Västerås kommunvapen

Bredband i Västerås

Västerås är både en postort och en kommun. På den här sidan hittar du statistik och information om bredband i Västerås. Du kan även söka på din adress och direkt hitta det bästa, billigaste och snabbaste bredbandet till din bostad i Västerås.

Nedan har vi sammanställt fakta och statistik om bredband i Västerås. Informationen är baserad på 43 122 sökningar på Bredbandsval.se som gjorts på adresser i postorten Västerås under de senaste tolv månaderna (2023-06-16 - 2024-06-15).

Tips: Om du hittar ett alternativ du gillar kan du beställa med en gång. Vi gör det extra enkelt för dig och det kostar inget. Du kan både beställa nytt och byta bredband, och det fungerar i hela Sverige.

Bredband via fiber i Västerås

Tillgången till bredband i Västerås, och vilka hastigheter, leverantörer och priser som gäller, beror på anslutningen på adressen samt vilka infrastrukturer, stadsnät, kommunikationsoperatörer och nätägare som finns i Västerås.

Stora delar av Västerås är anslutna till bredband via fiber. Fiber är idag den mest framtidssäkra typen av bredband och även den snabbaste.

Av de adresser i Västerås som sökts på Bredbandsval.se de senaste 12 månaderna var 85% anslutna till fiber. Av dessa adresser var 91% anslutna till öppen fiber medan 9% av adresserna var anslutna till vertikal fiber från en enskild operatör.

Som ansluten till öppen fiber kan man välja mellan ett flertal olika internetleverantörer och bredbandstjänster.

Billigaste bredband via fiber i Västerås

På Bredbandsval.se beräknar vi ett jämförpris per månad för att göra en rättvis prisjämförelse av bredband. Baserat på sökresultaten på Bredbandsval.se de senaste 12 månaderna är snittpriset* för billigaste Bredband 100 i Västerås 245 kronor per månad. Detta placerar Västerås på plats 265 av 1 676 i listan över postorter med billigaste Bredband 100 i Sverige.

* Snittpriset är baserat på tjänster med 100 Mbit/s nedströms och inkluderar inte eventuella gratistjänster eller nätverksavgifter och placeringen kan vara delad med andra orter. Postorter där vi inte identifierat något snabbt fast bredband är undantagna i listan.

Stadsnät i Västerås

Om du har bredband via öppet stadsnät i Västerås kan du oftast välja mellan ett flertal olika internetleverantörer. Stadsnätet tillhandahåller då den lokala infrastrukturen, medan internetleverantören tillhandahåller tillgången till själva internet och ofta även tjänster som IP-telefoni, TV via internet, med mera.

I Västerås finns dock även LidNet, som tillhandahåller ett fibernät där vi saknar information om tillgängliga tjänster.

Under de senaste 12 månaderna har vi identifierat följande öppna nät i Västerås.

NamnTypProcent
Fibra - VästeråsFiber81%
IP-Only - VillaFiber5%
iTUX - VästeråsFiber5%
Telia - VästeråsFiber3%
Telia - Telia Öppen FiberFiber2%
Open Infra - VästeråsFiber2%
Telia - Öppen Fiber LägenhetFiber1%
Telia - Öppen Fiber VillaFiber1%
Open Universe - VästeråsFiber<1%
IP-Only - VästeråsFiber<1%
Zitius - VästeråsFiber<1%
ViaEuropa - VästeråsFiber<1%
IP-Only - LägenhetFiber<1%

Anslut fiber till bostad i Västerås

Om du inte har tillgång till bredband via fiber och vill dra in och installera fiber till en bostad eller lokal i Västerås kan du kontakta något av stadsnäten i tabellen ovan eller LidNet.

I vissa fall kan du behöva kontakta en nätägare direkt. Se listan över nätägare i Västerås kommun.

Bredband via kabel-TV i Västerås

Av de adresser vi testat i Västerås under de senaste 12 månaderna har 36% tillgång till bredband via kabel-TV, dvs via koaxialkabel (koax).

Internetleverantörer i Västerås

Vilka internetleverantörer är då vanliga i Västerås, och på hur många av adresserna vi testat finns de tillgängliga? Tabellen nedan visar hur ofta internetleverantörerna har dykt upp med erbjudanden på adressökningarna i Västerås under de senaste 12 månaderna.*

* Avser sökningar där det finns fast bredband på adressen.

LeverantörTyperProcent
Tele2Fiber, Koax105%
TeliaFiber75%
TelenorDSL, Fiber74%
OwnitFiber73%
Bredband2Fiber72%
BoxerFiber72%
AllenteFiber71%
HalebopFiber67%
ComviqFiber59%
Net at OnceFiber51%
FolkeFiber14%
Trygg SurfFiber3%
BitcomKoax3%
BredbandssonFiber<1%
NWT MediaFiber<1%

Om du vill se exakt vilka internetleverantörer som erbjuder bredband på din adress i Västerås på Bredbandsval.se är det bara att göra en snabb sökning här:

Vilket fast bredband väljer man i Västerås?

Vår jämförelsetjänst för bredband fungerar över hela Sverige, inklusive Västerås. Eftersom det hittills gjorts över hundratusen beställningar av bredband på Bredbandsval.se så har vi en del intressant statistik på vilken typ av, och hur snabbt bredband, man brukar beställa i Västerås.

Följande tabell baseras på beställningar av bredband på adresser i Västerås de senaste 12 månaderna:

HastighetTypProcent
100/100Fiber56%
250/250Fiber26%
500/500Fiber6%
150/10Koax4%
1000/1000Fiber4%

Av de som beställt bredband i Västerås väljer 78% bredband utan bindningstid. Av de som beställer bredband med bindningstid väljer 87% 12 månaders bindningstid och 13% väljer 24 månaders bindningstid.

Snabbast bredband i Västerås

Det går att beställa riktigt snabbt bredband i Västerås. Det snabbaste abonnemanget vi sett hittills via fiber eller koaxial har en nedladdningshastighet på 1200 Mbit/s, dvs ≈ 1,2 Gbit/s och levereras via Koax och Fiber. Av sökningarna i Västerås på adresser där vi har identifierat fast bredband kan 87% av adresserna få Gigabit-tjänster (minst 1000 Mbit/s).

Hur snabbt bredband kan du få på din adress? Tillgången till fast bredband beror på var i Västerås du bor, så använd vår söktjänst för att se exakt vilka möjligheter du har.

Gruppavtal för bredband i Västerås

Av de adresser som sökts på Bredbandsval.se i Västerås finns gruppavtal på 6%. Exempel på leverantörer som erbjuder gruppanslutningar i Västerås är Tele2, Telenor och Telia.

Mobilt bredband i Västerås

Mobilt bredband, dvs internet via mobilnätet (3G, 4G, och 5G), kan vara ett bra alternativ eller komplement till fast internet. Det finns ju tillgängligt nästan överallt, och med olika datapotter. Baserat på beställningar av mobilt bredband i Västerås på Bredbandsval.se så väljer 95% obegränsat mobilt bredband.

Jämför abonnemang för mobilt bredband

Nätägare i Västerås kommun

Enligt data från Post- och telestyrelsen (PTS) finns följande nätägare i kommunen:

 • AB Stokab
 • Ansta fiber del 2 ideell förening
 • Ansta Fiber ek. förening
 • Anund Samfällighetsförening
 • GlobalConnect AB
 • Hallstahammars kommun
 • Lidén Data Internetwork AB
 • Mälarenergi AB
 • Open Infra Core AB
 • Tele2 AB
 • Telenor Sverige AB
 • Telia Company AB
 • Trafikverket ICT

Andel i Västerås kommun med tillgång till fast bredband via fiber

ÅrAndel anslutna hushåll
201582,37%
201683,61%
201786,64%
201888,43%
201990,34%
202091,12%
202191,80%

Källa: Post- och telestyrelsen, PTS mobiltäcknings- och bredbandskartläggning 2021, publicerad 2022.

Andra postorter i Västerås kommun

 • Kvicksund
 • Ransta
 • Skultuna