Vad är WiFi 6, och snabbt är det?

Uppdaterad 20 oktober 2021

Kanske har du sett nummerserien “802.11”, följt av en eller flera bokstäver, på din router någon gång och undrat vad den står för? Eller så har du sett "WiFi 6" och undrat vad det egentligen betyder?

I denna artikel går vi igenom trådlösa nätverksstandareder – alltså standarder för WiFi och kollar hur WiFi utvecklats över tid. Vi kommer även förklara WiFi 6, och hur det skiljer sig från WiFi 4 och WiFi 5. Vi avslutar med att lista sex fördelar med WiFi 6.


Jämför och beställ bredband på din adress!


Trådlösa nätverksstandarder

Redan i slutet av nittiotalet lade IEEE (the Institute of Electrical and Electronics Engineers) grunden för en standard för trådlösa nätverk. Standarden, som främst är kopplad till den teoretiska maxhastigheten man kan få ut, exempelvis från routrar, accesspunkter och USB-nätverkskort fick namnet 802.11.

Sedan nittiotalet dock har den tekniska utvecklingen gått i rasande takt och behovet av snabbare uppkoppling och högre trådlösa överföringshastigheter har skjutit i höjden. Fram till nyligen använde man därför en, eller ett par, bokstäver för att definiera skillnaden i nätverksstandard. I slutet av 1999 lanserades exempelvis 802.11b, vilket bland annat gav stöd för överföringshastigheter på upp till 11 Mb/s.

Fyra år senare kom 802.11g som sedan kom att ersättas av 802.11n (som länge kallades “Wireless N”). Wireless N var länge den mest utbredda standarden bland routers, och kunde ge hastigheter på upp till 150 Mb/s.

2014 kom 802.11ac (även kallat Wireless AC"), vilket för första gången möjliggjorde överföringshastigheter på upp till 433 Mb/s och därmed även trådlös streaming av högupplöst video i god kvalitet.

Nätverksstandarder och lanseringsår

 • 1999: 802.11b
 • 1999: 802.11a
 • 2003: 802.11g (även kallat Wireless G)
 • 2009: 802.11n (även kallat Wireless N)
 • 2014: 802.11ac (även kallat Wireless AC)

Den snabba utvecklingen av trådlös kommunikation och WiFi-hastighet i har gjort WiFi, och olika nätverksstandarder, till en snårskog – inte minst i samband med valet av WiFi-router.

Bakåtkompatibilitet

Även om utvecklingen går fort är de senaste standarderna bakåtkompatibla med varandra, vilket gör att du slipper byta all utrustning i samband med uppgradering. Till exempel kan en dator med 802.11n ansluta till en 802.11ac-router och en 802.11ac-utrustad dator kan ansluta till en gammal 802.11g-router. Hastigheten på en aktuell anslutning blir dock aldrig högre än den svagaste (äldsta) länken.

Wi-Fi Alliance sätter ny namnstandard

När organisationen som ansvarar för implementeringen av Wi-Fi, Wi-Fi Alliance, 2018 märkte att namnstandarden blivit ohållbar ur ett konsumentperspektiv valde man att även ge respektive version till ett “generationsnamn”.

Wireless N (802.11n) blev WiFi 4 Wireless AC (802.11ac) blev Wi-Fi 5. Och nästa version av WiFi, Wireless AX (802.11ax), fick namnet Wi-Fi 6.

Istället för att behöva fundera på om "ac" är snabbare än "b", eller om de två versionerna fungerar tillsammans, räckte det nu att se vilken generation av WiFi det är.

WiFi 6 – den senaste generationens trådlösa nätverk

WiFi 6, eller 802.11ax, är alltså den senaste generationens Wi-Fi som lanserades på marknaden för första gången under 2019. Den uppdaterade versionen innebär, utöver stöd för cirka 30% högre överföringshastigheter per dataström, även stöd för fler simultana (samtidiga) trådlösa dataströmmar.

Detta är något som de flesta svenska hushåll lär uppskatta då det möjliggör högre hastigheter till fler användares enheter, samtidigt som alla användare kan få högre topphastigheter till sin enhet.

WiFi 6

Från OFDM till OFDMA

WiFi 4 och WiFi 5 utnyttjar oftast det som kallas Orthogonal Frequency Division Multiplexing (OFDM), vilket i praktiken innebär att överföring av data endast tillåts till en mottagare åt gången. Wi-Fi 6 däremot, är den första versionen av 802.11 som stödjer det som kallas Orthogonal Frequency Division Multiple Access (OFDMA).

OFDMA delar trafik i mindre datapaket och överför data till flera enheter samtidigt. Detta minskar risken för latens och fördröjning på grund av “köbildning”.

En populär jämförelse som beskriver skillnaden mellan OFDM och OFDMA i praktiken är den så kallade "lastbilsjämförelsen". Istället för att en lastbil med OFDM åker från lagret (routern) med ett paket (data) till en mottagare (enhet) i taget kan lagret med OFDMA lasta flera datapaket på en gång och leverera till flera mottagare samtidigt.

Snabbare uppladdningshastighet med MU-MIMO

"MIMO" står för "Multiple-Input, Multiple-Output", och beskriver hur bandbredd bryts upp av en router och tilldelas enskilda enheter. De flesta moderna routrar använder “SU-MIMO” (“Single User / Multiple-Input, Multiple-Output”).

Med dessa routrar kan bara en enhet ta emot data vid varje given tidpunkt. Det betyder att om en familjemedlem börjar streama Netflix och någon annan samtidigt börjar kolla på SVT Play, skulle den ena enheten bli prioriterad medan den andra fick vänta tills den första hade buffrat lite data.

Wi-Fi 6 är den första versionen som ger stöd för det som kallas MU-MIMO “Multi-User / Multiple-Input, Multiple-Output" (MU-MIMO) för uppströmsanslutningar, vilket gör att fler enheter även kan skicka data i ett nätverk samtidigt. MU-MIMO var tidigare endast tillgängligt för nedladdning vilket gjorde att en enhet kunde skicka data till flera mottagare samtidigt men med WiFi 6 kan alltså fler enheter även skicka data till flera mottagare samtidigt.

Sex fördelar med WiFi 6

Utöver de tekniska uppdateringar som WiFi 6 innebär finns det några konkreta fördelar med WiFi 6 som varje modernt hushåll med höga krav och en WiFi 6-router kommer upptäckta. Här listar vi några exempel:

1. Bakåtkompatibilitet: En oro med att köpa nya prylar är att de inte ska fungera med äldre tillbehör, som en router eller en extender. Som tur är fungerar WiFi 6 med alla tidigare versioner av WiFi, vilket gör att kompatibilitet med äldre enheter inte innebär några problem.

2. Fler användare på mindre yta: I takt med att vi köper fler uppkopplade prylar är det fler enheter (per person) som “slåss om bandbredden” – och fler kommer det bli. WiFi 6 löser detta med högre överföringshastigheter för enheter i både uppladdning och nedladdning.

3. Ökat stöd för smarta hem: Det smarta hemmet har varit ett “buzzword” länge men med allt fler uppkopplade prylar i hemmen som kommunicerar med varandra ökar kraven på bandbredd i det trådlösa nätverket. WiFi 6 är utformat för att hantera just detta.

4. Förbättrad gaming-upplevelse: Även de som håller på med gaming, och inte minst AR (Augmented reality) och VR (Virtual reality) kommer märka skillnad då de kan dra nytta av fördelarna som kommer med WiFi 6 ökade prestanda.

5. Stöd för högupplöst streaming: Filmer i 4K och 8K-kvalitet blir allt vanligare– men HD-formatet kräver en ordentlig WiFi-infrastruktur som möjliggör högre överföringshastigheter. Med en snabb uppkoppling och en WiFi 6-router finns det inget som stoppar dig att streama i absolut högsta kvalitet.

6. Längre batteritider: Den som använder mobiltelefoner och andra enheter med stöd för WiFi 6 kommer märka att batteritiden blir bättre.


Har din enhet stöd för WiFi 6?

För att kunna dra nytta av fördelarna som kommer med WiFi 6 behöver såväl WiFi 6-router som en enhet med stöd för WiFi 6 för att få ut maximal effekt.

Så fort WiFi 6 lanserades på marknaden började tillverkarna marknadsföra routers som “WiFi 6-routers”. Här är en lista med exempel på enheter från kända tillverkare som har stöd för WiFi 6 (802.11ax):

Exempel på routers med stöd för WiFi 6

 • Asus RT-AX82U
 • TP-Link Archer AX50
 • Netgear Nighthawk AX12 (RAX200)
 • Asus RT-AC88U
 • Zyxel Armor Z2
 • Linksys EA9500

Exempel på mobiltelefoner med stöd för WiFi 6

 • Huawei P40 Pro
 • iPhone 11, 11 Pro och 11 Pro Max
 • iPhone 12, 12 Pro, 12 Pro Max och 12 Mini
 • LG V60 ThinQ
 • Motorola Edge Plus
 • OnePlus 8 and 8 Pro
 • Samsung Galaxy S10, S10E och Note 10

Exempel på datorer med stöd för WiFi 6

 • Asus Chromebook Flip c436
 • Dell XPS 13 (2020)
 • HP Spectre x360
 • Lenovo Yoga c940
 • LG Gram 17
 • Microsoft Surface Laptop Go
 • Samsung Galaxy S20 och Galaxy Fold

När kommer WiFi 7?

I slutet av 2020 meddelade IEEE att en ny version, Wi-Fi 7 (802.11be), förväntas lanseras på marknaden i början av 2024. Genom att utnyttja 6 GHz-bandet förväntas Wi-Fi 7 ge ungefär tre gånger så snabba hastigheter som Wi-Fi 6 och samtidigt ge lägre latens.

Till alla blogginlägg

Hitta det bästa bredbandet för just dig

Spendera inte timmar på att leta och jämföra internetleverantörer.

Vi gör det åt dig på mindre än en minut, helt gratis. Sök på din adress här.

"placeholder"