OneWeb tar upp kampen om bredband via satellit

Uppdaterad

OneWeb Logo

Bredband via satellit växer i popularitet och för de områden i världen som inte har möjlighet till fiber eller mobilt bredband är det en efterlängtad teknologi som nu växer sig starkare då fler aktörer finns på marknaden. I detta blogginlägg tittar vi lite närmare på OneWeb.

Vad är OneWeb?

OneWeb Network Access Associates Limited är ett brittiskt kommunikationsföretag som syftar till att bygga bredband via satellit. Företaget grundades 2012 av Greg Wyler.

I mars 2023 sände OneWeb iväg ytterligare 36 satelliterna mot rymden för att mot slutet av året kunna täcka hela världen med bredband från rymden.

OneWeb, som också är en utmanare till Starlink, har nu totalt 616 satelliter i rymden. Men Oneweb och Starlink kommer faktiskt inte var ensamma om att kunna erbjuda bredband från rymden då även Amazon planerar att lansera sitt eget kommunikationssystem bestående av tusentals satelliter.

När kommer OneWeb till Sverige?

Det är oklart för närvarande när OneWeb kan vara tillgängligt i Sverige. Ett annant företag som redan lanserat i Sverige är dock Starlink.