4 andra startups som underlättar inom bredbandsområdet

Uppdaterad

hand som skissar i en bok

Vi vill hylla 4 andra startups som hjälper konsumenter inom bredbandsområdet. Företagen vi valt förenklar bland annat med teknik i hemmet och installation av bredband, att få WiFi på stan, hitta den där filmen vi letar efter och att skapa förutsättningar för bredband till områden där inte kablar når fram.

1. Hemfixarna! (www.hemfixarna.se)
Hemfixarna! erbjuder oberoende teknisk support i hemmet, när elektroniken krånglar, vid installationer och inköp. Ett hembesök kostar 499:-/timme efter RUT-avdrag.

2. Instabridge (www.instabridge.com)
Världens största community för att dela wifi heter Instabridge och är svenskt! Kort och gott går det ut på att dela lösenord till publika WiFi för att låta alla använda dem. Idag finns över 1 miljon(!) publika WiFi tillgängliga via appen. Instabridge är gratis!

3. Playpilot (www.playpilot.com)
Har du någon gång blivit frustrerad över att du inte hittar filmen du vill se på din streamingtjänst? Playpilot är en svensk tjänst som låter dig samla alla streamingtjäntser på ett ställe så att du kan söka efter innehåll eller enkelt utforska biblioteken för de olika tjänsterna. Playpilot är gratis, men du måste såklart betala för de streamingtjänster du önskar abonnera på.

4. SpaceX (www.spacex.com)
Självklart måste Elon Musk få komma med på listan. SpaceX genomför nämligen just nu tester på att erbjuda bredband via satellit.

Elons idé är att låta satelliterna vara i omloppsbana på betydligt lägre höjd än andra satelliter. Nackdelen med detta är att de täcker en mindre geografisk yta och det behövs flera satelliter. SpaceX vill att satelliterna även ska kunna kommunicera med varandra, vilket skiljer sig från dagens teknik.

Bredband via satellit är annars en förhållandevis gammal (och dyr!) teknik med nackdelen att det finns fördröjningar i signalerna.

Fördröjningar, eller latens som det också kallas, spelar kanske mindre roll om man skickar ett e-post eller en fil men är desto jobbigare när man kommunicerar med andra människor live, eller vill streama en sportsändning live och slippa få pushnotiser på mobilen med resultat innan man själv sett det..