c/o adress – hur fungerar det?

Uppdaterad

c/o adress

En c/o adress är en term inom posthantering som används för att specificera att en person, ett företag eller annan organisation inte är bosatt på den angivna adressen, utan att de bor "care of" (c/o) en annan person eller företag. c/o är ett sätt att hantera post och leveranser för personer som vistas eller arbetar tillfälligt på en plats som inte är deras permanenta adress.

Vad är en c/o adress?

En c/o-adress (även co adress) används för att indikera att mottagaren av post eller paket inte är den primära mottagaren för den angivna adressen. Istället bor eller vistas personen hos någon annan eller kanske arbetar på en annan plats, och denna person eller företag tar hand om deras post och leveranser för tillfället.

När en c/o-adress används, börjar adressen med mottagarens namn följt av "c/o" och sedan namnet på den person eller organisation som faktiskt befinner sig på den adress där posten kommer att levereras. Det ser ut så här:

C/o adress exempel

När en c/o-adress används, börjar adressen med mottagarens namn. På nästa rad anger man "c/o" följt av namnet på den person eller organisation som faktiskt befinner sig på adressen. Det ser ut så här:

Förnamn Efternamn
c/o Namn på mottagande person eller företag
Adress
Postnummer Ort

När ska man använda en c/o adress?

Här listar vi några exempel på när en c/o-adress kan användas.

 • Studerande på ett universitet eller annat lärosäte i Sverige: Studenter som bor på studentkorridor eller i andra studentbostäder kan använda en c/o-adress för att få post och paket skickade direkt till expeditionen på bostadsområdet.
 • Tillfällig bostad: Om du exempelvis vistas hos vänner eller släktingar under en kortare period kan du använda c/o-adressen för att få din post omdirigerad till den tillfälliga platsen.
 • På semestern: Under semestern eller vid längre resor kan personer använda en c/o-adress för att få sin post vidarebefordrad till en exempelvis en vän eller släkting.
 • Arbete på annan ort: Personer som arbetar på annan ort under en kortare period kan använda en c/o-adress för att få sin post vidarebefordrad till exempelvi arbetsplatsen eller bostaden man hyr där.
 • Företag på tillfällig plats: Om ett företag under en kortare period hyr arbetsutrymme eller har ett tillfälligt kontor kan de använda en c/o-adress för att få post och paket skickade dit.
 • Utländska medborgare utan en fast adress: Utländska medborgare som vistas i ett annat land utan fast adress kan använda en c/o-adress för posthantering.
 • Efternamnsbyte eller ändring av personuppgifter: Vid en namnändring eller andra ändringar av personuppgifter kan en c/o-adress ibland användas tills den officiella adressändringen är slutförd.

C/o adress regler

För att få använda en c/o-adress behöver man först fråga personen eller organisationen som äger den primära adressen. När man har fått tillåtelse kan man följa dessa steg:

 1. Informera personen eller företaget på adressen om att man tänker använda adressen som c/o-adress för post.
 2. Ange rätt format: Var noga med att c/o-adressen är angiven på rätt sätt med rätt namn på mottagande person eller organisation för att undvika fördröjningar eller misslyckade leveranser.
 3. Kontrollera om möjligt med posten för att säkerställa att de accepterar c/o-adressen.
 4. Uppdatera din adress: Om du använder en c/o-adress permanent, se till att uppdatera dina adressuppgifter hos Skatteverket.

Ska du flytta permanent? Läs då mer i vårt blogginlägg adressändring och flyttanmälan.