Snabel-a – hur gör man @?

Uppdaterad

snabel-a

Här går vi igenom tecknet @, även känt som snabel-a eller “at”, som används i e-postadresser och innan användarnamn på exempelvis sociala medier. Om man byter dator kan detta viktiga tecken nämligen vara lite klurigt att hitta. Här förklarar vi hur man gör på olika datorer och enheter.

Vad är snabel-a?

På internet är @ (uttalas "at" eller "snabel-a") adresssymbolen i en e-postadress som separerar användarens namn från användarens internetadress, som i detta hypotetiska exempel: valle@bredbandsval.se. I affärssammanhang är @ en symbol som betyder "vid” eller “till”. Namnet "snabel-a" kommer från den äldre svenska benämningen på bokstaven "a", som liknar en snabel. På engelska kallas den "at sign" eller "at symbol".

Hur gör man snabel-a på dator

Olika datorer har olika tangentbord och kortkommandon, vilket gör att det kan vara klurigt att gå från en modell till en annan. Som nybliven Mac-användare är det många som får lära sig hur man hanterar det nya tangentbordet “den hårda vägen”. En fråga som många ställer sig är exempelvis “var är Delete-knappen”?

Beroende på vilken dator och enhet man använder behöver man lära sig olika kortkommandon för att skriva snabel-a. Här går vi igenom hur man gör snabel-a på olika enheter.

Snabel-a på PC

På en Windows-dator kan du skriva snabel-a genom att trycka på "alt+2.

Snabel-a på mac

För att skriva snabel-a på en Mac-dator trycker du på tangenterna "option" + "2".

Snabel-a på mobila enheter

På smartphones och surfplattor kan man hitta snabel-a i tangentbordets symbolflik, vanligtvis under en flik med specialtecken och symboler.