsinställningar"
  5. Scrolla ner och tryck på "Ytterligare inställningar"
  6. Stäng av inställningen bredvid "Visa uppringnings-ID"

3. Hemligt nummer från din operatör

De flesta telefonoperatörer erbjuder en tjänst som kallas "Hemligt nummer" eller "Dolt nummer". Genom att aktivera denna tjänst hos din operatör kommer ditt nummer att vara dolt för alla mottagare automatiskt. Du kan enkelt aktivera det genom att kontakta din operatörs kundtjänst eller logga in på ditt konto på deras webbplats.

4. Appar för anonyma samtal

Det finns även olika appar för både iOS och Android-enheter som ger dig möjlighet ringa med ett dolt nummer. Dessa appar tillåter dig att välja när du vill dölja ditt nummer och när du vill visa det normalt. Sök i app-butikerna på iOS eller Android för att hitta relevanta appar och läs recensioner för att välja en som passar dina behov.

Tips! Har någon ringt dig från ett nummer du inte känner till? Läs då vår guide "Vem ringde?" där du lär dig alla våra bästa trix för att hitta ägaren till ett telefonnummer.