Skellefteå kommunvapen

Bredband i Skellefteå

Skellefteå är både en postort och en kommun. På den här sidan hittar du statistik och information om bredband i Skellefteå. Du kan även söka på din adress och direkt hitta det bästa, billigaste och snabbaste bredbandet till din bostad i Skellefteå.

Nedan har vi sammanställt fakta och statistik om bredband i Skellefteå. Informationen är baserad på 13 387 sökningar på Bredbandsval.se som gjorts på adresser i postorten Skellefteå under de senaste tolv månaderna (2023-05-21 - 2024-05-20).

Tips: Om du hittar ett alternativ du gillar kan du beställa med en gång. Vi gör det extra enkelt för dig och det kostar inget. Du kan både beställa nytt och byta bredband, och det fungerar i hela Sverige.

Bredband via fiber i Skellefteå

Tillgången till bredband i Skellefteå, och vilka hastigheter, leverantörer och priser som gäller, beror på anslutningen på adressen samt vilka infrastrukturer, stadsnät, kommunikationsoperatörer och nätägare som finns i Skellefteå.

Stora delar av Skellefteå är anslutna till bredband via fiber. Fiber är idag den mest framtidssäkra typen av bredband och även den snabbaste.

Av de adresser i Skellefteå som sökts på Bredbandsval.se de senaste 12 månaderna var 84% anslutna till fiber. Av dessa adresser var 90% anslutna till öppen fiber medan 10% av adresserna var anslutna till vertikal fiber från en enskild operatör.

Som ansluten till öppen fiber kan man välja mellan ett flertal olika internetleverantörer och bredbandstjänster.

Billigaste bredband via fiber i Skellefteå

På Bredbandsval.se beräknar vi ett jämförpris per månad för att göra en rättvis prisjämförelse av bredband. Baserat på sökresultaten på Bredbandsval.se de senaste 12 månaderna är snittpriset* för billigaste Bredband 100 i Skellefteå 261 kronor per månad. Detta placerar Skellefteå på plats 320 av 1 677 i listan över postorter med billigaste Bredband 100 i Sverige.

* Snittpriset är baserat på tjänster med 100 Mbit/s nedströms och inkluderar inte eventuella gratistjänster eller nätverksavgifter och placeringen kan vara delad med andra orter. Postorter där vi inte identifierat något snabbt fast bredband är undantagna i listan.

Stadsnät i Skellefteå

Om du har bredband via öppet stadsnät i Skellefteå kan du oftast välja mellan ett flertal olika internetleverantörer. Stadsnätet tillhandahåller då den lokala infrastrukturen, medan internetleverantören tillhandahåller tillgången till själva internet och ofta även tjänster som IP-telefoni, TV via internet, med mera.

Under de senaste 12 månaderna har vi identifierat följande öppna nät i Skellefteå.

NamnTypProcent
Skekraft - SkellefteåFiber93%
ViaEuropa - SkellefteåFiber6%
Telia - Öppen Fiber LägenhetFiber2%
Telia - Öppen Fiber VillaFiber<1%

Anslut fiber till bostad i Skellefteå

Om du inte har tillgång till bredband via fiber och vill dra in och installera fiber till en bostad eller lokal i Skellefteå kan du kontakta något av stadsnäten i tabellen ovan.

I vissa fall kan du behöva kontakta en nätägare direkt. Se listan över nätägare i Skellefteå kommun.

Bredband via kabel-TV i Skellefteå

Av de adresser vi testat i Skellefteå under de senaste 12 månaderna har 23% tillgång till bredband via kabel-TV, dvs via koaxialkabel (koax).

Internetleverantörer i Skellefteå

Vilka internetleverantörer är då vanliga i Skellefteå, och på hur många av adresserna vi testat finns de tillgängliga? Tabellen nedan visar hur ofta internetleverantörerna har dykt upp med erbjudanden på adressökningarna i Skellefteå under de senaste 12 månaderna.*

* Avser sökningar där det finns fast bredband på adressen.

LeverantörTyperProcent
TeliaFiber73%
Bredband2Fiber71%
FolkeFiber71%
HalebopFiber71%
AllenteFiber68%
OwnitFiber61%
Tele2Fiber, Koax29%
TelenorDSL, Fiber5%
Net at OnceFiber1%
BoxerFiber<1%
ComviqFiber<1%

Om du vill se exakt vilka internetleverantörer som erbjuder bredband på din adress i Skellefteå på Bredbandsval.se är det bara att göra en snabb sökning här:

Vilket fast bredband väljer man i Skellefteå?

Vår jämförelsetjänst för bredband fungerar över hela Sverige, inklusive Skellefteå. Eftersom det hittills gjorts över hundratusen beställningar av bredband på Bredbandsval.se så har vi en del intressant statistik på vilken typ av, och hur snabbt bredband, man brukar beställa i Skellefteå.

Följande tabell baseras på beställningar av bredband på adresser i Skellefteå de senaste 12 månaderna:

HastighetTypProcent
100/100Fiber71%
250/250Fiber20%
500/500Fiber4%
150/10Koax3%
1000/1000Fiber1%

Av de som beställt bredband i Skellefteå väljer 82% bredband utan bindningstid. Av de som beställer bredband med bindningstid väljer 92% 12 månaders bindningstid och 8% väljer 24 månaders bindningstid.

Snabbast bredband i Skellefteå

Det går att beställa riktigt snabbt bredband i Skellefteå. Det snabbaste abonnemanget vi sett hittills via fiber eller koaxial har en nedladdningshastighet på 1200 Mbit/s, dvs ≈ 1,2 Gbit/s och levereras via Koax och Fiber. Av sökningarna i Skellefteå på adresser där vi har identifierat fast bredband kan 88% av adresserna få Gigabit-tjänster (minst 1000 Mbit/s).

Hur snabbt bredband kan du få på din adress? Tillgången till fast bredband beror på var i Skellefteå du bor, så använd vår söktjänst för att se exakt vilka möjligheter du har.

Gruppavtal för bredband i Skellefteå

Av de adresser som sökts på Bredbandsval.se i Skellefteå finns gruppavtal på 4%. Exempel på leverantörer som erbjuder gruppanslutningar i Skellefteå är Tele2, Telenor och Telia.

Mobilt bredband i Skellefteå

Mobilt bredband, dvs internet via mobilnätet (3G, 4G, och 5G), kan vara ett bra alternativ eller komplement till fast internet. Det finns ju tillgängligt nästan överallt, och med olika datapotter. Baserat på beställningar av mobilt bredband i Skellefteå på Bredbandsval.se så väljer 95% obegränsat mobilt bredband.

Jämför abonnemang för mobilt bredband

Nätägare i Skellefteå kommun

Enligt data från Post- och telestyrelsen (PTS) finns följande nätägare i kommunen:

 • GlobalConnect AB
 • Skellefteå Kraft Fibernät AB
 • Tele2 AB
 • Telia Company AB

Andel i Skellefteå kommun med tillgång till fast bredband via fiber

ÅrAndel anslutna hushåll
201577,28%
201677,44%
201779,30%
201882,42%
201984,41%
202085,97%
202187,34%

Källa: Post- och telestyrelsen, PTS mobiltäcknings- och bredbandskartläggning 2021, publicerad 2022.

Andra postorter i Skellefteå kommun

 • Bastuträsk
 • Boliden
 • Bureå
 • Burträsk
 • Bygdsiljum
 • Byske
 • Ersmark
 • Fällfors
 • Jörn
 • Kalvträsk
 • Kusmark
 • Kåge
 • Lövånger
 • Skelleftehamn
 • Ursviken
 • Örviken