Sverige fortsatt i toppen gällande fiber i Norden

Uppdaterad

fiber

I Sverige täcker fiberutbyggnaden ca 91 procent av hushållen, om man räknar in både direktanslutna hushåll och även hushåll som finns i närheten av ett fibernät, även kallade homes passed. Detta faktum placerar Sverige i topp bland våra nordiska och baltiska grannländer. På andra plats ligger Norge, med uppskattningsvis 71 procent. Om detta skriver PTS i sin rapport Nordic-Baltic Telecom Market.

Snabba bredbandsabonnemang ökar

Under 2019 ökade antalet snabba bredbandsabonnemang (100 Mbit/s) i samtliga länder. Sverige är det land i Norden och Baltikum där det finns det flest abonnemang med 100 Mbit/s eller mer, en ökning som är resultatet av att mer och mer fiber lagts ut i Sverige.

Land Antal abonnemang/inv*
Sverige 0,32
Island 0,26
Norge 0,18
Danmark 0,18
Lettland 0,17
Finland 0,14
Litauen 0,14
Estland 0,06
  • Antalet abonnemang som överstiger 100 Mbit/s.

Tips! Vill du undersöka hur snabbt bredband du kan få kan du prova att använda vår tjänst Bredbandsval.se för att jämföra bredband på din adress.

Fibereringen fortsätter

I samtliga länder så innehar fiber en allt större andel av de fasta bredbandsabonnemangen. I takt med att kopparnätet läggs ned i många länder, blir fiber det naturliga valet att installera istället. På Island och i Lettland så planeras det för att stänga ned de kopparbaserade nätverken helt och helt gå över till IP-baserad telefoni.

Land Andel fiberabonnemang**
Litauen 75%
Sverige 71%
Lettland 69%
Island 63%
Norge 54%
Finland 54%
Estland 43%
Danmark 35%

** Andel fiberabonnemang som andel av alla fasta bredbandsabonnemang.

Tips! Vill du undersöka om du har bredband via fiber kan du kan få kan du prova att använda vår tjänst.