Fast bredband via fiber fortsätter att öka i Sverige

Uppdaterad

fiber

För första halvåret 2020 fanns det i Sverige 4,1 miljoner abonnemang på fast bredband vilket motsvarar en ökning med 3%, enligt PTS rapport Svensk Telekommarknad. Vanligast är bredband via fiber, där antalet abonnemang nu uppgår till 3 miljoner. Bredband via fiber stod för majoriteten av tillväxten inom fast bredband och utgör nu nästan 3 av 4 abonnemang på fast bredband. Bredband via telejacket uppgår idag till 0,4 miljoner, att jämföra med över 1 miljon abonnemang för bara 3 år sedan. Fast bredband via kabel-tv uppgick till 0,7 miljoner abonnemang, en liten minskning men ganska stabilt de senaste åren.

Svenskarna vill ha snabbare och snabbare bredband

Av de svenska internetabonnemangen så har 3,3 miljoner nedladdningshastigheter på 100 Mbit/s eller mer, vilket var en ökning med 8 procent. Omkring 80 procent av alla abonnemang i Sverige hade en hastighet på 100 Mbit/s eller mer, vilket är en ökning från 76 procent jämfört med samma period föregående år.

Henrik Hansson, CTO på Bredbandsval.se kommenterar: ”Vi ser i vår egen orderdata en tydlig trend mot att svenskarna beställer snabbare och snabbare hastigheter. Givetvis påverkas det också av det utbud och de kampanjer som operatörerna erbjuder där vi i vissa stadsnät ser att operatörerna slopar de lägre hastigheterna såsom 10/10 Mbit/s på grund av minskad efterfrågan.”

Tips! Använd vår söktjänst för att se hur snabbt bredband du kan få på din adress.

Vilka är Sveriges största operatörer inom fast bredband?

Marknadsandelarna på fasta bredbandsabonnemang inkluderar främst abonnemang på via fiber, telejacket, kabel-tv och fiber. De tre största operatörerna Telia, Telenor (inklusive Ownit) och Tele2 (inklusive Com Hem, Comviq & Boxer) stod tillsammans för 71 procent av abonnemangen på fast bredband. En annan stor operatörer i Sverige är exempelvis Bredband2.