Därför ska du skänka din julgåva till valen

Uppdaterad

Valen uppskattas vara värd lika mycket för miljön som tusentals träd.

Nu är det jul igen – och dags för julklappar till nära och kära, anställda, kunder och företag. Företagsklappar har blivit lite av en industri. Alltifrån inredningsprylar och biocheckar till doftljus och fruktkorgar delas ut på företag runt om i landet, för att visa uppskattning. Gåvan kan numera bestå av nästan vad som helst men – det får inte vara pengar.

En positiv trend, som ofta uppskattas av medarbetarna, är att fler och fler företag låter julgåvan gå till välgörenhet. Ibland blir dock valet av organisation man stödjer ganska slentrianmässigt.

Ett smartare och mer genomtänkt val i jul

I år har vi på bredbandsval.se tänkt till kring julklappen till våra anställda. Vi skippar den. Istället skänker vi pengar privat till en organisation som bidrar till samhället samt en mer hållbar framtid. En organisation som tydligt speglar våra värderingar och åstadkommer verklig och positiv förändring: SAVE the WHALES.

Varför är valen så bra?

I en analys publicerad i Finance and Development har man kommit fram till att en strategi för att skydda valen kan begränsa växthusgaser och global uppvärmning. Ekoniomerna på Internationella valutafonden (IMF) liknar valen vid “havets träd” och uppskattar att valarnas förmåga att binda koldioxid är värd 10 biljoner kronor. De uppskattar att en val är värd lika mycket för miljön som tusentals träd eftersom varje stor val i genomsnitt binder 33 ton koldioxid medan träd binder upp till 48 kilo CO2 per år!

Tänk på detta när ni väljer julgåva till anställda!

Först och främst kan det ju vara smart att tänka till kring vad och hur man vill ge – vilka värden matchar mitt företag? Precis som i hemmet är en genomtänkt julklapp ofta mer uppskattad. Men det finns även en rad regler att förhålla sig till, till exempel:

Aktiebolag

  • Kostnaden för julgåvan till anställda är avdragsgill för arbetsgivaren så länge inte värdet överstiger 450 kronor inkl. moms.
  • Även ensam anställd i aktiebolag får ta emot en skattefri julgåva från företaget.

Enskild firma

  • Om du driver enskild firma kan du ge dina anställda en skattefri julgåva men får inte göra avdrag för kostnader om du ger en julgåva till dig själv.
  • Du som driver enskild firma kan inte göra avdrag för egna personalfester.

Se mer tips på vilka regler som gäller för ditt företag på Skatteverkets hemsida.

God jul och glöm inte att göra ditt bredbandsval innan tomten kommer med alla uppkopplade klappar!