Guide: PIN kod och PUK kod

Uppdaterad

pin kod puk kod

Har du glömt din PIN kod eller PUK kod? Vår guide hjälper dig att komma in i din telefon igen så att du kan används ditt abonnemang för telefonsamtal.

PIN kod

PIN-koden, (förkortning för Personal identification number) för SIM-kort, är en fyrsiffrig säkerhetskod som skyddar ditt mobilabonnemang från att obehöriga ska kunna ta sig in i den och använda din telefon att ringa från och använda ditt abonnemang. Om du flyttar över simkortet till en annan telefon gäller samma pinkod fortfarande för SIM-kortet. Observera att PIN-koden för SIM-kortet ej behöver vara samma pin kod som du har för att logga in på din telefon. (Se mer info nedan om lösenkod till telefonen.)

Om du slår in fel PIN-kod totalt tre gånger så spärras koden och du behöver då knappa in din PUK-kod. Sedan kan du skapa en ny pin kod. Observera att din nya pinkod inte får vara en kod du använt tidigare.

Byt PIN kod direkt via knappsatsen i telefonen

Slå in följande: **04gammal PIN-kodny PIN-kod*ny PIN-kod#

Byta PIN kod Android

För att byta pinkoden på simkortet på en Android genomför du följande steg:
Inställningar > Låskärm och Säkerhet > Ställ in lås för SIM-kort.

Byta PIN kod iPhone

Om du har en Iphone med iOS som operativsystem genomför du följande steg:
Inställningar > Telefon > SIM-PIN > Ändra PIN.

PUK kod

PUK kod (förkortning av Personal Unblocking Key) kallas på svenska för personlig upplåsningskod. PUK-koden är en säkerhetskod som du använder om du knappat in felaktig pinkod totalt tre gånger. PUK-koden består vanligtvis av 8 siffror. Obs! Knappar du in felaktig PUK kod tio gånger blir ditt SIM-kort helt spärrat och du behöver beställa ett nytt SIM-kort från din operatör.

Hitta PIN kod och PUK kod

Flertalet mobiloperatörer erbjuder någon form av inloggning via webben för att kunna se dina PIN– och PUK-koder.

Vanligtvis behöver du inte ha skapat något konto hos din operatör för att kunna logga in på "Mina Sidor" hos operatören för att se detaljer för ditt abonnemang. Flertalet operatörer anvädner sig istället av mobilt Bank-ID. Du kan då använda detta som inloggningsmetod för att se SIM-kort kopplade till dig och då se PIN kod och PUK kod.

Lösenkod eller låskod för telefon

Den kod som används för att komma in i din telefon kallas ofta för låskod, lösenkod eller ibland också PIN-kod. Säkerhetskoden som används för att komma in i din telefon eller surfplatta har inget med SIM-kortet att göra utan används bara på en enhet.

Om Bredbandsval.se

Bredbandsval.se är en gratistjänst som gör det enkelt att jämföra bredband på nätet. Vi vill förse dig med all information du behöver genom att på ett överskådligt sätt synliggöra internetleverantörer och deras bredband som du kan få på just din adress. Tips! Prova att jämföra bredband på din adress.