Näthyra – avgiften som driver upp bredbandspriserna

Näthyra TechSverige rapport

Vi har tidigare skrivit om hur de flesta svenska bredbandsnät idag är organiserade i tre delar, eller nivåer; nätägare, kommunikationsoperatör och tjänsteleverantör. I de fall då en fastighetsägare sluter avtal med en nätägare kan det se lite annorlunda ut.

Den nya rapporten "Näthyra – Den osynliga avgiften", framtagen av konsultbolaget Arthur D. Little på uppdrag av TechSveriges medlemmar Telia, Telenor, Tele2, Global Connect och Stadsnätsföreningen, sätter fingret på ett växande problem på den svenska bredbandsmarknaden; hur näthyra påverkar slutkundens pris och i förlängningen hela den digitala utvecklingen.

Vad är näthyra?

Näthyra är den avgift som bredbandsoperatörer (eller kommunikationsoperatörer) betalar till fastighetsägare för att få tillgång till fastighetsnät och därmed kunna leverera bredbandstjänster till boende – ofta i flerfamiljshus.

Koppling till verkliga kostnader saknas

Rapporten visar att de kostnader, kopplade till fastigheten nät, som näthyran är tänkta att täcka ofta redan är betalda via hyreshöjningar eller avskrivningar. Trots detta har näthyran ökat kraftigt, utan koppling till verkliga drift- eller underhållskostnader. Enligt rapporten har näthyran stigit 4,5 gånger mer än inflationen (KPI), och motsvarande bredbandspriser i hyresrätter har ökat 2,5 gånger mer än inflationen sedan 2017.

Från att ha varit en liten driftkostnad på runt 10–40 kr per hushåll och månad har näthyrorna i vissa fall stigit till över 200 kr per månad, utan att kostnaderna för driften ökat.

🔍 Enligt vår senaste prisanalys ökade priset på bredband med 8% under 2024. I den lyfts höjda nätavgifter fram som en bidragande orsak.

Fastighetsägarna driver upp priset på bredband

Rapporten visar att många fastighetsägare idag strukturerar sina upphandlingar så att den leverantör som erbjuder högst näthyra vinner. Detta driver upp kostnaderna genom hela värdekedjan då:

  • Kommunikationsoperatören (KO) betalar hög näthyra till fastighetsägaren.
  • Tjänsteleverantören betalar högre relationsavgifter till KO.
  • Slutkunden får betala ett högre månadspris för sitt bredband.

Detta sker ofta utan att konsumenten förstår vad som driver upp kostnaden, eftersom näthyran är inbakad i abonnemangspriset.

Så påverkas hushållen

Enligt rapporten drabbar nätavgifterna särskilt boende i hyresrätter, där 2,7 miljoner svenskar riskerar att betala dolda extrakostnader via sina bredbandsabonnemang. För låginkomsttagare, äldre och andra utsatta grupper kan detta innebära att man väljer bort fast bredband helt, vilket förvärrar det digitala utanförskapet.

Utvecklingen riskerar att bromsa digitaliseringen av välfärden. Om färre har råd med en stabil och snabb uppkoppling påverkar det tillgången till digital vård, utbildning och andra samhällstjänster. Kommuner och regioner har redan uttryckt oro för att stigande näthyror försvårar möjligheterna att digitalisera sina tjänster på ett jämlikt sätt.

TechSverige kräver förändring

I Arthur D. Littles rapport efterlyser TechSverige:

  • Större transparens i hur näthyra prissätts.
  • Bättre upphandlingsmodeller som premierar kvalitet, innovation och rimliga priser.
  • Politiska initiativ som säkerställer att digital infrastruktur är ekonomiskt tillgänglig för alla.

Sammanfattning

Näthyra har gått från att vara en teknisk avgift till att bli ett ekonomiskt verktyg som påverkar bredbandspriser, kundernas val och tillgången till digitala tjänster. För att säkerställa ett konkurrenskraftigt och inkluderande digitalt Sverige anser TechSverige att både lagstiftare och branschen behöver agera, exempelvis genom att öka insynen och förbättra regelverken.

👉 Läs hela rapporten på TechSverige.se.