De 8 bästa tipsen för framgångsrika videosamtal

Uppdaterad

videokonferens

Appar för videosamtal, som exempelvis Zoom, Teams eller Google Hangout, varit bland de mest nedladdade apparna i världen här under våren. En del är vana vid videosamtal och är bekväma med det medan andra känner sig kanske mer kamerablyga och har kanske tidigare föredragit telefonsamtal.

Nu verkar det som att vi alla kommer få vänja oss att vara mer framför webbkameran. Vad bör man tänka på innan man sätter igång ett videosamtal? Våra vänner på Techbuddy har samlat sina 8 bästa tips för framgångsrika videosamtal.


Behöver du använda en Techbuddy inför en videokonferens eller med något annat tekniskt i hemmet kan du enkelt boka en Techbuddy här.


Upplever du att bredbandet laggar och inte riktigt räcker för att få till videosamtal?

Jämför och beställ snabbare bredband på din adress!


Tips 1. Webbkamera är ett måste

En webbkamera är ett måste för videosamtal. Som tur är har de flesta laptops idag inbyggda kameror. Om du saknar webbkamera kan du köpa en extern och koppla in.


Bild 2 Placeringen av webbkameran är viktigt.


Tips 2. Placera webbkameran rätt för att visa dig från din bästa sida ;)

Att placera en webbkamera i rätt höjd är av högsta vikt. Vi tittar ofta ner mot våra skärmar när man håller sin mobiltelefon eller platta, eller vinklar upp skärmen på laptopen för mycket. Vinkeln underifrån är sällan så smickrande. För att få den mest optimala vinkeln kan du placera webbkameran så att den ligger strax ovanför din ögonlinje, vinklad något nedåt.

Hur gör man det på ett enkelt sätt? Sätt en låda på bordet där man ställer sin laptop, platta eller mobiltelefon. En trave böcker fungerar också bra.


placering webkamera Ett exempel på en välplacerad kamera.


Hur du själv är placerad är också viktigt. En enkel tumregel är att sitta på ett sådant avstånd att större delen av överkroppen syns i bild. Nästan en armlängds avstånd från webbkameran.


belysning webkamera Bra belysning förbättrar videosamtalet.


Tips 3. Belysningen är viktig

Belysning är viktig för att man ska kunna synas bra framför kameran. Sträva efter en jämn och fin belysning, så att du inte får skuggor i ansiktet. Ställ gärna någon ljuskälla bakom skärmen , helst på vardera sida om skärmen. Ljuset ska inte vara för skarpt det ska ju vara behagligt för dig själv också när du sitter länge framför skärmen.

Tips 4. Få rätt färg i ansiktet

Inbyggda kameror har i vanligtvis ingen programvara för att justera exponering, balans och färg. De flesta externa webbkameror har det däremot, och om man tycker det är viktigt får man skaffa en extern webbkamera.

Tips 5. Tänk på hur det låter

I princip alla webbkameror har inbyggd mikrofon. Dock är det svårt med billiga webbkameror att kontrollera bakgrundsljud och eventuellt omgivningsbuller som kan krypa in.

Headset är den enklaste lösningen för ett bra ljud. De ger också mer frihet att röra sig, som också ger ett naturligare videosamtal. Är det en större konferens med många deltagare, var noggrann med att stänga av din mikrofon redan innan du går med i samtalet.

Tips 6. Hur ska jag tänka kring bakgrund?

Bakgrunden är såklart också viktigt. Undvik att ha distraherande saker i bakgrunden. En neutral bakgrund är det bästa alternativet.

Har du andra personer i din närhet när du ska ha en videokonferens så informera dem att du sitter i videosamtal. Se alltid till att vara så ostörd som möjligt.

Tips 7. Med handen på hjärtat, ser du representabel ut?

Tips när det gäller färger på kläderna: titta på vad vanliga nyhetsankare och programledare brukar ha på sig på TV. Bär inte för vita kläder. Ofta framstår vita kläder i webbkamera som alldeles för ljusa och blir därmed distraherande. Smart regel: om kläderna har en mycket hög kontrast mellan två färger, kommer det inte att fungera bra på kameran.

Enkelt sammanfattat: ha på dig något som du känner dig bekväm i, men som samtidigt är snyggt och ger ett professionellt intryck.

Tips 8. Uppkopplingen måste funka!

En bra anslutning är också av högsta vikt. Ofta fungerarar det bra att videosamtala på hemnätverket via WiFi. Men ska man ha en videokonferens och skärmdela, är det sannolikt bättre att vara fysiskt ansluten till routern med en nätverkskabel från datorn. Du kan testa din hastighet på Bredbandskollen.

Här kommer tipsen kondenserat i kort form också:

  • Håll det städat hemma i utrymmet där du sitter under samtalet
  • Ställ in webbkameran är i rätt höjd.
  • Checka din belysning.
  • Kontrollera i förhandsvisningen att det ser bra ut.
  • Kontrollera att din mikrofon fungerar, men ha den avstängd när du kommer in i större konferenser
  • Meddela andra i bostaden att du nu börjar en videokonferens.

Som sagt, behöver du hjälp från en Techbuddy inför en videokonferens eller med något tekniskt i hemmet kan du enkelt boka en Techbuddy här.