Haparanda kommunvapen

Bredband i Haparanda

Haparanda är både en postort och en kommun. På den här sidan hittar du statistik och information om bredband i Haparanda. Du kan även söka på din adress och direkt hitta det bästa, billigaste och snabbaste bredbandet till din bostad i Haparanda.

Nedan har vi sammanställt fakta och statistik om bredband i Haparanda. Informationen är baserad på 2 225 sökningar på Bredbandsval.se som gjorts på adresser i postorten Haparanda under de senaste tolv månaderna (2023-07-24 - 2024-07-23).

Tips: Om du hittar ett alternativ du gillar kan du beställa med en gång. Vi gör det extra enkelt för dig och det kostar inget. Du kan både beställa nytt och byta bredband, och det fungerar i hela Sverige.

Bredband via fiber i Haparanda

Tillgången till bredband i Haparanda, och vilka hastigheter, leverantörer och priser som gäller, beror på anslutningen på adressen samt vilka infrastrukturer, stadsnät, kommunikationsoperatörer och nätägare som finns i Haparanda.

Stora delar av Haparanda är anslutna till bredband via fiber. Fiber är idag den mest framtidssäkra typen av bredband och även den snabbaste.

Av de adresser i Haparanda som sökts på Bredbandsval.se de senaste 12 månaderna var 93% anslutna till fiber. Av dessa adresser var 79% anslutna till öppen fiber medan 21% av adresserna var anslutna till vertikal fiber från en enskild operatör.

Som ansluten till öppen fiber kan man välja mellan ett flertal olika internetleverantörer och bredbandstjänster.

Billigaste bredband via fiber i Haparanda

På Bredbandsval.se beräknar vi ett jämförpris per månad för att göra en rättvis prisjämförelse av bredband. Baserat på sökresultaten på Bredbandsval.se de senaste 12 månaderna är snittpriset* för billigaste Bredband 100 i Haparanda 365 kronor per månad. Detta placerar Haparanda på plats 1 378 av 1 675 i listan över postorter med billigaste Bredband 100 i Sverige.

* Snittpriset är baserat på tjänster med 100 Mbit/s nedströms och inkluderar inte eventuella gratistjänster eller nätverksavgifter och placeringen kan vara delad med andra orter. Postorter där vi inte identifierat något snabbt fast bredband är undantagna i listan.

Stadsnät i Haparanda

Om du har bredband via öppet stadsnät i Haparanda kan du oftast välja mellan ett flertal olika internetleverantörer. Stadsnätet tillhandahåller då den lokala infrastrukturen, medan internetleverantören tillhandahåller tillgången till själva internet och ofta även tjänster som IP-telefoni, TV via internet, med mera.

Under de senaste 12 månaderna har vi identifierat följande öppna nät i Haparanda.

NamnTypProcent
IP-Only - VillaFiber45%
Telia - HaparandaFiber33%
Telia - Öppen Fiber LägenhetFiber8%
Open Infra - HaparandaFiber6%
Open Universe - HaparandaFiber4%
IP-Only - HaparandaFiber2%
Zitius - HaparandaFiber2%
Telia - Telia Öppen FiberFiber1%
IP-Only - LägenhetFiber<1%

Anslut fiber till bostad i Haparanda

Om du inte har tillgång till bredband via fiber och vill dra in och installera fiber till en bostad eller lokal i Haparanda kan du kontakta något av stadsnäten i tabellen ovan.

I vissa fall kan du behöva kontakta en nätägare direkt. Se listan över nätägare i Haparanda kommun.

Bredband via kabel-TV i Haparanda

Av de adresser vi testat i Haparanda under de senaste 12 månaderna har 11% tillgång till bredband via kabel-TV, dvs via koaxialkabel (koax).

Internetleverantörer i Haparanda

Vilka internetleverantörer är då vanliga i Haparanda, och på hur många av adresserna vi testat finns de tillgängliga? Tabellen nedan visar hur ofta internetleverantörerna har dykt upp med erbjudanden på adressökningarna i Haparanda under de senaste 12 månaderna.*

* Avser sökningar där det finns fast bredband på adressen.

LeverantörTyperProcent
Bredband2Fiber88%
TelenorDSL, Fiber62%
Tele2Fiber, Koax54%
TeliaFiber46%
Net at OnceFiber46%
BoxerFiber45%
OwnitFiber44%
AllenteFiber43%
HalebopFiber40%
ComviqFiber39%
FolkeFiber26%
Trygg SurfFiber19%
NWT MediaFiber<1%

Om du vill se exakt vilka internetleverantörer som erbjuder bredband på din adress i Haparanda på Bredbandsval.se är det bara att göra en snabb sökning här:

Vilket fast bredband väljer man i Haparanda?

Vår jämförelsetjänst för bredband fungerar över hela Sverige, inklusive Haparanda. Eftersom det hittills gjorts över hundratusen beställningar av bredband på Bredbandsval.se så har vi en del intressant statistik på vilken typ av, och hur snabbt bredband, man brukar beställa i Haparanda.

Följande tabell baseras på beställningar av bredband på adresser i Haparanda de senaste 12 månaderna:

HastighetTypProcent
250/250Fiber36%
100/100Fiber27%
500/500Fiber18%
1000/1000Fiber13%
10/10Fiber5%

Av de som beställt bredband i Haparanda väljer 50% bredband utan bindningstid. Av de som beställer bredband med bindningstid väljer 86% 12 månaders bindningstid och 14% väljer 24 månaders bindningstid.

Snabbast bredband i Haparanda

Det går att beställa riktigt snabbt bredband i Haparanda. Det snabbaste abonnemanget vi sett hittills via fiber eller koaxial har en nedladdningshastighet på 1200 Mbit/s, dvs ≈ 1,2 Gbit/s och levereras via Koax och Fiber. Av sökningarna i Haparanda på adresser där vi har identifierat fast bredband kan 93% av adresserna få Gigabit-tjänster (minst 1000 Mbit/s).

Hur snabbt bredband kan du få på din adress? Tillgången till fast bredband beror på var i Haparanda du bor, så använd vår söktjänst för att se exakt vilka möjligheter du har.

Gruppavtal för bredband i Haparanda

Av de adresser som sökts på Bredbandsval.se i Haparanda finns gruppavtal på 11%. Exempel på leverantörer som erbjuder gruppanslutningar i Haparanda är Tele2 och Telenor.

Mobilt bredband i Haparanda

Mobilt bredband, dvs internet via mobilnätet (3G, 4G, och 5G), kan vara ett bra alternativ eller komplement till fast internet. Det finns ju tillgängligt nästan överallt, och med olika datapotter. Baserat på beställningar av mobilt bredband i Haparanda på Bredbandsval.se så väljer 93% obegränsat mobilt bredband.

Jämför abonnemang för mobilt bredband

Nätägare i Haparanda kommun

Enligt data från Post- och telestyrelsen (PTS) finns följande nätägare i kommunen:

  • Haparanda kommum
  • Telenor Sverige AB
  • Telia Company AB

Andel i Haparanda kommun med tillgång till fast bredband via fiber

ÅrAndel anslutna hushåll
201538,50%
201638,85%
201739,04%
201852,63%
201955,65%
202058,12%
202161,61%

Källa: Post- och telestyrelsen, PTS mobiltäcknings- och bredbandskartläggning 2021, publicerad 2022.

Andra postorter i Haparanda kommun

  • Karungi
  • Lappträsk
  • Nikkala
  • Seskarö