Solna kommunvapen

Bredband i Solna

Solna är både en postort och en kommun. På den här sidan hittar du statistik och information om bredband i Solna. Du kan även söka på din adress och direkt hitta det bästa, billigaste och snabbaste bredbandet till din bostad i Solna.

Nedan har vi sammanställt fakta och statistik om bredband i Solna. Informationen är baserad på 13 210 sökningar på Bredbandsval.se som gjorts på adresser i postorten Solna under de senaste tolv månaderna (2023-05-27 - 2024-05-26).

Tips: Om du hittar ett alternativ du gillar kan du beställa med en gång. Vi gör det extra enkelt för dig och det kostar inget. Du kan både beställa nytt och byta bredband, och det fungerar i hela Sverige.

Bredband via fiber i Solna

Tillgången till bredband i Solna, och vilka hastigheter, leverantörer och priser som gäller, beror på anslutningen på adressen samt vilka infrastrukturer, stadsnät, kommunikationsoperatörer och nätägare som finns i Solna.

Delar av Solna är anslutna till bredband via fiber. Fiber är idag den mest framtidssäkra typen av bredband och även den snabbaste.

Av de adresser i Solna som sökts på Bredbandsval.se de senaste 12 månaderna var 57% anslutna till fiber. Av dessa adresser var 45% anslutna till öppen fiber medan 55% av adresserna var anslutna till vertikal fiber från en enskild operatör.

Som ansluten till öppen fiber kan man välja mellan ett flertal olika internetleverantörer och bredbandstjänster.

Billigaste bredband via fiber i Solna

På Bredbandsval.se beräknar vi ett jämförpris per månad för att göra en rättvis prisjämförelse av bredband. Baserat på sökresultaten på Bredbandsval.se de senaste 12 månaderna är snittpriset* för billigaste Bredband 100 i Solna 272 kronor per månad. Detta placerar Solna på plats 416 av 1 677 i listan över postorter med billigaste Bredband 100 i Sverige.

* Snittpriset är baserat på tjänster med 100 Mbit/s nedströms och inkluderar inte eventuella gratistjänster eller nätverksavgifter och placeringen kan vara delad med andra orter. Postorter där vi inte identifierat något snabbt fast bredband är undantagna i listan.

Stadsnät i Solna

Om du har bredband via öppet stadsnät i Solna kan du oftast välja mellan ett flertal olika internetleverantörer. Stadsnätet tillhandahåller då den lokala infrastrukturen, medan internetleverantören tillhandahåller tillgången till själva internet och ofta även tjänster som IP-telefoni, TV via internet, med mera.

Under de senaste 12 månaderna har vi identifierat följande öppna nät i Solna.

NamnTypProcent
IP-Only - LägenhetFiber26%
Telia - Öppen Fiber VillaFiber24%
Open Infra - SolnaFiber14%
IP-Only - VillaFiber11%
iTUX - SolnaFiber11%
Telia - Öppen Fiber LägenhetFiber7%
IP-Only - SolnaFiber3%
Open Universe - SolnaFiber2%
Telia - SolnaFiber2%
ViaEuropa - SolnaFiber<1%

Anslut fiber till bostad i Solna

Om du inte har tillgång till bredband via fiber och vill dra in och installera fiber till en bostad eller lokal i Solna kan du kontakta något av stadsnäten i tabellen ovan.

I vissa fall kan du behöva kontakta en nätägare direkt. Se listan över nätägare i Solna kommun.

Bredband via kabel-TV i Solna

Av de adresser vi testat i Solna under de senaste 12 månaderna har 52% tillgång till bredband via kabel-TV, dvs via koaxialkabel (koax).

Internetleverantörer i Solna

Vilka internetleverantörer är då vanliga i Solna, och på hur många av adresserna vi testat finns de tillgängliga? Tabellen nedan visar hur ofta internetleverantörerna har dykt upp med erbjudanden på adressökningarna i Solna under de senaste 12 månaderna.*

* Avser sökningar där det finns fast bredband på adressen.

LeverantörTyperProcent
Tele2Fiber, Koax63%
TelenorFiber30%
Bredband2Fiber26%
OwnitFiber21%
AllenteFiber17%
TeliaFiber15%
Net at OnceFiber13%
HalebopFiber12%
BoxerFiber11%
ComviqFiber8%
FolkeFiber7%
Trygg SurfFiber2%
BredbandssonFiber<1%

Om du vill se exakt vilka internetleverantörer som erbjuder bredband på din adress i Solna på Bredbandsval.se är det bara att göra en snabb sökning här:

Vilket fast bredband väljer man i Solna?

Vår jämförelsetjänst för bredband fungerar över hela Sverige, inklusive Solna. Eftersom det hittills gjorts över hundratusen beställningar av bredband på Bredbandsval.se så har vi en del intressant statistik på vilken typ av, och hur snabbt bredband, man brukar beställa i Solna.

Följande tabell baseras på beställningar av bredband på adresser i Solna de senaste 12 månaderna:

HastighetTypProcent
250/250Fiber23%
100/100Fiber21%
1000/1000Fiber11%
500/500Fiber11%
100/10Fiber10%

Av de som beställt bredband i Solna väljer 72% bredband utan bindningstid. Av de som beställer bredband med bindningstid väljer 89% 12 månaders bindningstid och 11% väljer 24 månaders bindningstid.

Snabbast bredband i Solna

Det går att beställa riktigt snabbt bredband i Solna. Det snabbaste abonnemanget vi sett hittills via fiber eller koaxial har en nedladdningshastighet på 1200 Mbit/s, dvs ≈ 1,2 Gbit/s och levereras via Fiber och Koax. Av sökningarna i Solna på adresser där vi har identifierat fast bredband kan 75% av adresserna få Gigabit-tjänster (minst 1000 Mbit/s).

Hur snabbt bredband kan du få på din adress? Tillgången till fast bredband beror på var i Solna du bor, så använd vår söktjänst för att se exakt vilka möjligheter du har.

Gruppavtal för bredband i Solna

Av de adresser som sökts på Bredbandsval.se i Solna finns gruppavtal på 26%. Exempel på leverantörer som erbjuder gruppanslutningar i Solna är Ownit, Tele2, Telenor och Telia.

Mobilt bredband i Solna

Mobilt bredband, dvs internet via mobilnätet (3G, 4G, och 5G), kan vara ett bra alternativ eller komplement till fast internet. Det finns ju tillgängligt nästan överallt, och med olika datapotter. Baserat på beställningar av mobilt bredband i Solna på Bredbandsval.se så väljer 100% obegränsat mobilt bredband.

Jämför abonnemang för mobilt bredband

Nätägare i Solna kommun

Enligt data från Post- och telestyrelsen (PTS) finns följande nätägare i kommunen:

 • AB Stokab
 • AxByte Internet Services AB
 • Colt Technology Services AB
 • GlobalConnect AB
 • LM Layer & Mesh AB
 • Officinen i Stockholm Aktiebolag
 • Open Infra Core AB
 • Sundbybergs Stadsnätsbolag AB
 • Tele2 AB
 • Telenor Sverige AB
 • Telia Company AB

Andel i Solna kommun med tillgång till fast bredband via fiber

ÅrAndel anslutna hushåll
201580,05%
201683,37%
201785,60%
201888,07%
201989,36%
202090,83%
202192,81%

Källa: Post- och telestyrelsen, PTS mobiltäcknings- och bredbandskartläggning 2021, publicerad 2022.