Starlink, allt du behöver veta om Elon Musks bredband via satellit

Uppdaterad 27 november 2021

De flesta känner till honom som en av de rikaste människorna på jorden. De som har följt serieentreprenören Elon Musk, och hans resa från betalningsföretaget Paypal till elbilsföretaget Tesla har kanske även hört om hans rymd- och raketbolag SpaceX.

Däremot är det kanske inte lika många som känner till hans satsning Starlink, som syftar till att erbjuda en nyutvecklad form av bredband via satellit till människor med begränsad tillgång till internet. Redan 2019 sköts de första satelliterna upp, och i början av 2021 hade Starlink 1000 satelliter i omlopp runt jorden. Det var först då beta-testerna av Starlinks lösning för bredband via satellit inleddes på allvar.

Redan i augusti 2021 hade Starlink, enligt egen utsago, levererat 100 000 mottagare till kunder i elva länder och sedan en tid tillbaka kan även svenskar förbeställa Starlinks bredband via satellit.

Varför då, kanske du undrar? I detta blogginlägg går vi igenom allt du behöver veta om Starlink och svarar på frågor som; Vad är Starlink? När kommer Starlink till Sverige? Hur snabbt är Starlink? Vad kostar bredband från Starlink, och för vem är Starlink en bra lösning?


Starlink är en bredbandsleverantör som vill erbjuda bredband via satellit med låg latens över hela världen.

Starlink är även namnet på den division inom Elon Musks rymdbolag SpaceX som sedan 2015 utvecklar ett växande nätverk av satelliter i rymden. Sedan 2018, då den första satellit-prototypen skickades upp i omloppsbana kring jorden, har bolaget arbetat intensivt för att bygga upp ett nätverk av satelliter som på sikt ska ge möjlighet till internet för de som saknar bredbandsuppkoppling.

Starlink vill erbjuda snabbt och stabilt bredband via satellit till de som bor även på platser där internetuppkopplingen har varit opålitlig, för dyr eller helt enkelt obefintlig.


Jämför bredband på din adress!


Precis som andra aktörer som erbjuder bredband via satellit prioriterar Starlink att göra tjänsten tillgänglig för personer på landsbygden och delar av världen som inte redan har tillgång till snabbt bredband.

Eftersom alla satelliter inte är på plats ännu har Starlink för tillfället endast möjlighet att erbjuda personer som bor mellan 45 och 53 grader latitud full service. När Starlink byggs ut ytterligare kommer fler man kunna leverera till nya regioner och på sikt är tanken att alla ska kunna erbjudas bredband från Starlink.


Täckning Starlink bredband Bildkälla: openstreetmap.org


Enligt hemsidan siktar man på att erbjuda full täckning över Sverige under 2022. Trots detta är det redan idag möjligt att förbeställa Starlink. Genom att söka på din adress får du reda på priset.

Starlink är dock sparsmakade med information om exakt leveransdatum. De låter meddela att du som beställer får mer information innan leveransen.

Starlink har utfört beta-tester av tjänsten under ett antal år. Under dessa tester har nedladdningshastigheten varierat mellan 50 Mbit/s och 150 Mbit/s.

Enligt företaget själva utlovar man betydligt högre hastigheter framöver och siktar dessutom på att kunna leverera sin tjänst med mindre fördröjning. Enligt Starlink själva siktar man på att ha en latens på mellan 20 och 40 millisekunder, vilket är lågt för bredband via satellit.

Företaget själva skriver på sin hemsida att "När vi har fler satelliter, installerar fler markstationer och förbättrar våra program kommer hastigheter, latens och drifttid att förbättras dramatiskt."

När du beställer Starlink får man ett Starlink Kit som innehåller allt du behöver för att ansluta till internet. Kittet innehåller en Starlink parabol, kablar, en WiFi-router med strömförsörjningskabel samt en ställning. Det som skiljer Starlinks parabol från andra paraboler är att de är gjorda för att kunna placeras på marken på en ställning.


Starlink kit Bildkälla: starlink.com


Tanken är att det ska vara enkelt att installera. För att hitta bästa positionen för din Starlink parabol har Starlink utvecklat en app for Android och iOS som använder AR (augmented reality) för att hjälpa kunden att hitta den bästa platsen för mottagaren.

Starlink har nyligen börjat ta emot förbeställningar i Sverige och enligt kommunikationen på hemsidan tillämpar man först-till kvarn-principen.

Prismodellen på hemsidan är väldigt transparent. Eftersom det än så länge endast går att förbeställa Starlink tillämpar man, precis som Elon Musk brukar, en depositionsavgift på 1079 kr. Värt att notera är att Starlink accepterar betalningar med Apple pay.

På en adress i mellansverige som vi testat skulle totalkostnaden första året, inklusive hårdvara och frakt, uppgå till 19252 kronor, fördelat på:

  • Hårdvara: 5429 kr
  • Månadskostnad: 1079 kr
  • Frakt- och hanteringsavgift: 875 kr

Det innebär att jämförpriset år 1, som vi brukar använda oss av på Bredbandsval.se för att underlätta jämförelser mellan kampanjer, skulle landa på 1604 kronor per månad. Andra året är jämförpriset 1079 kronor.

1079 kronor per månad är mycket för bredband, särskilt när man väger in att hastigheten inte är i närheten av en det man får med bredband via fiber.

Dock ska man komma ihåg att alternativet, att installera fiber, ofta innebär en initial investering på mellan 15 000 - 25 000 kronor och att Starlink främst riktar sig till de som inte ens kan beställa indragning av fiber.

SpaceX har kommunicerat att man håller på att utveckla en ny version av mottagaren som kommer innebära lägre tillverkningskostnader och snabbare leveranstider. Något som förhoppningsvis kan leda till lägre kostnader för slutkunden.

Starlink är designad och testad för att kunna hantera temperaturskillnader och väderomslag. Enligt företaget själva har Starlink visat sig motstå både extrem kyla och värme, hagel, snöslask, kraftigt regn och stormvindar – och parabolen kan till och med smälta snö.

Fiber, eller bredband via markbunden fiberoptisk kabel, ger betydligt snabbare upp- och nedladdningshastigheter än bredband via satellit. Det är också billigare för de flesta svenskar.

Men att jämföra Starlink med bredband via fiber är orättvist. I Sverige, som är ett litet land och en liten marknad, är vi bortskämda med ett väl utbyggt fibernät. Diskussionen här, och regeringens omdebatterade bredbandsmål, handlar om ifall 95 eller 100 procent av invånarna kommer ha blixtsnabbt bredband inom de närmaste åren.

I andra länder, däremot, ser det annorlunda ut. Där är ADSL, bredband via kabel-tv och FWA i bästa fall bärande tekniker, samtidigt som avstånden är betydligt längre. Att bygga fiber ut på landsbygden i USA, för att inte tala om andra stora länder med betydligt svagare ekonomi, är varken ekonomiskt hållbart eller ens möjligt att åstadkomma inom den närmaste framtiden.

Därför bör Starlink som alternativ inte ställas emot bredband via fiber i ett stadsnät, utan snarare som ett alternativ till att inte ha bredband alls.

Starlink är inte tänkt att ersätta mobilt bredband eller den kommande 5G-tekniken. Starlink är en fast internettjänst som är designad för att tillhandahålla bredband till hem på landsbygden.

Läs mer om bredband via satellit

Till alla blogginlägg

Hitta det bästa bredbandet för just dig

Spendera inte timmar på att leta och jämföra internetleverantörer.

Vi gör det åt dig på mindre än en minut, helt gratis. Sök på din adress här.

"placeholder"